Foto: Bildbyrån

I förra veckan kom det ut att Jönköpings Södra säljer supertalangen Peter Gwargis till Brighton & Hove Albion. Enligt uppgifter till FD så handlar det om en affär i 15-miljonersklassen – en av superettans allra största försäljningar någonsin.
– En sekretessklausul i avtalet gör att jag inte kan kommentera några siffror. Men det är klart att vi är stolta och glada över försäljningen, säger J-Södras sportchef Andreas Jankevics till FotbollDirekt.se.

Peter Gwargis kom till Jönköpings Södra från Husqvarna FF inför den här säsongen. Den 17-åriga mittfältaren jagades av flera utländska klubbar, men flyttade ”nästgårds” och bytte spel i division 1 mot superettan.

Tolv matcher, tre mål och en assist senare så har han nu lämnat för  Brighton & Hove Albion. I torsdags kom det ut att Jönköpings Södra sålt supertalangen Premier League-klubben, i vad som beskrivs som J-Södras klart största försäljning någonsin.

Det har tidigare förekommit uppgifter om en övergångssumma på runt tio miljoner kronor till J-Södra. En summa i paritet med vad Brighton & Hove Albion betalade Brommapojkarna för Viktor Gyökeres förra året, en summa som då uppgavs vara den största klubben lagt på en yngre spelare någonsin.

Enligt uppgifter till FotbollDirekt så handlar det om mer än så för J-Södra när nu Gwargis lämnar. Det är runt 15 miljoner kronor som klubben fått in direkt. Därefter kan ytterligare tre miljoner tillkomma i bonusar. Dessutom finns vidareförsäljningsklausul som ska ligga på runt 10 procent för spelaren.

Pengar som gör honom till en av de största utlandsförsäljningarna någonsin av en superettanklubb. Större än pengarna Hammarby fick för Linus Hallenius till Genoa (2010). En enda övergång från superettan till utlandet är på samma nivå, när Modou Barrow lämnade Östersund för Swansea City 2014. 20 miljoner ska Barrow ha kostat.

J-Södras sportchef Andreas Jankevics vill inte kommentera FD:s uppgifter i detalj, men konstaterar att det handlar om klubbens klart största affär någonsin.

– En sekretessklausul i avtalet gör att jag inte kan kommentera några siffror. Men vad jag har fått höra så är det den största som gjorts i J-Södras historia. Sedan har jag inte suttit så länge på posten, som jag förstått det är det så, ja, säger Jankevics till FotbollDirekt.se.

– Det är klart att vi är stolta och glada. Vi hade gärna behållit Peter ett tag till, man vill behålla alla sina bra spelare utifrån ett sportsligt perspektiv. Sedan när buden kommer upp till en viss nivå, så blir det svårare och svårare att tacka nej, så är det ju.

Även om du inte kan kommentera summor, blev ni förvånade av vad ni erbjöds i slutändan? 

– Nej, inte utifrån vår bild av Peters potential, så upplevde inte vi summorna som förvånande. Vi har haft ett löpande intresse från många stora utländska klubbar, utan att jag vill kommentera klubbnamn.

– Utifrån den situationen vi var i, så hjälper det här, det gör det. Sedan är det inte samma ekonomiska inflöde i superettan som i allsvenskan, så pengarna kan snabbt ätas upp om man tar fel beslut. Det gäller att göra rätt saker hela tiden, utifrån det läge man befinner sig i.

Gwargis fyller 18 först i september, och är tänkt för Brightons U23-lag inledningsvis. Men den satsning som Brighton gjort på jättetalangen ger vid handen att man har en klar plan för spelaren.

– Min upplevelse var att de hade väldigt bra koll på Peter, och att de hade följt honom länge. Och de hanterade allt på ett väldigt bra sätt i förhandlingarna. Det blev tydligt när vi diskuterade med dem.

FD har försökt nå Peter Gwargis agenter Walid Faour och Christian Shamoun för en kommentar.