Förra sommaren togs han tillbaka till AIK. Chiendu Obasi hann under sin AIK-sejour bli ett av allsvenskans mest spektakulära namn på många år. Nu är han klar för Elfsborg som avslöjar hur man vill ta stjärnan redan för över tio år sedan!
– Otroligt roligt att vi lyckats lösa honom men han var inget nytt namn för mig i AIK. Vi såg honom redan 2006 och försökte ta honom redan då, avslöjar nu Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson för FotbollDirekt.se.

Det har gått några år sedan AIK såg ut att ha värvat en – för en svensk fotbollspublik – okänd nigerian.
Men han kom från Bundesliga – och han kom från Schalke 04.
Chinedu Obasis bakgrund skvallrade, så att säga, helt enkelt om något mer och det var han ju sannerligen.

Snart stod det klart att AIK:s sportchef Björn Wesström hade hittat en succé. I dag måste Obasi rimligen anses som ett av allsvenskans mer spektakulära namn på många år och begåvningsmässigt jämförelser med namn som Litmanen, Afonso och Johan Elmander – av tidigare stora allsvenskar på 2000-talet.

Men så försvann han från AIK efter förra säsongen.
Engelska Bolton blev nästa adress.
Enligt uppgifter så föll det mot AIK på alltför höga lönekrav. I oktober förra året berättade FD om hur han hade en månadslön på omkring 150 000 i AIK och enligt nya källor till FotbollDirekt så är han inte billigare denna gång.
Nu erfar FD att Obasi får i stort sett samma pengar som då och blir med det även i Borås en av allsvenskans högst betalda spelare.

I Elfsborg är det i dag belåtna miner sedan man för bara några dagar sedan kunde visa upp det 32-åriga forna Bundesligaproffset.
– Vi har erbjudit ett så bra kontrakt som vi bara kan göra och som vi anser är försvarsbart, kommenterar Stefan Andreasson FotbollDirekts uppgifter.
– Det är skäliga pengar. Men det är en bra känsla. Alltså vi är övertygad om att det här kommer att bli bra. Det är uppenbart att han är motiverad och vi kan inte vara annat än glada att vi har lyckats attrahera en spelare av så hög enskild klass. Jo, han var förstås mycket bra redan i AIK men hans namn var inte på något vis nytt för mig när han kom dit. Det är otroligt roligt att vi lyckats lösa honom men han var inget nytt namn för mig i AIK. Vi såg honom redan 2006 och försökte ta honom redan då. Alltså vi skulle se en annan spelare i en match med Lyn i Norge och så slutade den matchen med att vi alla kände att vi ville ha Obasi stället. Men så blev det ju inte. Det gick inte. John Obi Mikkel gick till Chelsea och Obasi till Hoffenheim i Bundesliga, berättar sportchefen.

Tiden i Hoffenheim blev startskottet på en karriär som skulle ge Obasi över 100 matcher i Bundesliga.
Hur länge hade ni haft kontakt innan hans namn på allvar blev aktuellt?

– Det var inte jättelång tid men visst hade vi kontakt i några veckor innan vi kom överens. Och så när Jebaliaffären blev aktuell så agerade vi utifrån det, så väl sportsligt som ekonomiskt.

Men Obasi-Elfsborg handlar inte bara om ditt försök för över tio år sedan?
– Nej, han känner ju Stefan Ishizaki hos oss och Stefan har ju bara haft bra saker att säga om honom. Ja, det är klart att vi förhört oss så.