• Publicerat 13 augusti
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

AIK, Djurgården och Häcken var inte alls i närheten av att gå fram som Östersund gjorde i fjol. Det slutade fiaskostämplat. Nu blir en framgång för Malmö FF än viktigare.
– Det blir ännu viktigare med framgång för MFF för allsvenskan – i synnerhet som Europa League redan är ett fiasko för klubbarna i övrigt, anser Magnus Österberg.

FotbollDirekts utsände Casper Nordqvist är på plats och har landat nere i Budapest för att bevaka Malmö FF i Champions League-returen mot Vidi. Här pratar han med FD:s krönikör Magnus Österberg.

Hur svårt är det att möta tisdagskvällen för MFF nere i Ungern med 1-1?

– Returmötet mot Vidi ser hur som helst ut att bli med ett snäpp bredare arsenal under vingarna i det att Carlos Strandberg spelar, samt att Rasmus Bengtsson ser ut att ge klartecken till spel, Rasmus som bröt i match ett för en vecka sedan.

Nu är ju inte Malmös Europachans borta även om man blir utslagna av Vidi. Ett Europa League-playoff är ju en garanti som väntar.

Men under alla omständigheter så ser FotbollDirekts krönikör så mycket som står på spel – även för allsvenskan som varumärke i stort.
– Först och främst så är det viktigt för Malmö att få känna att de stora satsningar man gjort resulterar. Men det gäller ju alla klubbar i allsvenskan som vågar genomföra större satsningar – få känna att det biter, säger FotbollDirekts krönikör.
– Men så är det viktigt för allsvenskans status i stort. Som Niclas Carlnén (vd:n) varit inne på – MFF nästan måste spela gruppspel i Europa varje år för att man ska vara nöjda. De kraven m å s t e man hur som helst ha på hela allsvenskan i stort – att minst en klubb av fyra ska klara av att nå ett gruppspel år ut och år in.

Hur ser du på MFF-Vidi? Efter match ett – och inför tisdagens retur?
– Jag vill ju vara klar med att MFF är bättre. Jag tycker det. Och då ska man komma ihåg att Vidi inte är dåligt, de motsvarar snarare en helt okej svårighetsgrad. Malmö som sagt totalt sett bättre men Vidi är svåra att bryta ner och med en spets som minst MFF:s.

– Ja, ni förstår att det är svårt i en 3-4:e omgång i ett europeiskt cupkval.

FD.s krönikör fortsätter med bilden av match ett som såg ut att sluta 1-0 innan Safari och Nielsen gick bort sig vid ungrarnas kvittering.

– Man får inte tappa boll i fel läge, då går det fort, fort. Och som sagt så är det ett lag som är svårt att bryta ner. Men totalt sett så har ju MFF mest och jag har en känsla av att man har mer att ge. Dels utifrån den totala spelbilden men också genom att Carlos Strandberg saknades och det där lilla sista bettet saknades. Men också för att Rasmus Bengtsson tvingades bryta.

Signalen i första mötet förra veckan kom redan efter en dryg halvtimme.
Bengtsson tog sig för knäet och matchen var redan då till ända.
Domen då: muskulaturen i knäet var nedsatt. Nu bedöms den så stabil att han alltså ska kunna stå på startlinjen här näst.

– Rasmus Bengtsson är för mig, och säkerligen inte bara för mig, MFF:s viktigaste defensiva namn. Men så otroligt viktigt också att Carlos Strandberg troligen nu spelar. Inget ont om Antonsson men i Carlos har MFF något man inte har i någon annan. Så väl fysiskt som psykiskt.
– Nej, jag tror Malmö kan gå i land med den här matchen, inte minst genom det man inte kunde få ut av Bengtsson och Strandberg i det första mötet.

CASPER NORDQVIST – OLA GUSTAVSSON