Nyheter

PÅ FD: Så gjordes Bajen danskt – men Jansson satte till sist stopp

ANNONS

Björn Paulsen, Jeppe Andersen och Mads Fenger gör succé med Hammarby. Här berättar Bajens chefsscout Mikael Hjelmberg om hur dansktrion värvades och hur det till sist bromsades fler danskar.
– Jakob var väldigt angelägen om att ta in nya spelare, gärna danska. Vi sade att ”Utveckla det du har istället”. Då blev det att Jesper sa att du får inga fler danska spelare efter sista spelaren in, nu är det stängt, säger han till FD.

Hammarby har överträffat alla förväntningar och ligger tvåa i allsvenskan, på samma poäng som serieledande AIK. Elva segrar, tre oavgjorda och två förluster, en säsong Hammarby inte varit i närheten av på mycket länge. Flera spelare har hyllats stort i ett Hammarby som tippades i mitten av tabellen inför säsongen.

Sportchefen Jesper Jansson har hyllats för sina nyförvärv, men tre viktiga spelare kom redan innan Jansson var helt inne i klubben. Dansktrion Björn Paulsen, Mads Fenger och Jeppe Andersen. En del i en satsning i fjol med då nye tränaren Jakob Michelsen.

En som var med även då är Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg – han kreddar Michelsen som delaktig i danskvärvningarna men tonar ner att de helt skulle vara den dåvarande tränarens ensamma verk.

– Det är klart att tränaren är en del i processen att värva spelare. Det kan jag säga, att framför allt Fenger men även Jeppe, var spelare vi hade bra koll på redan innan Jakob kom till Hammarby, säger Mikael Hjelmberg till FotbollDirekt.se.

– Fenger var en spelare som var väldigt högt rankad i Danmark. När vi fick upp ögonen för honom första gången kunde vi misstänka att han var en spelare som kanske skulle vara lite för bra för allsvenskan. Även Björn hade vi koll på men inte lika bra som på Mads och Jeppe. Sedan är det klart att Jakob hade mer koll på spelarna och inte minst Björn som han tränade i Danmark (i SönderjyskE).

Hjelmberg säger att de inledande värvningarna av Paulsen och Fenger var ett teamwork med dåvarande sportchefen Mats Jingblad inblandad.

– Jag förstår ju det; att man gärna vill sätta en stämpel på vems värvningen var. Som med Aidoo, där blev det lite att ”Hjelmberg värvade Aidoo”. Det är fel. Det är Hammarby som värvar. Sportchefen är ytterst ansvarig. Då Jingblad, nu Jansson. Och framför allt när det är spelare i från Sverige eller Skandinavien. Då är det inte en person som säger ”han tar vi”, och sedan sitter folk vid bordet och nickar. Vi har en rekryteringsprocess där flera ska tycka till om spelarna. Sen kan det variera vem som initierar olika namn.

– Det kan vara lite annorlunda om vi scoutat en spelare från utanför Europa, och vi är några få som sett spelaren live. Men lik förbannat är det andra som ska lita på det och godkänna det. Självklart var Jakob en viktig del i det. Men han var inte ensam att driva igenom det. Jakob hade av naturliga orsaker sett dem mer, på plats i Danmark. Han hade en betydande del i deras värvning, men inte bara han.

Björn Paulsen är den av de tre som kanske fått mest uppmärksamhet för sina insatser, med en spelstil som märks mer på planen än de andra. Han har också använts på flera positioner. Och när Hammarby skulle scouta Paulsen så var det inte helt enkelt, berättar Hjelmberg.

– I Paulsens fall var det speciellt. För tanken var att rekrytera honom som mittback. Sedan visste vi om att han kunde spela i andra positioner också, vilket självklart var en fördel. De matcherna jag såg med honom, då var han antingen central mittfältare eller yttermittfältare. Man kunde snabbt identifiera hans styrkor, det kan man göra ändå.

– Men det roliga är att han inte gjort speciellt många matcher som mittback. Du kan nog räkna hans matcher som mittback innan han kom till Bajen på ena handens fingrar. Det som var svårt att scouta var hans positionsspel. Ytan bakom, och ytan framför, det var inte helt lätt att identifiera hur han skulle hantera det när han spelade som ytter. Man får titta mer på hans egenskaper, styrkor och svagheter, och sedan göra en bedömning om var han passar bäst på plan.

Ni var tydliga från början med att ni ville ha honom som mittback?

– Det var vi, och det var något han var positiv till själv när vi diskuterade med honom. Men tittar man på fjolåret så blev det ändå inte så, han användes ju ofta längre fram i banan. Sedan har han landat på mittbackspositionen i år även om han även spelat ytterback i en match ganska nyligen.

Såväl Paulsen som Fenger har använts på flera positioner, medan Andersen i stort sett bara gått som en av två defensiva mittfältare, främst tillsammans med Serge-Junior Martinsson Ngouali.

– Fenger var högerback mot Kalmar och central mittfältare mot AIK. Det är samma sak där, man tittar på hans egenskaper. Han är klok, bra högerfot, bra speluppfattning och bra på att bryta och vinna boll. Mot AIK, det var kanske ingen demoninsats, men en fullt godkänd insats. Då ska man också komma ihåg att han haft en längre skadeperiod bakom sig. Det här är tre superproffs. Alla spelare har en favoritposition, men med de här killarna är det verkligen inget snack utan de går bara ut och gör jobbet, oavsett var på banan.

Paulsen och Fenger kom först till Hammarby, och senare på sommaren i fjol också Jeppe Andersen. Michelsen var delaktig i den värvningen, och Jesper Jansson ny på jobbet som sportchef.

– Det är klart, om man tittar på förhållningssättet vi har i klubben nu: Stefan Billborn tränar och utvecklar de spelarna han har i truppen och lämnar över rekryteringsarbetet till oss. Jakob var väldigt angelägen om att ta in nya spelare, gärna danska. Vi sade att ”Utveckla det du har istället”. Då blev det att Jesper sa att du får inga fler danska spelare efter sista spelaren in, nu är det stängt. Vi ska inte ha fler än tre spelare från samma land, bortsett från hemmafostrade spelare då. Med det inte sagt att vi inte uppskattar de här killarna för det gör vi verkligen. De har varit fantastiskt bra för Hammarby.

Paulsen utmärkte sig snabbt som en viktig spelare för Hammarby redan i fjol, medan Andersen och Fenger klivit fram mer i år. Andersen kom som ny på sommaren medan Fenger slet med skadeproblem fram till en bit in på årets säsong.

– Det sättet vi spelar fotboll på i år passar de här spelarna bättre. Det ska då tillskrivas Billborn och hans team i ännu större utsträckning. Det är en del i tränarnas uppdrag, dels att utveckla spelet, men även spelarna. Och att spelarna tar till sig det, vilket de här killarna har gjort. De ska också ha stor kredd för det.

– Nu har Mads varit skadad en del sedan han kom till klubben, men här på slutet har han visat vilken klasspelare han är. Inte minst sista matchen mot Trelleborg där han är lysande. Och Jeppe Andersen har klivit fram och bidragit på ett strålande sätt, jag tycker hans säsong har varit fantastisk. Och Björn har vi sett länge vad han tillför. De har varit väldigt bra för oss.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15