Foto: Bildbyrån

AIK leder allsvenskan före Hammarby, och den 23 september möts de två på Friends Arena. Då siktar AIK på rekordpublik – nu står det klart att Gnaget öppnar upp tredje etaget på Friends, och en publiksiffra på närmare 50 000 åskådare.
– Vi går all in nu, vi satsar på rekordförsäljning, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se.

AIK slog Elfsborg med 1-0 under söndagskvällen, och Gnaget är i fortsatt serieledning i allsvenskan. I morgon spelar tvåan Hammarby mot IFK Norrköping.

Snart möts de två topplagen i allsvenskan i derby på Friends Arena. Den 23 september ett av de hetaste derbyna på mycket länge i Stockholmsfotbollen. AIK hade biljettsläpp den 1 augusti, och biljetterna sålde snabbt redan första dagen. Något som väckte frågan om det tredje etaget på Friends skulle öppnas upp till derbyt.

Med tredje etaget öppet för biljettförsäljning så når man en publikkapacitet på närmare 50 000, mot för runt 30 000 med de två första etagen öppna.

I skrivande stund är 25 328 biljetter sålda. Och nu har AIK tagit beslutet att nyttja hela arenan. I morgon klockan 9 så släpps även etage 3 upp till försäljning.

– Vi går all in nu, vi kommer satsa på rekordförsäljning. Vi har inte haft så här bra sportsliga förutsättningar på väldigt länge. Det känns som att det är läge, säger AIK:s biljettansvarige Fredrik Söderberg till FotbollDirekt.se.

– Just nu finns det bara ett fåtal platser kvar till försäljning på de två etager där vi släppt biljetter. Så vi ser ingen anledning att vänta.

Det innebär en publikkapacitet på nära 50 000 åskådare. Och möjlighet för AIK att slå flera rekord. Säljer man slut i derbyt den 23 september så blir det en av de största publiksiffrorna i en allsvensk match någonsin.

– Vi kommer ha en kapacitet på uppemot 49 000. Vilket gör att vi har möjlighet att slå vårt eget rekord på Friends Arena, sedan har vi också möjlighet att slå rekordet i Stockholmsfotbollen i modern tid. Vi har alla förutsättningar.

AIK:s eget publikrekord på Friends är från den 26 oktober 2015. Då var det 43 713 åskådare på plats hemma mot IFK Göteborg.

Den största publiksiffran för en match i Stockholm är från 11 oktober 1959, då Djurgården mötte IFK Göteborg på Råsunda. Då kom 48 894 personer. En siffra som AIK nu alltså har möjlighet att slå. Derbyt mot Bajen 23 september skulle i så fall placera sig som den näst största publikmatchen någonsin i allsvenskan.

– Det finns som sagt alla förutsättningar. Vi har långt kvar till match och vi ser att biljettförsäljningen tickar på bra, säger Fredrik Söderberg.

 

Största publikmatcherna i allsvenskans historia:

1. 52 194, IFK Göteborg – Örgryte, 3 juli 1959

2. 48 894, Djurgården – IFK Göteborg, 11 november 1959

3. 48 296, IFK Göteborg – Elfsborg, 2 juni 1977

4. 47 811. Djurgården – IFK Norrköping, 23 september 1962

5. 46 734, IFK Göteborg – Örgryte, 20 augusti 1961