Foto: Bildbyrån

Det närmar sig stängning av transferfönstret och det är den sista chansen för klubbarna att rusta för det som väntar, oavsett om det handlar om topp- eller bottenstrid. Några har ont om pengar och tvingas vackert vänta, några har spenderat och investerat och några låter saldot på bankkontot vara orört. 

AIK har plockat hem Sebastian Larsson, IFK Norrköping har förstärkt dubbelt i form av Alexander Fransson och den danske mittbacken Kasper Larsen. Hammarby säkrade i förrgår Vladimir Rodic, den före detta MFF-yttern. Östersund har även dom hittat en ex-MFF:are i form av vasse Simon Kroon. Djurgården har tagit hem Erik Johansson från FC Köpenhamn och det är en mycket bra värvning.

Det känns dock ändå som att Djurgården har hål att fylla när det gäller offensiven. Visst har Aliou Badji levererat men bakom honom finns det inte mycket. (Ja, jag vet att Mrabti är möjlig liksom Kozica). Bosse Andersson har verkligen gjort lysande affärer och har både stärkt klubbkassan rejält och samtidigt lyft de sportsliga resultaten. Men jag har svårt att se att man ska komma längre, ta nästa steg, om man inte agerar raskt.

***

Djurgården gjorde en mycket bra fjolårssäsong och fick äntligen möjligheten att kvala till Europa League för första gången på väldigt länge. Det gick inte vägen och nu måste man jaga ikapp och förbi ett par lag för att nå europaspel 2019. Eller vinna svenska cupen kommande vår.

***

Jag har ingen insyn alls i hur ekonomin ser ut men att Djurgården mår väldigt bra ekonomiskt kan man anta utan att ta sig vatten över huvudet. Visst, Erik Johansson är en dyr investering, Andreas Isaksson och Jonas Olsson ligger med stor sannolik på allsvenska topplöner. Driftkostnaden är säkert hög men det gäller många klubbar.

Om man tittar lite på hur framtiden ser ut är det inte troligt att det är en ny stor försäljning på gång. Det skulle vara om Badji ”gör en Olunga” och säljs i januari men det känns inte så troligt. Kerim Mrabtis avtal är på väg ut och han kommer inte att inbringa några pengar att tala om, om han inte rent av går som bosman. Av de övriga spelarna är det väl Jacob Une Larsson och Jesper Karlström som kan tänkas vara attraktiva för utlandet så småningom. Men det är inga jätteaffärer vi pratar om.

Andreas Isaksson har sagt att det här är hans sista säsong, då behöver man fylla den luckan.  Jonas Olssons avtal går även det ut efter säsongen.

***

Kanske är det så att Bosse Andersson väljer att ha is i magen här och inte chansa mitt i en säsong? Tränaren Özcan Melkemichels avtal går ut efter säsongen (option finns) och innan hans framtid är klar är det kanske dumt att investera för mycket i truppen.

***

Att värva en massa spelare är inget måste för att lyckas men lagen ovanför har förstärkt. Bakom Djurgården kommer dessutom ett vilt jagande Malmö FF som ser urstarka ut och som också har möblerat om rejält i sin trupp.

Det återstår fjorton omgångar att spela och vi stänger inte allsvenskan förrän den 11 november. Det är tre månader dit och det hinner hända mycket fram tills dess. Det gäller att vara rustade om man ska konkurrera hela vägen in. Och det kostar. Hinner Bosse med en blixtaffär som både spetsar och breddar Djurgården offensiv?