Foto: Bildbyrån

För andra året i rad gör Marko Johansson succé i Trelleborg, utlånad från Malmö FF. Trots detta har han inte fått chansen i U21-landslaget och nu avslöjar målvakten för FD att det serbiska förbundet kontaktat honom.
– Som det ser ut nu lutar det åt Serbien, säger Johansson. 

Han vaktade Sveriges mål i Georgien förra sommaren när U19-landslaget spelade EM-slutspel. Marko Johansson är en av landets största målvaktstalanger och för andra året i rad är han utlånad från Malmö FF till Trelleborg, där han gör succé.

Trots detta har han fortfarande inte fått något samtal från U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson.

– Nej, ingenting. Jag har inte haft någon kontakt med honom alls, men som jag sa sist har jag inga tankar på det, konstaterar Johansson för FD och fortsätter:

– Det är inte jag som tar ut laget, det är han (Roland Nilsson). Jag hade honom i U17 och då var jag med, men jag fick ju inte stå. Han har väl inget emot mig, men han tycker väl att andra är bättre än vad jag är. Det får han tycka, men det är inget som jag tänker stå och säga här.

Du har ju serbiska rötter, men du ska väl inte byta till Serbiens landslag?

– Det kan mycket möjligt hända. Det är något som jag kan säga till dig nu, jag har fått kontakt av det serbiska landslaget. Sedan får vi se vad som händer. Jag vet inte, det är inget som jag fokuserar på, men i så fall blir det väl deras U21-landslag.

De vill ha dig?

– Ja, det har ringt och frågat. Jag har ju svenskt efternamn men serbiskt förnamn så de har undrat. De har kontaktat min agent och frågat. ”Jo, han har serbiska rötter, hans föräldrar är serber men sedan är det en lång historia varför han har ett svenskt efternamn”.

Men då har det serbiska förbundet alltså följt din framfart i allsvenskan?

– Ja, det är ju ett bra tecken. Sedan om det blir det serbiska eller svenska landslaget kan inte jag avgöra, de som vill ha mig och passar mig bäst, det kommer jag välja. Som det ser ut nu lutar det åt Serbien, säger 19-åringen och fortsätter:

– Det är inte så att jag tänker sitta och vänta på ett samtal. Jag spelar i högstaligan i Sverige och gör det bra. Okej det är bra konkurrens i Pontus Dahlberg, Oscar Linnér och Isak Pettersson, klart det är hård konkurrens! Men jag inte fått något samtal och jag vet inte ens var jag står i det landslaget. Därför vill jag inte spekulera i det längre. Jag var med i U17 och U19, men i U21 har jag inte hört någonting hur det ligger till.

Har du någon deadline när du vill bestämma dig?

– Så fort jag fått samtal från båda, som jag fått från Serbien nu, så får vi se vad de har för plan, om det passar mig bra och om jag tror att jag kommer trivas där, då kanske jag väljer det. Jag tänker inte stå och vänta på att någon gör fel eller så. Man vill aldrig att någon ska göra misstag eller skada sig och på så sätt komma in på ett bananskal. Man ska spela för att man är bra.