Foto: Bildbyrån

Dramatiska matcher mot Nordsjälland väntar för AIK i Europa League-kvalet. Då får inte AIK spela sitt hemmamöte på Friends Arena. I stället tvingas de till Tele2 Arena.
– Vi gräver där vi står och förbereder oss maximalt ändå, vi kan inte göra annat, säger sportchefen Björn Wesström till FotbollDirekt.se.

Det var svettigt för AIK i går. Shamrock Rovets tvingade hemmalaget till förlängning på Friends Arena efter att irländarna vunnit med 1-0 efter full tid – samma resultat som AIK vann med i Dublin förra torsdagen.

Väl i förlängningen sköt Nicolas Stefanelli in 1-1, vilket blev slutresultatet. AIK vidare med nöd och näppe till Europa League-kvalets andra runda där Nordsjälland väntar.

AIK inleder borta i Danmark nästa torsdag innan returen spelas veckan därpå, 2 augusti. Då kommer dock Gnaget inte att få spela på Friends Arena. Nej, i stället tvingas de iväg till Tele2 Arena på andra sidan stan.

LÄS: JÄTTEBETYGET TILL AIK-STJÄRNAN 

Bara två dagar senare spelas nämligen träningsmatch mellan Arsenal och Lazio på Friends Arena och det troliga är att arrangören inte vill att AIK och Nordsjälland ska slita på gräset nu när världsstjärnor kommer och gästar Nationalarenan i Solna.

AIK:s sportchef Björn Wesström kan varken bekräfta eller dementera om det är Arsenal-Lazio som ligger till grund för den påtvingade flytten.

– Den typen av frågor är inte jag involverad i överhuvudtaget. Det är mer en vd-fråga med upphandling, tillträde och sådana saker, konstaterar Wesström för FotbollDirekt.se.

Hur surt är det att inte få spela på sin hemmaplan i en så viktig match som Nordsjälland är?

– Klart att man alltid vill spela på hemmaplan, det är inget konstigt. Men vi kan inte ägna energi åt den här frågan. Vi gräver där vi står och förbereder oss maximalt ändå, vi kan inte göra annat.

AIK har tidigare år också fått spela vissa Europa League-kvalmatcher på Tele2 Arena, bland annat mot Panathinaikos 2016. Dessutom har Gnaget visat sig starka i derbyna på arenan vid Globen, något som kanske ändå ger en viss trygghet.

– Ja, men det är inte vår hemmaplan, säger Wesström.