Foto: Bildbyrån

Erik Johansson tränar för fullt med Djurgården – men får Blårändernas fans se stjärnvärvningen i spel mot Kalmar FF på söndag? Det blir klart först på matchdagen.
– Vi utgår i från att han blir spelklar. Sedan har vi en annan plan också, om han inte skulle bli spelklar, säger Özcan Melkemichel till FotbollDirekt.se.

Djurgården slog i juni till med ett av årets mest namnstarka allsvenska nyförvärv i Erik Johansson. I slutet av säsongen i Danmark så stod det klart att Johansson skulle lämna storklubben FC Köpenhamn, trots flera år kvar på kontraktet och en lön som var Skandinaviens högsta.

Efter spel i Gais, Malmö FF, Gent och FC Köpenhamn EM-spel 2016 och tolv a-landskamper så blir det nu Djurgården fram till 2022. Så långt skrevs kontraktet.

Johansson presenterades av Djurgården den 26 juni, och nu 2,5 vecka senare så drar det ihop sig – Kalmar FF borta på söndag kan bli hans allsvenska debut i Djurgården. Med betoning på kan. Transferfönstret öppnar just på söndag, och Djurgården vet inte om man kommer kunna använda sig av Johansson i matchen.

– Jag tror att alla klubbar är i den situationen att man vet först på söndag hur det definitivt blir, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se.

– Vi kan inte göra mer än vi gjort. Förbundet jobbar med det. De har mängder av sådana här frågor just vid transferfönstrets öppning, och på söndag så kommer de ha extraöppet. Så får vi se.

Det hänger på det danska förbundet?

– Ja. Det måste finnas en kontakt i andra änden.

En timma innan match måste en slutgiltig matchtrupp lämnas in. Med tanke på att matchstart är klockan 14 så bör det hela lösas på söndag förmiddag.

– Han kommer åka med dit (till Kalmar), så hoppas vi att det är löst innan dess, säger Andersson.

Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel säger att han förberett sig på två scenarier – ett där Johansson blir spelklar på matchdagen och ett där han inte blir det. Men Melkemichel är optimistisk om att kunna använda Johansson:

– Det blir väl en kamp med tiden. Men vi utgår i från att han blir spelklar. Sedan har vi en annan plan också, om han inte skulle bli spelklar, säger Djurgårdens tränare till FotbollDirekt.se.

– Vi får se, det kanske blir klart där innan på förmiddagen. Men vi räknar med att han ska vara spelklar, vi utgår från det. Och blir det inte så, så är det en annan kille som kommer in.

Jonas Olsson är avstängd men i gengäld kommer Jacob Une Larsson tillbaka. Utöver Johansson så finns mittbacksalternativ i Une, Marcus Danielsson och Niklas Gunnarsson. Ingen oro hos Melkemichel, som är full av lovord om Erik Johansson:

– En jätteduktig fotbollsspelare, väldigt seriös och professionell i sitt arbete på planen. Ger alltid 100 procent på träningen. Kommer med en enorm erfarenhet, spel i högstaligor, här i Sverige har han varit med i landslaget. Är också i en ålder där han är hungrig forfarande, och det visar han varje dag på träningen. Så jag är jätteglad att Erik är här hos oss, han kommer bli en viktig spelare för Djurgården långt framöver.

– Han är väldigt lugn med bollen. Bra teknik, bra uppspel, stark i huvudspelet. Sedan måste man förstås se honom i match såklart, men de egenskaperna ser man. Väldigt fin passningsfot.

Johansson åkte på en korsbandsskada i fjol höst och missade i stort sett hela förra säsongen i Danmark. Han kom tillbaka i sluttampen av säsongen och gjorde bland annat mål i säsongens sista match mot AGF.

Sex matcher under våren, den sista i slutet av maj. Om han blir spelklar på söndagen så är han redo för spel, anser Melkemichel:

– Han är bra på träningarna och är han redo på träningarna så bör han vara det på match. Man ser om en kille behöver mer tid eller inte, men han har spelat matcher i FC Köpenhamn. Och är man inte redo, då spelar man inte i FC Köpenhamn.

– Han tränar varje dag, och det är ett nyförvärv. Sedan finns det en konkurrenssituation med övriga och vi kommer ta ut laget som vi känner är bäst. Han är konkurrenskraftig men det betyder inte att de andra inte är det. Utan det är en kamp där, och vi kommer kunna klara av att hantera tuffa perioder med mycket matchande, och skador och avstängningar. Så det är perfekt.

En annan fråga för Melkemichel är vem som ska spela på topp nu när Kerim Mrabti är avstängd. Sedan tidigare saknas ju allsvenskans skyttekung Tino Kadewere med skada.

– Vi har ju (Aliou) Badji, vi har Dzenis (Kozica) som kan spela där, vi har Edward Chilufya… så att nog ska vi lösa det den här matchen, kortsiktigt.

Förhoppningarna är dock stora hos Melkemichel att en ny anfallare snart är på plats:

– Absolut, och det krävs för det är en lång sommar och höst vi har framför oss och vi ska slåss på två fronter. Men jag vet ju att klubben jobbar på det, så det är en tidsfråga innan vi får in någon.

Till den här matchen så blir det de här ni får välja mellan?

– Ja, och absolut att vi ska kunna klara av det. Man jobbar med det man har, och det är inga dåliga alternativ vi har. Vi ska nog göra en bra match.