Nyheter

LÅNGLÄSNING: AIK om höjd akademiålder – och nya identiteten: ”Smokinglir med skruvdobb”

ANNONS

HALMSTAD. Robin Quaison och Alexander Isak är de mest lysande exemplen på hur AIK:s akademiverksamhet producerat spelare till sitt A-lag och sedan ut i Europa. Men trots de senaste årens framgångar väljer klubben att förändra sin verksamhet och senarelägga akademistarten – från åtta till 13 års ålder.  Är man inte rädda för att konkurrenterna ska suga upp alla bra talanger? FD har träffat Leif Karlsson, sportchef ungdom, och Peter Wennberg, utvecklingschef som berättar om beslutet och vägen framåt.
– Det jag drömmer om är att AIK över tid ska vara så starkt att vi kan stå för en typ av fotboll som i sig skapar attraktion att tillhöra, säger Wennberg. 

Sedan AIK startade upp sin akademi på pojksidan 2009 har en rad talanger slussats upp från ungdomsverksamheten upp till A-laget. Spelare som Noah Sonko Sundberg, Anton Salétros, Christos Gravius och Bilal Hussein är exempel på det.

De mest framgångsrika exemplen är Alexander Isak (Dortmund) och Robin Quaison (Palermo, numera Mainz). Spelare som tillsammans inbringat långt över 100 miljoner kronor i intäkter och som i dag båda spelar i Bundesliga.

Trots det har AIK nu påbörjat en stor riktningsförändring i sin akademi. Från och med spelare födda 2009 så görs ingen selektering, det vill säga att inget ”förstalag” plockas ut från åtta års ålder. Något som varit standard både i AIK och övriga storklubbar i Stockholm de senaste åren. I stället kommer akademin från och med kullen födda 2009 först att starta vid 13 års ålder.

Leif Karlsson har 50 år i klubben på sitt cv. Han började som pojklagsspelare som tolvåring, tog sig upp i a-laget och gjorde 86 allsvenska matcher som målvakt i AIK 1972-80. Han fortsatte som målvaktstränare och ungdomstränare efter spelarkarriären. Sedan 1997 är han sportchef för AIK Ungdomsfotboll och har övergripande ansvar för klubbens akademi och ungdomsverksamhet i stort. Därför var han med både när akademin startade och när AIK sänkte åldern för selekteringen till åtta års ålder.

– Allt började med att jag 2016 i min roll funderade på hur vi drev vår verksamhet. Vi har 1500 killar och tjejer i verksamhet. Vad innebär det för alla barn som ska bedömas utifrån färdigheter vid åtta års ålder, det så kallade ”uttagningsåret”? Efter att ha gått igenom allt noga så var vår bedömning att barn som utsätts för den bedömningen inte mår så där jättebra, säger Karlsson till FotbollDirekt.se

En arbetsgrupp från AIK med bland andra Karlsson, Tobias Ackerman (chefsscout), Peter Wennberg (utvecklingschef) och Elias Minejri (chefstränare i akademin) samt en extern refernsgrupp med bland andra utvecklingschefer från fotbollen, innebandyn och hockeyn, forskare och Björn Andersson från Bayern München vände och vred på för- och nackdelar.

– Utifrån tre kriterier kom vi fram till att vi inte kunde finna stöd för den verksamhet vi bedriver. Välmående, vad säger FN:s barnkonvention? Riksidrottsförbundets riktlinjer och SvFF:s ”spela, lek och lär”? Vi kunde inte finna stöd för att bedriva en selekterad verksamhet från åtta års ålder. Vilka riktlinjer finns det? RF definierar barn till 12 års ålder och från 13 år är du ungdom. Då tillåts viss nivåindelning. Därför kunde vi finna stöd i en konkurrensutsatt verksamhet från det att du blir ungdom. Slutligen vill vi som elitklubb fortsätta fostra spelare till våra elitlag, dam och herr.

– Vi fick gehör i ledningsgruppen och i styrelsen som givetvis alla gick igenom konsekvenser av beslutet. I maj 2017 röstades beslutet igenom och att vi skulle ha ett års implementering för att ändringen skulle kunna göras med kvalitet. Som första kull kommer pojkar 2009 alltså inte att utsättas för selektering förrän 13 års ålder. De fortsätter i sina ”färggrupper”.

I stället för att plocka ut tio spelare som man tror allra mest på från nio års ålder kommer AIK i kommande kullar att att satsa på att ge tio-tolv gånger så många spelare en likvärdig träning upp till tolv år.

– I stället för att t r o att vi har ett fåtal åttaåriga och tioåriga tjejer som vi tror ska bli elitspelare så delas spelarna in efter hur pass intresserade de är. Du tränar två gånger med din färggrupp med cirka 20 spelare i varje. I grunden är det föräldratränare men sen har varje åldersgrupp en AIK-anställd åldersgruppstränare som erbjuder extraträning och camper för de som vill träna mer. Vill du träna mycket ska du få möjlighet till det, men det finns inget måste. Akademin tas ut från 13 års ålder men vill du spela kvar i ditt kompislag ska du kunna göra det tills du är 19 år.

– Vi tror inte att alla 120 spelare kommer fortsätta men säg att 100 spelare är kvar när akademin startar. I dag peakar antalet spelare vid elva års ålder.  Vi tror att fler kommer att må bättre och hålla på längre. Då följer vi RF:s mål med så många som möjligt så länge som möjligt. De som inte blir uttagna till akademin och vill träna mycket kommer få möjlighet att träna lika mycket som akademi.

Hur har reaktionerna varit – jag antar att många föräldrar jämför med exempelvis Hammarby och BP som tar ut från ung ålder? 

– Det fanns en viss oro för att föräldrar till talangfulla barn skulle välja andra alternativ. Men det har varit ganska lugnt. En del undrar varför vi gör det här när vi precis fostrat en av Sveriges bästa ungdomsspelare någonsin i Alexander Isak. Vi vände på det. Det är kanske just då vi ska våga ändra. Vi har visat att vi kan fostra spelare som gör avtryck i A-laget som 17-åringar och säljs till europeiska storklubbar. Ambitionen är att fostra fler! Det har såklart varit en del reaktioner men mindre än jag trodde. De flesta föräldrarna reagerar med ”vad skönt” att slippa uttagningsprocessen i så ung ålder. Vi har kloka ledare i grupperna som sätter barns välmående framför plastpokaler.

– Men från 13 års ålder ska AIK ha Nordens bästa akademi. Vi ska ge maximala förutsättningar och redan i dag speglas vårt A-lag i verksamheten U16-U19 där alla funktioner som fysio, mv-tränare, videoanalytiker och så vidare finns precis som i seniorlaget. Nu ska vi få in det i åldern 13-15 också.

Men när så många ska få så bra träning som möjligt, är ni inte rädda för att det blir försämrat kvalitet på träningarna jämfört med nu. Framförallt för spelarna med störst potential?

– Det kanske är lättare att träna 10-12 spelare med kvalitet än 120 spelare. Men vår ambition är att det ska vara likvärdig träning för alla. Att de fortsätter att utvecklas och får ett intresse för att hålla på själv. Att träna två till fyra gånger i veckan blir man inte bäst på, men vi vill skapa ett intresse som gör att de håller på själva och spelar i parken eller på andra sätt utvecklar sig själva.

Ni har varit framgångsrika med er akademi och fått fram fina spelare som Isak och Quaison. Båda var med från väldigt ung ålder i er akademi – säger inte det något om att tidig selektering fungerar?

– Det intressanta är att man kan hitta olika vägar till AIK:s A-lag. Isak var här som femåring, Salétros och Sonko Sundberg kom som 13-åringar, Gravius var tio år och Sam Lundholm var 16-17 år när han kom till AIK:s akademi. Du kan komma i olika lägen. Den längsta omvägen har Sebastian Larsson tagit som var här som sommarproffs för 18 år sedan men valde Arsenal. Eller Daniel Sundgren som var iväg via Väsby och Degerfors innan han kom tillbaka. Det finns så många unika vägar till AIK:s A-lag och vi vill ge fler möjligheten att få den chansen.

– Det här med tidig selektering är främst ett Stockholms- och Malmö FF-fenomen. Klubbar som Elfsborg och Kalmar gör det inte från så tidig ålder. När vi pratade med Björn Andersson från Bayern München berättade han att det var väldigt få som gått från Bayerns fotbollsskola till A-laget utan de flesta egna produkterna som slagit igenom har kommit dit senare under resans gång. En klubb som FC Barcelona har heller inte förstalag från åtta eller nio års ålder utan är uppbyggda ungefär på det här sättet som vi inlett.

BP har alltid varit vassa och Hammarby har nu över 3000 spelare samt går allt starkare på ungdomssidan. Är ni inte rädda att bli ifrånsprungna av konkurrenterna. Att de suger upp alla bra spelare innan AIK ens startar sin akademi? 

– Jag tror att med AIK:s varumärke och samarbete med sex-sju klubbar i norrort, där vi i stor utsträckning är med och utbildar deras ledare, så har vi ett väldigt bra upptagningsområde där vi kan sprida vårt budskap. Vi känner inte någon speciell oro för det här. Eller vad säger du Peter?

Peter Wennberg är efter ett par år som assisterande tränare i AIK:s A-lag tillbaka i akademin. Innan han flyttades upp så var Wennberg chefstränare för U16-U19 och nu har han som utvecklingschef ett övergripande ansvar.

– Nej, jag ser det inte så. Oavsett situationen i Stockholm där vi slåss med andra fina föreningar om samma potential. Jag tror mer att det handlar om att varje klubb måste skaffa sig en stark identitetskraft. Erbjuda attraktion genom att spela den typ av fotboll de känner sig attraherade av. Mitt mål är att AIK ska skaffa sig en sån stark identitet att vi genom en tydlig spelstil från början väljer ut vem som söker sig till AIK. Det ska inte vara en överraskning hur AIK spelar. Det jag drömmer om är att AIK över tid ska vara så starkt att vi kan stå för en typ av fotboll som i sig skapar attraktion att tillhöra. Det är mitt huvudsakliga uppdrag, säger Wennberg och kommer in på ”Smokinglirare med skruvdobb”, vilket ska vara en del av AIK:s identitet.

– I det pratar vi t.ex inte om försvar. Vi pratar om återerövring och press. Vi försvarar inte något vi vinner tillbaka det. Vi pratar bollinnehav i stället för anfallsspel. Det är viktigt att behålla bollen inom laget.  I ”smokinglirare med skruvdobb” spelar vi ihop och inte samtidigt, vilket genomsyrar vår metodik för hur vi jobbar pedagogiskt. Utgångspunkten är spelets naturliga form vilket gör att vi inte jobbar med tekniska moment i kösystem utan med en icke-linjär pedagogik. Det är inte tränaren eller spelsystemet som ska forma spelaren, alla föds unika och ingen har någon aning om vem som kan bli bäst eller inte. Det handlar bara om förutsättningar.

– Smokinglir är något man gör ihop. För oss betyder det att hitta en spelidé i 11 mot 11 där vi beskriver den bästa av världar när vårt U19-lag gör sin bästa match för året. Vi tror inte att vi kan spela så varje match för fotbollen är en komplex värld, men det är den vi utgår från och jobbar med vår kompetensutveckling av spelare och ledare. Vi leder den spelidén tillbaka till den första dagen när barnet kommer med bollen under armen till fotbollsskolan.

Skruvdobb, det låter som det ska vara tufft att möta AIK?

– Ja, både när motståndarna har bollen och inte ska det vara tufft att möta AIK. I underläge och överläge. Vi ska hålla fast vid stilen oavsett vad det står på resultattavlan. Att ha bollinnehav är vår tro på att få fram elitspelare på än högre nivå och min ambition är att vi ska få fram spelare som inte bara tar plats i vårt A-lag utan f o r m a r morgondagens A-lag till att bli bättre än vad det är nu.

Ni pratar mycket om identitet och värdegrund. Är det inte viktigt att vinna? 

– Det vi vill vinna är stilen. Som Björn Wesström en gång sa till mig: ”Om du står på toppen av ett torn och tittar ner på ett fält där det pågår ett gäng fotbollsmatcher och alla har ett och samma lekband på sig. Då ska du ändå kunna se vilket eller vilka av lagen som är ett AIK-lag för att de spelar enligt AIK-stilen”. Spelar vi så tror vi att resultaten kommer som vi förtjänar och att vi ger möjligheter för spelarna att bli elitspelare. Med det sagt så betyder resultatet jättemycket men samtidigt ingenting, säger Wennberg.

Leif Karlsson:

– Du sa det med många ord, Peter. Utifrån frågor vi ställer till våra tränare så pratar vi inte om resultatet i turneringen eller den senaste matchen. Vi pratar hur spelarna genomförde matchen utifrån instruktionerna de fått. Peters roll handlar mycket om många, långa och djupa samtal med våra tränare och deras roller. Det handlar inte bara om att få fram de bästa spelarna utan även de bästa tränarna. Varje gång det blir en position öppen i A-lagets tränarstab ska det finnas ett internt alternativ redo från akademin. I dag har hälften av ledarna i A-laget fostrats i ungdomsfotbollen och på ledande positioner i akademin har vi många som jobbat i tio år.

– Våra tränare i dag pratar mer med utgångspunkt att AIK totalt sett ska spela smokinglir med skruvdobb och inte det enskilda U13-laget. Det finns en tydlig förändring i tränarnas inställning där vi pratar mer om värden än det enskilda resultatet, säger Wennberg och blickar mot Leif.

– Jag är sportchef och vet inte ens hur våra lag upp till 15 år ligger till i serien. Jag har inte det behovet och det var alldeles nyligen jag kollade hur U16-U19 låg till.

Men för U16 till U19 är det kanske viktigare med resultat? 

– För att få den bästa tävlingsnivån så är det en fördel. Men vi kommer inte sparka långt och vinna andraboll för att ta oss till slutspel med marginal. Det är priset är det inte värt. Vi kommer att behålla vår spelstil och är övertygade om att om vi gör det konsekvent och med tålamod så kommer vi att nå resultat.

Peter Wennberg:

– Det blir svårare matcher framöver då norra och södra serien slås ihop till hösten för lagen på övre halvan. Det blir tuffare matcher när AIK ska möta Malmö FF och IFK Göteborg. Då gäller det att erbjuda matcherna en stil och miljö som är attraktiv att erbjuda spel i. Smokinglir med skruvdobb kommer förhoppningsvis leda till många vunna matcher på den här nivån.

I AIK:s A-lag i dag finns Bilal Hussein, 18, på tillväxt och i samarbetsklubben Vasalund (division 2) finns flera spelare på utlåningsavtal. Men trots att ingen ny akademispelare är oerhört nära sitt genombrott just nu så är Leif Karlsson inte oroad för att AIK inte ska få fram fler talanger framöver.

– När AIK spelade mot Flora så fanns Gustav Berggren född 2000 och Niklas Persson född 2001 med i truppen. Det finns en ständig dialog där Rikard och Björn följer U17 och U19. AIK har gjort en tydlig satsning på att vinna SM-guld 2018 och etablera sig på en högre nivå. Det ställer ytterligare krav på oss att utbilda spelarna ännu bättre. Även om vi inte har lika många U-spelare uppe just nu så behöver ingen vara orolig. Jag tror inte att vi vinner SM-guld eller går vidare i Europa med ett lag vare sig med bara inköpta spelare eller bara akademispelare. Men det finns en tydlig strävan efter hur A-truppen ska se ut och den kommer innehålla många egna produkter framöver också.

Läs mer av FD:s rapportering från Utvecklingslägret i Halmstad

Podcast: FD 60 minuter med Hammarbys Mikael Hjelmberg – om livet som scout och hur prioriterar Bajen?

LÅNGLÄSNING – AIK:s chefsscout om silly season-cirkusen: ”Jag får 3000 tips”

Agenten letar nästa landslagsstjärna: ”Många lycksökare i branschen”

BLOGG: ”Kan man ge ut betyg från åk 6 – då kan man plocka ut bästa 15-åringarna”

BILDSPEL: Så ser talangjakten ut bakom kulisserna

BP dominerar i Stockholm -15-åringe Kristoffer med Guidetti som förebild

Svarar på frågan: ”Ett misslyckande för Djurgården – och tomhet utan MFF”

Djurgårdens akademichef svarar på kritiken: ”Det kommer inte hända igen”

Var kommer alla spelarna ifrån? – stor genomgång klubb för klubb

Tottenhams scout på plats – spionerar på göteborgare

BLOGG: Intryck på plats – myller av utländska scouter

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 15 april
18:30 Fiorentina - Genoa Serie A
19:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Gefle - Degerfors Superettan
19:00 Silkeborg - Nordsjälland Superligaen
19:00 Örgryte - Brage Superettan
19:10 Hammarby - Elfsborg Allsvenskan
19:30 Hoffenheim - Köln Bundesliga damer
20:45 Atalanta - Verona Serie A
21:00 Chelsea - Everton Premier League
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Watford - Hull Championship
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0