Foto: Bildbyrån

FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS I DUBLIN 

AIK gjorde jobbet på Irland. 1-0 mot Shamrock Rovers efter mål av Daniel Sundgren. FD:s utsände Casper Nordqvist på plats på Tallaght Stadium sätter här betyg på AIK:s spelare efter torsdagskvällens seger.

BETYG AIK EFTER 1-0 BORTA MOT SHAMROCK ROVERS (1 underkänd, 2 godkänd, 3 bra, 4 mycket bra, 5 helt fantastisk)

Oscar Linnér – 2: Sattes inte på några större prov, men tog det han skulle göra. En stabil insats av U21-landslagskeepern.

***

Alexander Milosevic – 3: Den AIK-back som stack ut mest. Nära att nicka in 1-0 i den andra halvleken och svarade för en stark insats mot de kraftfulla irländarna.

Per Karlsson – 2: Inget att klaga över. Likt Oscar Linnér svarade ”Pertan” för en stabil dag på jobbet.

Robin Jansson – 2: Vilken resa han gjort! I vintras i division 1 med Oddevold, nu i Europa League-kval med AIK. Likt Karlsson en trygg insats utan att glänsa.

***

Daniel Sundgren – 3: Det är imponerande hur ofta högervingen Sundgren kommer till farliga lägen. Nu var det 27-åringen som sköt segermålet efter ett mycket vackert anfall. Henok Goitom till Tarik Elyounoussi som direkt passade bollen vidare till Sundgren som sprang sig fri och elegant placerade in bollen i bortre. Överlag en bra match av Sundgren, såväl defensivt som offensivt!

Ahmed Yasin (ut 78′) – 2: Ville mycket och kom till flera skott, men det lossnade inte riktigt för Yasin i dag. Inte på något sätt en dålig insats, absolut inte, men den så offensivt skicklige spelaren kan mer!

Enoch Kofi Adu – 2: Slog som vanligt knappt bort en passning och har ett skönt naturligt lugn, vilket säkert var välbehövligt när Shamrock Rovers pressade på första halvtimmen. Gjorde jobbet, men inte så mycket mer än så.

Kristoffer Olsson – 3: Här kanske man egentligen vill sätta en fyra för att visa att Olsson var bäst i AIK i dag, men nja, en stark trea får det bli. Precis som övriga laget fick mittfältaren mest jaga boll första halvtimmen, men när AIK väl växte in i matchen var det Olsson som ofta stod för kreativiteten. När jag frågade hemmalagets tränare Stephen Bradley efteråt vem han imponerades mest av i Gnaget svarade han Kristoffer Olsson. Så ja, kanske fånigt att kalla det internationellt erkännande med tanke på att han redan jagas av utländska klubbar och varit kapten i U21-EM, men det är ingen slump att det är just Olsson som en utländsk tränare lyfter fram som den bästa…

Haukur Hauksson – 2: Det blir så klart ett annat spel när inte Rasmus Lindkvist opererar på vänsterflanken. Mycket mer defensivt än offensivt med islänningen Hauksson, men det går inte att klaga på insatsen från hans sida. Haukssons primära uppgift var att stänga kanten och så fick andra ta hand om offensiven. Skicklig på fasta situationer också, vilket var viktigt på Shamrocks hörnor och frisparkar!

***

Henok Goitom – 2: Syntes inte så mycket, men lik förbannat var det han som låg bakom segermålet. Fin passning till Elyounoussi som i sin tur hittade fram till Sundgren och 1-0. Hockeyassist för kapten Goitom alltså, men precis som i fallet Ahmed Yasin kan stjärnanfallaren betydligt mer än detta.

Tarik Elyounoussi (ut 90′) – 3: Stack ut mer än anfallspartnern Goitom. Passade inte bara fram till målet, utan löpte och slet mycket och på så sätt väldigt viktig i presspelet. En av AIK:s mest bollskickliga spelare och de gånger som den norska landslagsmannen hade bollen förvaltade han den på ett bra sätt.

***

INHOPPARE

Denni Avdic (78′) – spelade för kort tid för att betygsättas

Stefan Silva (90′) – spelade för tid för att betygsättas