Foto: IBL Bildbyrå

Trelleborgs FF presenterade i går en ny spelare i amerikanske högerbacken Kofi Sarkodie. Ett meriterat nyförvärv för en klubb som TFF – efter sju år och över 100 matcher i MLS blir det nu allsvenskan för amerikanen.
– Han var väldigt sugen på att fortsätta karriären i Europa. Han hade väldigt bra minnen av Sverige sedan han provtränade med Djurgården som 18-åring,, säger agenten Gustaf Grauers till FotbollDirekt.se.

27-åriga Kofi Sarkodie har sju år bakom sig i MLS. Han kom först fram i Houston Dynamo 2011, efter flera år i universitetslaget Akron Zips i NCAA-ligan.

Sedan dess har han gjort totalt 142 matcher i MLS, för Houston Dynamo och San Jose Earthquakes. Säsongen 2013 blev han utsedd till årets försvarare i Houston.

Nu är han klar för allsvenskt spel – i går presenterades Sarkodie som nyförvärv i Trelleborgs FF. Första europeiska klubben för högerbacken, som dock har varit allsvenskt aktuell tidigare. 2009 provtränade en då 18-årig Sarkodie med Djurgården.

Det blev inget kontrakt då, men karriären har sedan tagit fart i hemlandet, och nyligen öppnades det upp en möjlighet för Trelleborg att värva Sarkodie, som förutom MLS-spel även har över 30 landskamper för USA i olika ungdomslandslag.

Sarkodie var klubblös efter att kontraktet med San Jose Earthquakes gått ut. Agenten Gustaf Grauers berättar:

– Jag blev uppringd av en sportchef för en MLS-klubb om honom, och han var väldigt sugen på att fortsätta karriären i Europa, säger Grauers till FotbollDirekt.se.

– Han hade väldigt bra minnen av Sverige sedan han provtränade med Djurgården som 18-åring.

Trelleborg har varit ytterst aktiva på transfermarknaden och de senaste dagarna har en rad rockader skett, inte minst på försvarssidan.

Meriterade dansken Lasse Nielsen har under våren agerat högerback, men Nielsen är egentligen mittback och får nu spela på sin naturliga position. Dessutom har en högerback försvunnit i Victor Nilsson som lämnar klubben av personliga skäl. Nu kommer alltså Sarkodie in där.

MFF-lånet Dennis Hadzikadunic blev i dag klar för ryska Rostov och den unge mittbacken försvinner alltså från Trelleborg. I gengäld har man på mittbackspositionen klart med ett nyförvärv i Jasmin Sudic från BK Häcken.