• Publicerat 12 juli
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS I DUBLIN 

AIK fick en skön start på Europaäventyret. 1-0 borta mot Shamrock Rovers slutade mötet på Irland efter mål av Daniel Sundgren. Returen på Friends om en vecka. 

Ingen Rasmus Lindkvist i AIK. Det var den stora grejen i Gnagets elva mot Shamrock Rovers. Lindkvist missade matchen mot Trelleborg i lördags, men åkte med till Irland. I matchtruppen stod det att Lindkvist skulle sitta på bänken i kväll, men FD:s utsände Casper Nordqvist meddelade att Lindkvist inte värmde med laget utan stod och tittade på från sidan, inte ombytt.

I stället valde tränaren Rikard Norling att fortsätta med Haukur Hauksson. Returen på Friends Arena spelas om en vecka.

Knappt 300 AIK-fans på plats längst bort på ena långsidan. Tyvärr samma långsida som pressläktaren, så härifrån syntes de inte. Film på AIK-sång från fansen kommer upp senare. Mycket fin stämning från de tillresta från Stockholm, även högljutt på hemmaklacken som stod på andra långsidan. Skön läktarkamp!

Långt ifrån fullsatt på arenan som tar 6 000 åskådare.

Fin inledning från hemmalaget som inte visade någon rädsla för AIK. Matchens första chans i den fjärde minuten och det var Shamrock Rovers som skapade den. Ett inlägg från höger som blev farligt, men ingen irländare fick pannan på bollen.

Puh, nära ledningsmål för Shamrock i åttonde minuten, men Samuel Bones tunga distansskott räddades snyggt av Oscar Linnér.

Shamrock det bättre laget första kvarten, vilt påhejade av hemmapubliken. Jobbigt för AIK, detta alltså i första kvalrundan. Kristoffer Olsson tunnlad nära Shamrocks klack, det hördes från hemmapubliken.

Tarik Elyounoussi neddragen i en snabb kontring efter Shamrock-hörna. Helt rätt med gult kort på Dylan Watts!

Ny tunnel på AIK-spelare, den här gången var det Haukur Hauksson som åkte på den av snabba yttern Joel Coustrain, en spelare som assisterande tränaren Patric Jildefalk varnade om på förhand. Chansen i den 30:e minuten rann ut i sanden, men Shamrock fortsatt det bättre laget. AIK har haft otroligt svårt att få igång några anfall.

Efter cirka 35 minuters spel vaknade AIK till och under ett par minuter satte de bra tryck mot hemmalagets försvar. Fint kombinationsspel mellan Olsson, Elyounoussi och Goitom. En spelare som Yasin nu med mer boll än tidigare.

AIK:s första farlighet i matchen – och det en farlig sådan! Ahmed Yasin med skott med vänstern och fin räddning av Gavin Bazunu. Hörnan resultatlös.

0-0 i halvtid. Shamrock väldigt bra första halvtimmen, men sedan växte AIK in i det hela. Spännande 45 minuter kvar att spela!

Fysiskt direkt i andra. Alexander Milosevic med sen tackling i 51:a minuten och att inte mittbacken åkte på ett gult kort där ska han vara glad över.

Farligt läge för hemmalaget direkt därpå. Inspel snett inåt bakåt och skott Dylan Watts, men via AIK-spelare och över Linnérs ribba. Hörnan resultatlös.

Hemmafansen ursinniga efter att Kristoffer Olsson hindrat en kontring men inte tilldelades något gult kort. Först Milosevic och nu Olsson, nej Shamrock Rovers publik inte alls glada på den österrikiska domaren.

Aj aj aj, Oscar Linnér nära att tappa in ett skott, men U21-landslagskeepern räddade upp situationen. Detta i 55:e minuten.

Fint anfall av AIK i den 59:e minuten, men Yasins skott utanför straffområdet högt över.

Nytt avslut från Yasin kort senare och denna gång var det kvalitet, men fin räddning av Bazunu.

Olsson till sist varnad efter en ny situation, denna gång i den 67:e minuten. Hemmapubliken belåtna.

Nära 1-0 AIK i den 69:e minuten efter hörna, men Milosevic nick räddades med viss möda av Bazunu.

MÅÅÅÅÅÅÅÅL! 1-0 AIK i den 74:e minuten! Fint kombinationsspel och Daniel Sundgren fri med målvakten. Högervingen iskall i avslutet och så viktigt för AIK med det här bortamålet. Framspelningen stod Tarik Elyounoussi för.

Byte i AIK i 79:e minuten. Ut med Ahmed Yasin, in med Denni Avdic.

Ingen vidare forcering från Shamrock och AIK försvarade bra, men i 90:e minuten kom ett tungt distansskott. Linnér med på noterna.

Fem minuters tilläggstid.

Stefan Silva in i spel på stopptid, Silvas första framträdande sedan skadan mot Blåvitt i slutet av april. Ut med Tarik Elyounoussi.

SLUT! AIK vinner med 1-0, ett mycket bra resultat så klart med seger och hållen nolla. Inte orättvist med svartgul vinst, även om matchens första halvtimme ägdes av hemmalaget. Returen på Friends spelas om en vecka och då räcker det med kryss för Gnaget för vidare avancemang.

AIK:s startelva: Oscar Linnér – Alexander Milosevic, Per Karlsson, Robin Jansson – Daniel Sundgren, Ahmed Yasin, Enoch Kofi Adu, Krisoffer Olsson, Haukur Hauksson – Henok Goitom, Tarik Elyounoussi

Bänken: Budimir Janosevic, Denni Avdic, Stefan Silva, Bilal Hussein, Nicolas Stefanelli samt Niklas Persson.