Foto: Bildbyrån

MFF har startat Champions League-kvalet och i kväll går AIK och Häcken in i Europa League. Och det är ett Häcken som har årets största matcher i svensk klubblagsfotboll inom räckhåll.
– Jag ska inte prata för mycket om Forsberg och Leipzig. Vi ska först gå vidare  men om vi gör det så vore Leipzig förmodligen största matcherna i Häckens historia, säger Häckens assisterande Christian Lundström till FotbollDirekt.se.

Går Malmö FF vidare så väntar rumänska Cluj. Går AIK vidare så väntar sannolikt danska Nordsjälland. Djurgården går mot ukrainskt motstånd.
Häcken å sin sida får stormatcher mot en Budesligatopp som RB Leipzig.
Blir det verklighet så är största matcherna i svensk klubblagsfotboll, så här långt, ett faktum.
– Man får akta sig för att prata för mycket, tänka för mycket på sådant men det är klart att vi vet att det är Leipzig som väntar om vi slår ut Liepaja, säger Christian Lundström till FotbollDirekt.se.

– Men först ska vi gå vidare och det är ett bra motstånd som väntar. Vi kommer ju i håg hur det gick i fjol så vi är ödmjuka inför vad som väntar. Men det känns bra. verkligen bra. Ja, vi vann i helgen. Vi känner oss bra helt enkelt, fortsätter Lundström och syftar delvis till det tunga uttåget i fjol, 1-1, 0-1 mot lilla irländska Cork City.

Hur ser ni på startelvan inför kvällen?
– Förutom det vi tvingas till så ska det inte bli någon större skillnad jämfört med Gif Sundsvall. Ja, men det finns osäkerhet kring Rasmus Lindgren och en underbensskada där – och Alexander Faltsetas är inte heller helt 100, beskriver Andreas Alms assistent.

Nu slutade det illa för Häcken förra sommaren i Europaspelet men Häcken har hunnit göra bra saker genom åren. 2013 som exempelvis en skräll mot Sparta Prag och på det knappa förluster mot schweiziska storklubben FC Thun.
– Det vi gjorde mot Sparta är förmodligen de mest meriterande segrar Häcken har tagit. Hur bra Liepaja är är svårt att säga men vi konstaterar ju att Spartaks Jurmala som spelar i Champions League-kvalet för Lettland i år tidigare i veckan spelade 0-0 mot Röda Stjärnan. Det visar lite vad det handlar om. Det är inte lätt det som väntar. Vi måste vara bra och gå ”all in” i detta. Första steget i kväll så handlar allt om att få med sig ett bra resultat till hemmamatchen i Göteborg.

Hur ser Andreas Alm på dessa möten?
– Nej, men ödmjukhet. Han har själv ganska stor erfarenhet vid det här laget av Europa efter åren i AIK, vi har erfarna spelare och har också hunnit få okej med erfarenhet av Europa nu i flera år. Men Andreas vet att det är en frejdig och snabb fotboll som Liepaja spelar. När chansen ges så fyller de snabbt på med folk. Vi ska jobba med att sätta press på några av deras mest centrala spelare. De har några starka namn där som vi ska störa.

Hur ser ni på boendet och matcharena?
– Ett fint boende. Mycket fint. Ja, vi är mycket fint mottagna här. Ingenting att klaga på. Matcharenan är en öppen sådan, ligger vid vattnet. Vi kom i går med ett egenchartrat plan. Men det känns lite speciellt men är värt det, inte alls stor skillnad jämfört med vanlig flygning och hur vi kan resa direkt tillbaka till Sverige efter kvällens match. Vi chartrar sedan även ett plan till matchen på söndag.

MFF och AIK vann sina allsvenska genrep, ni också. Hur viktigt är det att få med sig ett bra resultat till sådana här matcher?
– Det är en återstart ju. Så extra viktigt skulle jag säga. Det är viktigt att känna sig som vinnare och vi spelade bra mot Sundsvall. Viktigt för oss. Sedan hur dubblering med allsvenskan kommer att kännas…? Än så länge inga problem. Återhämtningen från i lördags är inga problem. Men det är klart. Nu spelar vi i kväll och sedan allsvenskan på söndag och sedan retur nästa torsdag.
– Är vi sedan vidare så fortsätter det så ett bra tag till. inte minst att spela mot en storklubb som Leipzig och den kraftsamling det handlar om och så allsvenska matcher som löper jämte. Vi får se men vi har som sagt en bred trupp och en mix av spelare med erfarenhet. Och så hoppas vi ju kunna förstärka i fönstret som ska göra oss ännu bättre.

Avslutningsvis så reflekterar Häckentränaren över Glenn Hyséns utspel på FD i går om hur Häckens matcher i Europaspelet är viktiga för fotbollen i Göteborg – detta med Blåvitts problem.
– Vi känner ju stolthet över att det är vi som representerar Göteborg. Det är vi som är etta just nu i Göteborg så det är klart att det är ett extra ansvar och det är klart att det är viktigt för fotbollen i Göteborg att det går bra för oss. Sedan är det kul att höra att folk vill att det går bra för oss.