Foto: Bildbyrån

Heter vår nästa svenska Premier League-spelare Viktor Gyökeres? Inte alls omöjligt – den 19-årige anfallstalangen tog steget direkt från superettan till Brighton & Hove Albion i engelska högstaligan, och nu är han med klubbens a-lag på försäsongsläger.
– Det är det här man vill, här man vill vara. Så det är jättekul att få den här chansen,, säger Gyökeres till FotbollDirekt.se.

Brommapojkarna var nykomling i superettan och tog hem hela serien – ett ungt lag byggt med egna spelare överraskade alla, och flera bärande spelare lämnade efter succésäsongen, som Carl Starfelt (IFK Göteborg), Budimir Janosevic (AIK) och Kevin Kabran (IK Start i Norge).

En av de viktigaste när BP gick upp var den som alla också lyfte fram som den största talangen. Viktor Gyökeres gjorde 13 mål under sin första ”riktiga” säsong i superettan (han gjorde åtta superettan-inhopp 2015 som 17-åring) och slutade trea i seriens skytteliga.

Han sköt också Sverige till U19-EM, och väl i mästerskapet i Georgien så tog han hem skytteligatiteln (tre mål). I sommarfönstret så uppgavs en rad allsvenska klubbar intresserade.

Istället stod det tidigt i september klart Gyökeres skrivit på för Brighton & Hove Albion i Premier League – en deal som ska ha gett BP tio miljoner kronor, och där spelaren anslöt till Brighton först efter nyår.

Gyökeres skrev kontrakt med Brighton till sommaren 2020, och tanken var att han skulle inleda i klubbens U23-lag. Det blev spel med U23-laget under våren, och Gyökeres öste in mål – elva stycken på tolv matcher.

Något som nu lett till att han får chansen på a-lagets försäsongsläger i Österrike. FD avslöjade i går att Gyökeres fått åka med på lägret.

– Det är roligt, kul att vara här. Jag fick reda på det bara strax innan vi åkte. Jag kom tillbaka till England från semester och gjorde några träningar, sedan åkte vi. Det är klart att det är roligare än att träna med U23. Det är det här man vill, här man vill vara. Så det är jättekul att få den här chansen, säger Gyökeres till FotbollDirekt.se.

Hur pass mycket träning blev det med a-laget i våras?

– Några gånger då och då bara. Det har mest varit när de haft behov av det. Men jag har inte varit inne i det på det här sättet som jag är nu. Det här är en annan grej. Man är med på alla aktiviteter runtomkring, käkar måltider tillsammans och så är. Hur de är? De är snälla, tar hand om oss yngre bra.

Lägret avslutas med en match mot schweiziska St Gallen på fredag.

Vad tror du om möjligheterna till spel där?

– Ingen aning. Jag vet inte alls om det blir något spel i den matchen. Jag ska göra det bra på träningarna nu så får vi se om jag får spela där.

Hur stor skillnad är det här kontra U23, med tempo och allt?

– Det är stor skillnad. Rutinen, beslutsfattandet… alla i a-laget är bättre på det. Det kräver mer av en, man behöver lägga in en växel till eller två. Men det handlar också mycket om att man bygger upp sig för att komma in i det, man får in formen, får bra flås. Man kommer in i det mer och mer, lär känna spelarna mer och mer ute på planen. Det blir enklare och enklare.

Du kommer från ett första halvår i klubben som får ses som en succé… det måste vara en stor anledning till att du är med här nu? 

– Det är klart att det spelat in. Det gick bra målmässigt, men sedan gick det bra för laget också. Vi gick upp en serie, så det var kul. Det är det viktigaste, att laget går bra. Det är bara då som man kan göra någonting själv.

Brighton var nykomling i Premier League förra säsongen och slutade på 15:e plats efter att ha säkrat kontraktet med några omgångar kvar. Något som hade kunnat öppna upp för debut i sluttampen av serien för Gyökeres efter målsuccén med U23.

– Jag vet faktiskt inte om det var nära, nu blev det inte så. Annars hade jag nog fått reda på det. Förhoppningsvis kommer det framöver. Om man spelar bra så får man till slut belöning.

Att ta steget från superettan till en Premier League-klubb kanske kan ses som ett mission impossible, sett till hur många unga svenska spelare som kommit till engelska akademier genom åren och hur få som faktiskt gått hela vägen.

– Man vet aldrig vad som är rätt eller fel på förhand. Det kan gå hur bra som helst var som helst och hur dåligt som helst var som helst också. Man får försöka göra det så bra som möjligt där man är. Jag fick ett bra intryck. Det är en bra klubb, seriös och med en bra anläggning, väldigt professionellt allting.

– Jag vet inte om det här är det bästa steget för alla heller. Man ser folk som gör det jättebra i allsvenskan, men de går inte direkt till toppklubbar i bra ligor och gör det bra där. Även om man gör det jättebra där så betyder det inte att man automatiskt gör det utomlands i en större klubb. Det känns som det att är svårt oavsett vilken väg man väljer att gå. Sedan vet man aldrig vilken väg som är den bästa förrän i efterhand, det är individuellt också vad som passar en bäst.

Fanns det allsvenska alternativ att väga Brighton mot? 

– Ja, det fanns väl säkert intresse, men jag vet inte vilka som verkligen ville ha mig direkt. Alla kan ha intresse, men det säger inte så mycket. Det är en annan sak att lägga ett bud.

Och det var det ingen som gjorde? 

– Nej, det fanns inget allsvenskt bud, inte som som jag vet om i alla fall.

Vad tror du om möjligheterna till Premier League-spel kommande säsong, är det målsättningen att få debutera där? 

– Målsättning vet jag inte… det är klart man har drömmar. Det är det jag vill förstås. Sedan får man vara realistisk. Klart man hoppas på det, men vi får se.