Foto: Bildbyrån

Dalkurd flyttade från Borlänge och spelar nu hemmamatcherna i Gävle. Inför väldigt få åskådare – Dalkurd har i nuläget det lägsta hemmasnittet i allsvenskans historia. Bara 912 åskådare:
– Det är det sämsta sedan den ”officiella” allsvenskan startade 1924, säger fotbollshistorikern Christer Löfman till FotbollDirekt.se.

Redan innan Dalkurd i fjol gick upp i allsvenskan så gick diskussioner i klubben om att flytta verksamheten från Borlänge.

Något som fick stor uppmärksamhet, och som senare kom att genomföras med upplägget att klubben flyttat till Uppsala medan matcherna spelas i Gävle. Det i väntan på att nya Studenternas IP i Uppsala blir färdigbyggd (2020).

Nu har en tredjedel av matcherna på Gavlevallen i Gävle spelats, och det har varit ont om folk på läktarna i matcherna där. 1 644 åskådare i premiären mot Östersund i april, och det är den bästa noteringen hittills.

Därefter har det varit än färre, med tre matcher under 1 000 åskådare. Och nu i helgen mot Brommapojkarna en notering som var nära att slå nytt allsvenskt bottenrekord.

Otroligt svaga 211 åskådare var på plats när Dalkurd återupptog allsvenskan med hemmamatch mot BP i lördags. En match som förvisso låg på samma dag som Sveriges VM-kvartsfinal mot England, men ändå.

Totalt bara 4 562 åskådare på fem matcher. Hemmasnittet är nu nere på 912, och det är en siffra som aldrig varit lägre för ett allsvenskt lag sedan 1924. Det säger fotbollshistorikern Christer Löfman som driver bloggen ”Nationalsporten”.

– Det är det sämsta sedan den ”officiella” allsvenskan startade 1924, säger Löfman till FotbollDirekt.se.

– Beträffande ”gamla” allsvenskan är siffrorna inte officiella utan bara uppskattade. Men premiäråret för allsvenskan officiellt så (1924) hade Västerås IK ett snitt på 1 125 vilket är det lägsta någonsin.

Dalkurd alltså 200 lägre än det i nuläget, och 211 åskådare mot BP är alltså bland de lägsta publiksiffrorna någonsin – bara en match är ”värre”. IFK Holmsund-Gais hade 137 betalande åskådare den 9 oktober 1967. Enstaka matcher i mer närliggande tid har varit nära.

– Västra Frölunda hade runt 400 ett par gånger på 1990-talet, och självaste Djurgården hade 468 i sista hemmamatchen säsongen 1986 (mot Elfsborg), säger Löfman.

– Men det här är ett lite nytt fenomen i svensk fotboll. Men i många länder finns det lag som lockar nästan ingen publik alls. Ta ett land som Turkiet: I fjol hade Istanbulklubben Kasımpaşa ett hemmasnitt på 1 416 personer. I snitt 2 947 såg matcherna mot ”de fyra stora” (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor) bara 859 i snitt övriga kamper. I vintras drog albanska ligamötet Laçi-Skënderbeu 40 åskådare.

Christer Löfman tror dock inte att Dalkurd kommer ”slå” ett allsvenskt bottenrekord när säsongen har summerats. Förklaringen är enkel – man har fortfarande inte mött AIK, Djurgården och Hammarby på hemmaplan i år. De första fem hemmamatcherna har varit mot mindre publikdragande lag.

Bortaresorna till Gävle drog alltid bra med folk från 08-klubbarna när Gefle IF var i allsvenskan, och inget talar för svag uppslutning från de tre klubbarna i år heller. Det kommer rädda Dalkurd från en pinsam rekordnotering, säger Löfman.

– Dalkurd behöver i snitt 1 232 på de återstående hemmamatcherna för att överträffa det (Västerås IK:s snitt, 1 125 åskådare). Och det kommer de lyckas med, när 08-lagen tar med sig sina fans.