Foto: Bildbyrån

FOTBOLLDIREKT PÅ PLATS I DUBLIN

DUBLIN. AIK är på plats på Irland för morgondagens Europa League-drabbning med Shamrock Rovers. En som jublar stort över utmaningen är målvakten Oscar Linnér.
– Coolt att spela på de brittiska öarna. Det här är ju fotbollens Mecka, utbrister 21-åringen för FotbollDirekt.se.

Redan i fjol vaktade Oscar Linnér AIK:s mål i Europaspelet. Efter att ha hållit nollan i dubbelmötena med såväl färöiska KÍ Klaksvík som bosniska FK Željezničar från Sarajevo blev det ett blytungt uttåg mot Braga. Linnér svarade för en tavla och portugiserna vann dubbelmötet med totalt 3-2.

Nu är Linnér ett år äldre och ett år rikare på erfarenhet. 21-åringen känner sig redo inför ett nytt Europaäventyr nu när irländska Shamrock Rovers väntar på bortaplan i morgon.

– Jag har ju varit med i Europa några år. Redan 2015 satt jag på bänken och så fick jag ju spela förra året. Visst, det blev ett tråkigt utfall mot Braga, men att jag fått vara med så mycket i Europa redan och att jag har den erfarenheten i bagaget är värdefullt nu när vi kliver in i kvalspelet igen, konstaterar Linnér för FotbollDirekt.se.

Precis som FD är AIK på plats i den irländska huvudstaden Dublin redan under onsdagsförmiddagen och att möta Shamrock Rovers på den idylliska arenan Tallaght Stadium är något som Linnér onekligen ser fram emot.

– Coolt att spela på de brittiska öarna. Det här är ju fotbollens Mecka om man säger så. Det kommer bli speciellt att möta ett sådant här lag eftersom man växt upp med brittisk fotboll på tv.

Fotbollsklubbar från de brittiska öarna brukar ju har ett rykte om sig att spela fysiskt. Vad kan vi vänta oss för matchbild i morgon?

– Ja, jag har hört att de smäller på rätt friskt. Vi får förvänta oss en fysisk match med mycket kamp. Det kan säkert komma att bli lite jobbiga förutsättningar med blåst och regn. Det är ju ganska mycket sådant här eftersom Irland ändå ligger ute i Atlanten. Så ja, det blir säkert tuffa förutsättningar, men det är också det som är kul med Europaspel. Detta ska bli roligt!

Oscar Linnér inledde 2018 års säsong strålande, men i slutet av april skadade målvakten knät och beskedet från AIK då var att han skulle vara borta hela våren. Strax före VM-uppehållet fanns dock Linnér med i truppen igen, men fick sitta på bänken då tränaren Rikard Norling valde att fortsätta med Budimir Janosevic mellan stolparna.

Nu i allsvenska omstarten borta mot Trelleborg i lördags fick dock Linnér chansen i målet och AIK vann med 4-1. Nu hoppas 21-åringen att Norling väljer honom även mot Shamrock Rovers.

– Jag fick ju spela mot Trelleborg och det var så klart ett gott tecken att jag fick göra första tävlingsmatchen i AIK efter skadan. Jag hoppas att jag får spela i morgon, men jag har en bra konkurrent i Budimir. Det är upp till tränarna att bestämma vem som ska stå, jag kan inte göra mer än att göra mitt bästa på träningarna.

Norling kommer inte köra ”en Barcelona” och spela en målvakt i serien och den andra i Europa?

– Haha det är inget som jag fått reda på i alla fall, men vi får se när laget presenteras, säger Linnér som i juni fick göra sin första start i tävlingssammanhang för U21-landslaget när de slog Malta i EM-kvalet med 4-0.

– Att debutera och få hålla nollan var coolt och det gav verkligen mersmak!