Foto: Bildbyrån

Ian Smith värvades till Norrköping i vintras som en doldis. Nu är han nyss hemkommen från VM-spel med Costa Rica, en otrolig upplevelse för 20-åringen.
– Det här är en erfarenhet som jag alltid kommer att minnas, säger wingbacken till FotbollDirekt.se.

Redan 2016 spelade Ian Smith sin fotboll i Sverige. På lån från AD Santos de Guápiles anslöt den då 18-åriga costaricanen till Hammarby på lån. Något spel i allsvenskan blev det aldrig för Smith som återvände hem till Centralamerika efter säsongen.

Men i fjol visade wingbacken sin klass och fick ett stort genombrott i den inhemska ligan, vilket snappades upp av Norrköping. I början av januari blev Smith klar för 2015 års SM-guldvinnare.

Väl i ”Peking” blev det ett mål på fyra allsvenska framträdanden under våren. De två sista matcherna före uppehållet missade Smith, detta då han togs ut i Costa Ricas VM-trupp som laddade upp inför turneringen samtidigt som allsvenskans två sista omgångar spelades.

Costa Rica drabbade samman med Serbien och Brasilien i de två första gruppspelsmatcherna och dessvärre för latinamerikanerna blev det två raka förluster, vilket innebar uttåg redan före sista matchen mot Schweiz. Smith hade inte fått någon speltid i de två första matcherna, men i 2-2-drabbningen mot schweizarna fick 20-åringen hoppa in i 90:e minuten.

– Det var en stor dröm som blev sann. Man känner sig riktigt bra när man kommer in på planen i ett VM. Det här är en erfarenhet som jag alltid kommer att minnas. Hoppas jag får spela fler VM framöver, säger Smith till FotbollDirekt och fortsätter:

– Det här var otroligt. Vilken atmosfär och häftigt att få spela mot riktigt bra lag. Man lär sig mycket så detta var en riktigt bra erfarenhet för mig.

I VM 2014 var Costa Rica hela världsmästerskapets stora skräll. Sensationellt nog vann de dödens grupp innehållande Uruguay, Italien och England. I åttondelsfinalen slog de ut Grekland på straffar, men i kvarten blev det respass mot Holland – på just straffar. Nu fyra år senare kunde Costa Rica inte upprepa bedriften utan slutade på en poäng.

– Vi är verkligen besvikna. Vi tycker att vi förtjänade mer, men så är fotbollen. Nu är alla spelare tillbaka i sina klubblag för att jobba på. Sedan ska vi förbereda oss för VM 2022!

Norrköping spelade i går sin första allsvenska match sedan slutet av maj då de gästade Djurgården på Tele2 Arena. Med sju minuter kvar byttes Smith in i 1-1-matchen. Att han inte fanns med från start är inte konstigt, anser 20-åringen.

– Nej, de andra spelarna var ju med i de två sista matcherna före uppehållet medan jag var iväg och laddade upp inför VM med landslaget. Det är naturligt att tränaren nu vill spela samma lag.