• Publicerat 5 juli, 2018
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Mattias Svanberg blev under torsdagen klar för Bologna i Serie A. Malmö FF uppges få mellan 40 och 50 miljoner kronor i övergångssumma, något som FD:s krönikör Magnus Österberg applåderar de svenska mästarna för.
– Svanberg är en av de mest spännande spelarna i allsvenskan som försvinner, men det är klart att det är jävligt fina pengar och det är bara att lyfta på hatten för MFF, säger han. 

Redan 2016 presenterade sig Mattias Svanberg på den allsvenska scenen då han låg bakom MFF:s två första mal i guldmatchen borta mot Falkenberg.

Efter att ha gjort 18 allsvenska matcher i fjol har 19-åringen i år har varit given i MFF:s elva och spelat samtliga tolv seriematcher från start, detta som antingen ytter eller innermittfältare.

De senaste dagarna har det skrivits allt mer om Mattias Svanberg och en flytt från Malmö FF till Bologna. Nu är det klart. Affären uppges ge MFF 40-50 miljoner kronor i övergångssumma, vilket gör 19-åringen till en av klubbens dyraste försäljningar någonsin.

– Svanberg är en av de mest spännande spelarna i allsvenskan som försvinner, men det är klart att det är jävligt fina pengar och det är bara att lyfta på hatten för MFF som fått fram en så bra spelare och lyckas sälja honom för den summan, säger FD:s krönikör Magnus Österberg.

Är Svanberg värd pengarna?

– Det här är ju en affär som mycket baseras på potentialen som finns kvar i honom. Han är ung och har ändå spelat relativt mycket i allsvenskan. Han har varit med i a-truppen länge och Bologna betalar nog en del extra för just potentialen.

Trots att Svanberg är född 1999 är han given i U21-landslagets startelva. Vad säger du om mittfältarens utveckling?

– Svanberg fick ett lyft redan i fjol då han såg jävligt spännande ut. I år har han spelat alla matcher, men kanske fallit i skuggan av ett MFF som lag inte varit bra, vilket eventuellt hämmat hans utveckling under våren. Att Svanberg blev helt ordinarie i år har så klart underlättats av att spelare som Eikrem, Berget, Rakip och Christiansen lämnade, men Svanberg har ändå gjort det väldigt bra som både ytter och innermittfältare och han har visat att han har ett brett register.

Kan har ta en plats i Bologna redan i år?

– Visst är 40-50 miljoner mycket pengar, men det är inte säkert att de ser honom som en spelare för Serie A redan nu. De kanske lånar ut honom direkt för SÅ stor investering är det inte för dem.

Svanberg var tillsammans med Alexander Isak den mest upphaussade talangen i allsvenskan 2016. Är Svanberg unik tycker du?

– Han har en fysik som Isak inte hade när han lämnade AIK för Dortmund. Svanberg är mer rejäl och mer seniormässig i sin fysik, vilket är något som han kommer ha stor nytta av i Bologna. Svanberg är definitivt en av de mest spännande talangerna i Sverige, det är ingen hemlighet. Att han redan nu är given i U21-landslaget säger en hel del!