• Publicerat 4 juli
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Alexander Fransson presenterades under onsdagen som Norrköpings senaste nyförvärv. Att mittfältaren nu kritat på ett treårskontrakt med sin tidigare klubb är något som förvånar FD:s krönikör Magnus Österberg.
– Ja, att de skulle köpa tillbaka honom trodde jag inte, jag var i så fall inställd på ett lån, konstaterar Österberg. 

Efter SM-guldet 2015 lämnade Alexander Fransson Norrköping för spel i den schweiziska storklubben Basel. Efter att ha fått sparsamt med speltid återvänder nu mittfältaren till ”Peking”, klubben som han under sin allsvenska debutsäsong 2013 spelade 18 matcher – det som 19-åring.

En som förvånas över att Fransson kritat på ett treårskontrakt med Norrköping är FD:s krönikör Magnus Österberg.

– Ja, att de skulle köpa tillbaka honom trodde jag inte, jag var i så fall inställd på ett lån. Så ja, jag är överraskad, säger han och fortsätter:

– Men för Norrköpings del är ju detta väldigt bra tajming med tanke på att Eric Smith lämnat och på så sätt öppnas ju en plats för Fransson. Det här känns ändå som en bra lösning för alla parter.

Norrköping gick miste om Kristoffer Olsson förra vintern. Hur står sig nu Fransson i jämförelse med AIK-stjärnan?

– Skillnaden är väl att Fransson varit bra i allsvenskan tidigare och lyckades ”spela sig ifrån allsvenskan”. Olsson kom ju hem utan att ha spelat i allsvenskan. Fransson vet redan att han klarar av serien när han nu kommer hem. Det är klart att Norrköping säkert kände att de missade Olsson förra vintern, men nu fanns det ett hål efter Smith att fylla och ekonomi från den affären att tillgå också, så det här känns som något väldigt bra av Norrköping.

Det råder svensk fotbollsfeber i landet efter att landslaget överraskande tagit sig till kvartsfinal i VM. Det är lätt att glömma bort att när VM-kvalresan inleddes mot Holland i september 2016 valde Janne Andersson – i sin första match som förbundskapten – att starta med Fransson på innermittfältet. Att 24-åringen sitter inne på en enorm potential råder det inga tvivel om, men Österberg tror att hemkomsten till Norrköping gör Franssons fortsatta landslagsäventyr svårare.

– Det är klart att det på så sätt är lite konstigt att han återvänder till allsvenskan för det är svårare att komma med i landslaget om man spelar hemma i Sverige. Men Fransson är fortfarande ung så det är ingen stress.