• Publicerat 3 juli
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Lionel Messi Lionel Messi

Journalisten Olof Lundh satte fingret på årets upplaga av världsmästerskapet i fotboll när han sa att det enda logiska med turneringen är att inget är logiskt. Det är bara att titta på Sverige, som är gruppvinnare inför sin åttondelsmatch mot Schweiz. Norska TV2:s kommentator Marius Skjelbæk menar Stephan Lichtsteiners meningslösa gula kort gör att Sveriges chanser till vinst ökat rejält.

Du som gillar att spela på matcherna har säkerligen fått tänka om och justerat din strategi, för redan inför åttondelsfinalerna har flera av de största nationerna fått se sig utslagna. Inte nog med att en drös favoriter tagit sitt pick och pack hemåt, så har flera till vardags världsklasspelare underpresterat.

 

Här är de fyra största spelarflopparna hittills i VM 2018:

Lionel Messi – Argentina

Messi kan ha bränt sin sista chans att få lyfta den ikoniska VM-pokalen. Den 31-årige argentinaren lyfts ofta fram som den främste spelaren genom tiderna, men får mothugg av de som menar att titeln inte kan bäras innan han är med och vinner världsmästerskapet.

Förra gången kom de himmelsblå till final där de förlorade mot Tyskland med 1-0 efter att Mario Gomez släckte deras dröm under förlängningen. I år kom Argentina inte ens till kvarten efter en svidande 4-3-förlust mot Frankrike. Utöver stundvis briljans har Messi visat hur osynlig han faktiskt kan vara. Och faktum kvarstår att argentinaren aldrig gjort mål i turneringens slutspelsfas. Visst svider det i ens fotbollshjärta.

 

David De Gea – Spanien

Under VM visade inte Heavy Metal-målisen varför han flest gånger i Manchester Uniteds historia har blivit utsedd till klubbens bästa spelare. Fyra mål insläppta innan den första och enda räddningen skulle komma. Vad oddsen hade varit på det spelet kan förmodligen bara de på Betsson svara på, fotbollsjournalisten Lars Siversten är ju känd för sina fotbollskunskaper.

Sett till att Spanien höll i mycket boll fick De Gea få chanser att vända sin bittra trend. Hans senaste statistik är oavsett skrämmande siffror som skulle få en tränare att peta sitt eget barn ur elvan. Varför det inte ville sig för Spaniens Nummer 1 förblir lite av ett mysterium, han presterar ständigt i Premier League. Kan det ha att göra med att landslaget bytte förbundskapten bara dagar innan premiärmatchen?

 

Thomas Müller – Tyskland

Ett väldigt märkligt genomfört mästerskap av Tyskland. De första höjda ögonbrynen kom redan inför samlingen då förbundskapten Joachim Löw lät Leroy Sané stanna hemma. Ett frustrerande beslut skulle kännas allt mer påträngande redan under gruppspelet då Tyskland inte lyckades få igång sitt annars ihärdiga maskineri.

Inför mästerskapet hade deras vanligtvis pålitliga forward Thomas Müller ett magiskt VM-facit med 10 mål på 12 matcher. Det var snack om att han skulle gå förbi, eller åtminstone närma sig, Miroslav Kloses rekord på 16 gjorda mål i turneringen. Framgångssagan uteblev den här gången och Müller fick se sig mållös i en grupp Tyskland borde ha valsat sig fram genom.

 

Robert Lewandowski – Polen

Polen hade en förhållandevis enkel grupp med Colombia, Japan och Senegal, men lyckades bara knipa en vinst. En av de som gick mållös i grupp H var Bayern Münchens spjut, Robert Lewandowski.

robert lewandowski

Vi svenskar förstår betydelsen av en vass forward eller ett starkt lagbygge. Medan Polens viktigaste pjäs misslyckades att leda sitt landslag till slutspelsavancemang, var det få andra som klev fram i hans ställe. Ett knappt godkänt VM av Polen och ett underkänt sådant av deras bästa spelare genom tiderna.