Foto: Bildbyrån

Mexiko har spelat samtliga VM från 1994 och framåt. Varje gång har de gått vidare från gruppspelet – och åkt ut i åttondelsfinal. Nu klockan 16 drabbar de samman med Brasilien i just åttondel.

Det var nära att det inte blev något avancemang från gruppspelet i Ryssland för Mexikos del. Efter två raka segrar mot Tyskland och Sydkorea blev det magplask mot Sverige. 0-3 i baken och loppet såg kört ut, men en sensationell sydkoreansk trepoängare mot Tyskland räddade kvar Mexiko i turneringen och nu väntar åttondelsfinal mot Brasilien i dag klockan 16.

Just åttondelsfinaler och Mexiko är ett bekant fenomen senaste 24 åren. Efter att ha missat VM i Italien 1990 har mexikanerna medverkat i samtliga världsmästerskap – och från 1994 till 2014 slutade det varje gång med respass i åttondelsfinal.

Bulgarien vann i förlängning 1994, fyra år senare nickade Oliver Bierhoff in 2-1 för Tyskland först i den 86:e minuten. I Japan/Sydkorea 2002 skickades Mexiko ut av grannlandet USA och därefter var Argentina numret för stort såväl i VM 2006 som 2010 innan Holland i det senaste VM-slutspelet vände 0-1 till 2-1 i slutminuterna. Klaas-Jan Huntelaars avgörande straffmål efter ett tveksamt domslut kom först i den 94:e minuten.

Nu jagar Mexiko revansch. Ivern att gå vidare från åttondelsfinalen är givetvis stor, men på andra sidan planhalvan väntar Brasilien – ett Brasilien som är en av guldfavoriterna i detta VM.

Brassarna tog sju poäng i gruppspelet, detta efter segrar mot Costa Rica och Serbien samt ett kryss mot Schweiz.

Matchen mellan Mexiko och Brasilien kickar igång klockan 16 och fyra timmar senare drabbar Belgien och Japan samman i sin åttondelsfinal. Belgarna tog maximala nio poäng i gruppen medan japanerna med två färre gula kort(!) gick vidare på Senegals bekostnad.

DAGENS VM-PROGRAM

Brasilien-Mexiko 16.00 (SVT), Samara 

Belgien-Japan 20.00 (SVT), Rostov