Foto: Casper Nordqvist

STOCKHOLM. Erik Johansson presenterades i dag för Djurgården. Stjärnmittbacken, som startade mot såväl Italien som Belgien i EM 2016, har varit tydlig med att han inte är intresserad av fotboll utanför jobbet. Nu vill 29-åringen tydliggöra att motivationen i Djurgården kommer vara på topp.
– Jag älskar att spela fotboll, det får man aldrig missuppfatta, säger Johansson till FotbollDirekt.se.

Till sist blev det klart. Erik Johansson har presenterats för Djurgården, en jätteaffär. Enligt FD:s uppgifter kostar mittbacken 8-9 miljoner kronor i övergångssumma samt en sign on på 3-5 miljoner kronor. Dessutom blir han en av allsvenskans bäst betalda spelare.

Det här är dock pengar som inte är i närheten av monstersiffrorna som Johansson hade i FC Köpenhamn, där han var hela Skandinaviens högst avlönade spelare. 29-åringen ska där ha haft en årslön på åtta miljoner kronor, men pengar i det här fallet kvittar. Johansson har varit tydlig med att han vill flytta till Stockholm, där fästmön och tv-stjärnan Carina Berg bor. Efter presskonferensen på Tele2 Arena där Johansson presenterades fick FD en pratstund med storstjärnan och han var då snabb att poängtera att pengar inte är allt.

– Det är så som jag är som person. Visst, pengar är viktigt, men jag har haft en bra karriär och tjänat pengar. Livet tar sina svängar ibland och jag är stolt som tagit det här beslutet. Carina är en fantastisk människa och hon lär mig mycket utanför planen. Nu ser jag fram emot att spela fotboll här i Djurgården, berättar Johansson för FotbollDirekt och fortsätter:

– Det fanns intresse från utlandet, men min personliga vilja var att vara nära min sambo och jag ser det här som ett fantastiskt äventyr att få spela i Djurgården.

Efter ett par säsonger i Falkenberg och Gais värvades Erik Johansson till Malmö FF inför 2013 års allsvenska. Väl i MFF blev det två SM-guld och ett gruppspel i Champions League innan han sommaren 2015 lämnade för Gent. Precis som för många andra svenskar blev sejouren i Belgien misslyckad och bara ett halvår senare skrev mittbacken i stället på för FC Köpenhamn.

I FCK har Johansson setts som en av de absolut viktigaste spelarna och 29-åringen har förståelse för om den danska storklubben är besviken på svenskens abrupta sorti i och med övergången till Djurgården.

– Jag förstod att jag satte dem i en dålig situation. De såg ju mig som den viktigaste pjäsen. Jag kommer alltid ha en fantastiskt stor respekt för att de löste situationen. Ståle (Solbakken, FCK:s manager) ska ha mycket kredd, det var stort gjort av honom. Det har inte varit en lätt situation, absolut inte. Det har krävts uppoffringar för att den här situationen skulle lösa sig och det har den gjort nu, så jag är väldigt glad, konstaterar Johansson och tillägger:

– Jag följer mitt hjärta, det är det absolut viktigaste för mig. Jag hade inte varit en bra fotbollsspelare om jag skulle sitta och pendla från Köpenhamn till Stockholm. Det förstår nog Ståle också.

Även AIK uppgavs vara intresserade av att värva Johansson, men det var aldrig aktuellt, hävdar mittbacken.

– Nej det var det inte. Det var Djurgården från första början som jag och Ståle hade kontakt med. Att vi kunde lösa det här är Bosses förtjänst (Bosse Andersson, sportchef i Djurgården).

Hur ska det bli att möta MFF? Du har ju kompisar som är kvar där.

– Absolut. Det ska bli kul att tampas mot Rosenberg. Jag ser fram emot några armbågar i huvudet, säger Johansson skämtsamt och skrattar.

Just Rosenberg och flera andra i Malmö är ju väldigt kritiska till konstgräs. Vad säger du?

– Jag har inga problem med det, absolut inte. Det är många lag i allsvenskan som spelar på det. Konstgräs har aldrig varit några problem för mig, konstaterar mittbacken som spelat på konstgräs även i Danmark då såväl Nordsjälland som Silkeborg har det som underlag på sin hemmaborg.

På tal om hemmaborg, Johansson ser fram emot att nu ha Djurgårdens fans i ryggen i stället för emot sig.

– Atmosfären är fantastisk. Med Gais spelade jag på Stadion och med Malmö på Tele2. Det är två helt olika arenor, men här på Tele2 blir det en otrolig stämning så det är något som jag verkligen ser fram emot.

Något som Johansson symboliserar är att gå mot strömmen. Trots att han startade mot såväl Italien som Belgien i EM 2016 valde den då 27-åriga spelaren att sluta i landslaget efter mästerskapet. Han har dessutom varit tydlig med att han inte är intresserad av fotboll utanför jobbet. Han kollar helt enkelt inte på fotboll för nöjets skull, men att han inte skulle vara motiverad i Djurgården under sina kommande 4,5 år i klubben är något som inte alls har att göra med det icke-existerande fotbollsintresset, något som han nu vill tydliggöra en gång för alla.

– Motivationen är på topp, absolut. Jag har gjort uppoffringar för att spela fotboll häruppe och jag älskar att spela fotboll, det får man aldrig missuppfatta. Man har levt med fotboll sedan man var liten och sedan har man lyckats bli bra på det och fått äran att ha det som jobb, vilket är något som få är förunnade att ha. Man får aldrig missta att jag inte ser på fotboll för att jag inte älskar fotboll. Jag älskar fotboll över hela mitt hjärta och det har format mitt liv och den person jag är nu. Det har varit väldigt viktigt för mig, säger Johansson som endast såg slutminuten av Sveriges VM-premiär mot Sydkorea.

– Ja, jag skulle ner till Köpenhamn och fixa lite med lägenheten så jag och Carina åkte bil, men sedan stannade vi till i Falkenberg och då hann vi se sista minuten…

Tysklandsmatchen då?

– Nej, då var jag ute med bonussonen och lärde honom åka skateboard.