Foto: Bildbyrån

Andreas Linde lämnade Helsingborg för Molde 2015. Efter att ha suttit mycket bänk gör målvakten nu succé mellan stolparna och för att slå sig in i landslaget vill 24-årignen ta nästa steg i karriären, inte att återvända till Sverige.
– Nej, allsvenskan lockar inte, säger Linde till FotbollDirekt.se. 

Efter endast två allsvenska matcher i Helsingborg lämnade Andreas Linde HIF för spel i grannlandet Norge och Molde i januari 2015. Ett halvår senare var målvakten backup till Patrik Carlgren i det U21-landslag som överraskande vann EM-guld.

I Molde var speltiden till en början knapp. Att Linde fick vakta Sveriges mål i OS sommaren 2016 var därför en stor boost för keepern.

– Ja, det gjorde mycket för mig personligen. Jag hade suttit mycket på bänken och att få stå i OS gjorde mycket för självförtroendet. Jag fick visa vad jag går för – och det på en hög nivå. Det var väldigt skönt, berättar nu Linde för FotbollDirekt.se.

I januari 2017 skrev Linde på ett nytt kontrakt med Molde, detta trots att han knappt hade fått någon speltid. Skåningen visste dock vad han gjorde, för nu är det 24-åringen som är tränaren Ole Gunnar Solskjaers förstaval mellan stolparna och Linde medger att fotbollslivet leker igen.

– Jag skrev ju på nytt kontrakt för de visade stort förtroende för mig och berättade att jag skulle spela. Jag fick chansen och jag tog den. Jag trivs bra i Molde och jag får ju spela.

Halvåret efter OS var Linde med på landslagets januariturné och i juni förra sommaren kallades han in mot Frankrike i VM-kvalet och i efterföljande träningsmatch mot Norge några dagar senare. Någon speltid blev det inte, men att vara med i riktiga landslaget gav mersmak och Linde suktar nu efter fler chanser.

– Jag vet inte hur mycket landslaget kollar på norska ligan, men de har redan tre bra målvakter och jag har full förståelse för att de som var med i kvalet även är med i VM också. Jag siktar på att slå mig in i landslaget framöver.

Hur ska du göra det?

– Det är väl att ta nästa steg i karriären och visa att jag håller på en högre nivå. Då kanske jag blir mer aktuell, säger Linde som har kontrakt till december 2019 med Molde.

Att återvända till Sverige lockar inte?

– Nej, allsvenskan lockar inte, inte i första hand i alla fall.