Brasilien var på nytt illa ute i VM men via dubbla mål på övertid så fixade det sig mot Costa Rica på midsommarafton. Seger 2-0 på Cosmos Arena i Samara.

Det hjälpte inte att Costa Rica gjorde en hjältematch och höll på att lugga Brasilien på poäng, en bedrift som hade kunnat förstöra deras VM.

Keylor Navas i Costa Ricas mål var fantastisk men när Philippe Coutinho satte 1-0 i 91:a minuten och Neymar på volley från nära håll ökade på sex minuter senare fick till och med Navas slå ut med armarna denna eftermiddag.

Ett otroligt viktigt resultat för Brasilien. 1-1 mot Schweiz hade satt press på brasilianarna.

Men 0-0 annars in i det sista och ett Costa Rica som bet ifrån och hade chanser. Gabriel Jesus må ha varit nära 1-0 i början men hans volleyträff i mål dömdes bort för offside,

Costa Ricas första riktigt heta läge som hade kunnat ställa till det rejält för en av guldfavoriterna, var när forne AIK-stjärnan Celso Borges tryckte till en bredsida tätt utanför. Mycket, mycket bra läge där. Borges visade kvalité och har ju gått i den allsvenska skolan och på många vis utvecklats till den han är i AIK.

Neymar som alltså nu fick bli målskytt spelade upp sig från premiären – men uppträder ojämnt i ett Brasilien som uppenbart inte fungerar fullt ut – ännu.

I andra halvlek så snäppte däremot Brasilien upp tempot

Tio minuter före slutet så kom en straffsituation; Neymar hölls fast och föll och domaren dömde straff.
Stora protester följde från Costa Rica-spelare och domare Björn Kuipers tog hjälp av videotekniken. Och efter att ha använt sig av VAR så gestikulerade han avvärjande, jo, minsann, han hade ändrat sitt domslut.

Dåligt humör följde på det från Brasilien och så väl Neymar som Coutinho drog på sig gula kort för aggressiv retorik mot domaren.
Sedan skulle det emellertid inte dröja länge till nollan spräcktes på övertid och hur Brasiliens förbundskapten Tite fick en ”superduper-knäpp” och rusade in som en lycklig galning men rasade raklång och snubblade och fick hjälpas upp på fötter i glädjeruset.