Brottsmisstänkte Daniel Kindberg avgick som vd för bostadsbolaget Östersundshem. Företaget misstänkte inblandning om sponsormiljoner till ÖFK och tillsatte en internutredning och i dag kom rapporten. Mångmiljonbelopp har förts ut ur bolaget via Peab och till Östersunds FK.
– Det är tragiskt, säger tf vd Christer Sundin till SVT. 

I mitten av april greps Östersunds ordförande Daniel Kindberg misstänkt för ekonomisk brottslighet tillsammans med två andra män. En anställd man på Peab (Kindbergs tidigare arbetsgivare) och en egenföretagare i Sollefteå – som anklagas för att ha skickat bluffakturor till Peab (som godkänts) och sedan skickat pengarna vidare till Östersunds Fotbollsklubb i ”sponsring”.

Kindberg var vid den här tidpunkten vd för det kommunala fastighetsbolaget Östersundshem som valde att stänga av sin vd i samband med att han anhållits. Kindberg valde sedan självmant att avgå från posten i företaget och tog även en time out från sitt styrelseuppdrag i ÖFK, men där han fortsatt sköter spelar- och ledarrekryteringar.

I samband med Ekobrottsmyndighetens utredning tillsatte Östersundshem en egen utredning för att se om företaget själva varit inblandat. I dag kom svaret från en större revisionsfirma där det slås fast att så har skett. Mångmiljonbelopp har förts ur bolaget genom saltade fakturor, rapporterar SVT.

Östersundshem, ska enligt utredningen, ha betalat nästan 11 miljoner kronor till Peab för sådant man inte har beställt eller fått.

Östersundshem säger att 4,6 miljoner av dessa pengar har gått vidare till ÖFK. Var resterande 6,1 miljoner kronor tagit vägen vet man dock inte.

– Det är tragiskt, säger Christer Sundin, tf vd, på Östersundshem till SVT.

Enligt SVT har Östersundshem en sponsringspolicy på två miljoner kronor per år, där en halv miljon ska gå till ÖFK.