Foto: Bildbyrån

Sirius ligger sist i allsvenskan. I går blev det klart att de värvar in Robert Åhman Persson från Portugal som har ett förflutet i såväl AIK, Malmö som Örebro. En som jublar stort över 31-åringens ankomst är Sirius vänsterback Jesper Arvidsson.
– Det känns som en klassvärvning, konstaterar han för FotbollDirekt.se.

Robert Åhman Persson debuterade i allsvenskan för AIK redan 2004 och gjorde sedan ytterligare två säsonger i Gnaget innan det blev en kort sejour i danska Viborg. Därefter plockade Malmö FF mittfältaren 2008 och i den himmelsblåa dressen blev det 53 allsvenska matcher.

2010, året efter AIK:s SM-guld, värvade Stockholmsklubben tillbaka ”RÅP”. Förutom 2011, då han var ordinarie, hade mittfältaren svårt att flyga i Gnaget och inför 2014 års säsong lämnade han för Örebro – detta efter totalt 70 allsvenska framträdanden i AIK-tröjan.

Under sina tre år i ÖSK var Åhman Persson en nyckelspelare på lagets mittfält, men i januari förra året valde han att testa utlandsäventyret och portugisiska Belenenses – där han stannade fram till i går då Sirius presenterade 31-åringen som sitt senaste nyförvärv.

En som jublar stort över att tabelljumbon Sirius plockat in Robert Åhman Persson är lagets vänsterback Jesper Arvidsson.

– Absolut. Det känns ju som en klassvärvning på förhand. Vi ligger prekärt till i tabellen och nu har jag aldrig spelat med honom, bara mött honom, men han känns som en ledare och han kan nog ge oss en boost självförtroendemässigt. RÅP är ju en rutinerad spelare, så det känns spännande, säger Arvidsson till FotbollDirekt.se.

Nöjd. Jesper Arvidsson gläds över att Robert Åhman Persson skrivit på för Sirius. Foto: Bildbyrån.

Vänsterbacken kom till Sirius sommaren 2016 efter bara ett halvår i Vålerenga. Den tidigare Djurgårdenbacken var därmed med och spelade upp Uppsalalaget till allsvenskan och i fjol var Sirius en överraskning, inte minst på våren då de faktiskt länge låg i toppskiktet av tabellen. Till sist blev det en sjundeplats för nykomlingen, mycket imponerande förstås.

I år har det dock gått betydligt sämre. Endast fem poäng på elva matcher är deras facit och med det ligger laget sist i allsvenskan. Inför den här säsongen tappade Sirius sin kapten Niklas Busch Thor som valde att avsluta fotbollskarriären. Att nu få in en ledargestalt i form av Robert Åhman Persson ser Arvidsson därför som en nödvändighet.

– Precis, det är ju en del som saknats hos oss. I och med att Busch Thor försvann tappade vi ganska mycket taktisk kunskap som vi kanske inte ersatt. I stället fick in mer teknisk kvalitet, så därför känns nu RÅP som en väldigt bra ersättare till Busch Thor.

Robert Åhman Persson känns som en sådan spelare som man vill ha i sitt eget lag, men som inte är så rolig att möta som motståndare?

– Nu är ju han en central spelare och jag lirar på kanten så vi har inte haft allt för många duster, men han är ju en stor och stark pjäs. Han är bra både på defensiva och offensiva fasta och är stark i närkampsspelet. Duktig på att täcka boll och sådant.

En spelare som sågs som en stjärnvärvning för Sirius när han värvades in i mars var Omar Eddahri. Anfallaren, som i fjol gjorde succé i AFC Eskilstuna, fick dock sporadiskt med speltid under våren och för några veckor sedan bröts kontraktet. Jesper Arvidsson ger nu sin syn på det hela.

– Det är svårt att säga varför det blev som det blev. Det var lite småskavanker till och från och han kanske inte kom riktigt matchtränad och att han på så sätt aldrig kom in i det. Det är tråkigt för Omar är en bra kille och en otroligt bra fotbollsspelare. Men sådant här händer ibland, sådan är fotbollen.