Vi är mitt inne i VM-turneringen i Ryssland men ändå smiter tankarna iväg till vad som komma skall i den allsvenska fotbollen när vi återgår till ”vardagsfesterna”  och det allsvenska seriespelet. Jag spekulerar lite i vad klubbarna tänker runt det kommande transferfönstret. 

Det är så klart stor aktivitet i de allsvenska klubbarna, inte minst med tanke på det kommande transferfönstret. Jag börjar längst ner i tabellen, där är ju behovet som störst:

IK Sirius: Har kallat till presskonferens och med ett lär presentera nygamle Robert Åhman-Pehrsson. Det är en nygammal spelare som väntas komma tillbaka och en mycket välbehövlig förstärkning i en trupp som drabbats hårt av skador och där kanske den ”största” värvningen Omar Eddahri redan har nmnat klubben efter en misslyckad vår. I övrigt måste man få ordning på mängden skador om man ska klara nytt kontrakt. Att det ska bli en massa nya spelare tror jag inte.

Dalkurd: Har en ny tränare (Johan Sandahl) på plats och ett jobbigt utgångsläge i tabellen. Strul och meningsskiljaktigheter i ledningen borgar inte för att det blir speciellt många transfers och om mannen med plånboken nu sagt stopp väntar en tuff fortsättning. Kanske aningen elakt men ”en spelare i varje lagdel” vore på sin plats här, hittills har ju laget inte räckt till.

Brommapojkarna: Har värvat hem Philip Hellqvist( f.d Djurgården bland annat) och det är ett välkommet tillskott. Laget har inte klarat av omställningen till allsvenskan och skulle onekligen må bra av lite ”färdiga” allsvenska spelare. Oklart hur stor ekonomi man har men Daniel Majstorovic bör spetsa till truppen med minst 2-3 spelare för att det här ska gå vägen.

Trelleborg: Nykomlingarna har ingen stor ekonomi men har värvat klokt. Givetvis skulle man må bra av en eller ett par nya fräscha namn men behovet känns inte så stort såvida man inte tappar någon. Kanske sneglar man lite på Malmö FF där några av de yngre spelarna kanske hamnar längre ut på bänken om de regerande mästarna öppnar plånboken.

Elfsborg: Jag blir aldrig klok på den här klubben som inte alls lever upp till det jag tror ,och tycker, att de ska vara kapabla till. Pengar bör finnas och nu är det läge att rycka upp sig. Har en stor mängd mittfältare i truppen och balansen är inte den bästa. Många spelare som inte lever upp till det man förväntar sig. En rejäl forwardsvärvning vore på sin plats och så kan man sälja några mittfältare till förmån för förstärkning i de bakre leden.

IFK Göteborg: Pontus Dahlberg är såld och jag anser nog att man behöver ersätta honom med en ny förstakeeper. Försvinner Sebastian Eriksson är en ny mittback, med fördel en vänsterfotad sådan, prioriterad. Om man inte tror sig få fart på Gustav Engvall är det läge att hitta en ny forward också. Max Diskerud är ett kapitel för sig, ingen verkar veta hur länge han blir kvar. Om han blir kvar.

Malmö FF: Ny spännande tränare i Uwe Rösler och nog kan vi väl förvänta oss att det sker saker även i spelartruppen. Att Anders Christiansen är tillbaka är det bästa som kunde hända, nu blir balansen bättre. Har ju resurser på banken och Daniel Andersson har ju trots allt ett bra facit när det gäller värvningar. Smäller till med en eller två värvningar till av hög kaliber? Jag tror det. Uwe Rösler kan få någonting som är hans helt eget – i synnerhet sedan AIK:s Seb-affär.

GIF Sundsvall: Har överraskat på ett positivt sätt och måste vara väldigt nöjda. Har ett par spelare som möjligen är på väg att lämna. Bör givetvis ersätta eventuella förluster men annars har man gjort det så bra att man kan sitta lugna. Möjligen att man gör nya fynd i Spanien där ju kontrakten hos många spelare går ut i sommarfönstret.

BK Häcken: Det lär finnas intresse för högerbacken Joel Andersson och han lär inbringa en del pengar till en redan välfylld kassa. Har inte motsvarat de förväntningar jag hade och är säkert inte nöjda själva heller. Har en ganska fin historia av att agera bra i sommarfönstret. Kan mycket väl göra någon större affär inom kort.

Kalmar FF: Det har varit en bra vår av Kalmar FF och jämfört med ifjol ett helt annat utgångsläge. Har ingen stark ekonomi och lär knappast kunna göra något större om man inte säljer någon av sina bättre spelare. Borde vara nöjda med den trupp man har och har ingen anledning att stressa.

Östersund: här tickar klockan och vi måste nog vänta lite till innan någon händer. Ingen ny tränare klar och såväl Ken Sema som Saman Ghoddos lär invänta utländska bud. Ny tränare och allmänt ny ledarstab bör innebära att det blir lite rörelse i truppen i övrigt också. Grunden är bra men klart är om spetsspelarna försvinner måste dessa ersättas.

Örebro SK: Det här är en positiv överraskning i mina ögon och ett väl fungerande lag. Har inga större behov, eller resurser, att göra något spektakulärt. Lär lägga mycket krut på att behålla Nahir Besara säsongen ut. Försvinner han måste Axel Kjäll få chansen att ersätta honom, detsamma gäller med forwarden Kennedy Igboaninike.

Djurgården: Nästan klart med mittbacken Erik Johansson, ja, och det är en riktigt bra förstärkning samtidigt som man sålt högerbacken Felix Beijmo för stora pengar. Har nu väldigt bra bredd på mittbacksplatserna och det kanske kommer bud på Une-Larsson? Ytterbackskonkurrensen är klen och det är något man måste titta på för att jämna ut konkurrenssituationen. Viktig omstart och ett Europakval som väntar. Har även tunnat ut bredden på forwardssidan och kanske ska spetsa konkurrensen där. Stannar Kerim Mrabti?

IFK Norrköping: Seg start, fin avslutning är väl en ok sammanfattning för Peking. Lär få bud på Linus Wahlkvist och ytterligare någon spelare. Tappat mittfältaren Erik Smith(skadad) och kanske vill täcka upp för det. Något lär definitivt hända men skulle bli förvånad om det blir en riktig profilvärvning.

AIK: Om man inleder ett transferfönster med att värva Sebastian Larsson lägger upp ribban på hög höjd. AIK gillar höga höjder. Men det finns om och men ockkså: Kristoffer Olsson lär vara ”het” på marknaden och kanske vill Alex Milosevic röra på sig? Förstärkning i backlinjen blir viktig om Milosevic drar och med tanke på det senaste halvåret vill nog AIK säkra bredden där hur som helst. Joel Ekstrand har vi inte sett något av, får vi det i höst? Nabil Bahoui en annan spelare vars framtid inte ännu är presenterad och han lämnar givetvis ett tomrum efter sig om han inte förlänger sin låneperiod (eller köps loss).

Hammarby: Leder serien och kan ju bara vara nöjda med utdelningen hittills. Det lär finnas spelare, exempelvis Arnor Smarason, som vill ha mer speltid och därför kan söka sig bort. Ska laget hålla sig kvar i toppen är väl det ultimata att inte tappa någon och samtidigt ”spetsa till” truppen. Det lär inte vara stilla men skulle bli lite förvånad om det blir allt för mycket aktivitet. Jiloan Hamads vara eller icke vara lär vara en av kärnfrågorna.