Foto: Casper Nordqvist

STOCKHOLM. Felix Beijmo är med sin övergång till Werder Bremen allsvenskans dyraste backförsäljning genom tiderna och Djurgårdens succéman nöjer sig inte.
– Målet är att bli en av världens bästa ytterbackar, säger 20-åringen till FotbollDirekt.se.

Efter spel i division 1 norra med Brommapojkarna 2016 värvades Felix Beijmo till Djurgården kort före fjolårets allsvenska premiär. Tonåringen slog sig omgående in i elvan och visade sig direkt vara en frisk fläkt som högerback.

I vintras ryktades Beijmo till flera klubbar utomlands, bland annat Wolverhampton som i år vann Championship och därmed spelar Premier League i höst. Någon affär med den engelska klubben blev det dock inte och Beijmo blev kvar i Djurgården under våren.

De senaste veckorna har det skrivits allt mer om en flytt till Tyskland för Beijmo då såväl Werder Bremen som Dortmund visat intresse och i går blev det officiellt att 20-åringen flyttar till Werder Bremen där han skrivit på ett fyraårskontrakt.

Djurgården, som köpte Beijmo för cirka tre miljoner kronor, gör nu en rekordaffär. Aldrig tidigare har en försvarsspelare i allsvenskan sålts för så mycket som 30 miljoner kronor, vilket Werder Bremen fått punga upp för att lösa Beijmos signatur. Att högerbacken nu är dyraste försäljningen av en försvarare i allsvenskan genom tiderna är något som Beijmo tar med ro.

– Det känns helt rätt, utbrister han för FotbollDirekt med ett leende.

Att värvas av Werder Bremen måste kännas häftigt?

– Ja, det känns skitbra! Jag är extremt glad och stolt över att ha skrivit på för Werder Bremen och jag ser fram emot att komma dit och anta nya utmaningar.

Högerback hos Bundesligaklubben är Theodor Gebre Selassie, som värvades till tyskarna efter att ha imponerat för sitt Tjeckien i EM-slutspelet 2012. 31-åringen har därefter gjort 177 matcher för Werder Bremen och det är med andra ord ingen dålig spelare som Beijmo ska försöka konkurrera ut.

– Det är bra konkurrens, absolut. Gebre Selassie är en jättebra spelare som gjort massa matcher i det tjeckiska landslaget och lirat många säsonger i Bundesliga, men så här är det ju överallt i Europa. Det är den här konkurrensen som jag vill ha och som jag måste anta för att nå målen som jag vill. Det känns bra med den här tuffa konkurrensen.

Du berättade i 08 Fotboll att din flickvän hade googlat på Wolverhampton när du ryktades dit och att den rankades som en av de tråkigaste städerna att bo i. Bremen är finare med floden och så va?

– Ja exakt, det finns en fin flod som går genom staden så det känns absolut bättre. Bremen ligger ju nära andra stora städer också och dessutom är det ju norra Tyskland så det är inte så långt hem. Det känns klart bättre både för mig och min tjej.

Något annat som gör Werder Bremen till ett tryggt klubbval för Beijmo är att Ludwig Augustinsson spelar där. Precis som Beijmo är landslagets givne vänsterback fostrad i Brommapojkarna och ”Ludde” har även sin lillebror Jonathan Augustinsson i Djurgården. Beijmo känner Ludwig Augustinsson sedan tidigare och medger att det så klart är ett extra plus att ha honom i Bremen.

– Ja, vi känner varandra sedan innan så vi har pratat en hel del. Jag har frågat honom vad han tycker och tänker och jag tar till mig av hans råd. Jag hoppas att han stannar i klubben. Det är ju inte helt säkert att han gör det men om han gör det kommer jag få bra hjälp av Ludde och jag kommer då ta rygg på honom.

Augustinsson har gjort sig till ett stort namn under sina två år i Tyskland och svensken har den här säsongen rankats som en av lagets bästa spelare. Större klubbar rycker nu i landslagsbacken och Beijmo blir givetvis inspirerad av sin landsmans resa.

– Jag unnar honom all framgång. Det är jävligt kul att han gjort det så pass bra. Nu hoppas jag att jag ska göra det ännu bättre.

Du har ju varit ganska missnöjd över att du inte fått vara med i U21-landslaget så mycket. Tror du att den här flytten kommer göra att du blir uttagen nu?

– Förhoppningsvis är han (förbundskapten Roland Nilsson) positiv till att en av hans tillgängliga spelare tar ett bra steg utomlands. Hoppas att han är positiv till det så att man får vara med.

Du kom direkt från division 1 till allsvenskan för inte ens ett och ett halvt år sedan. Trodde du att det skulle gå så här snabbt för dig?

– Målet sedan jag började förhandla med Djurgården var att sejouren varken skulle bli för kort eller för lång här och att jag skulle lämna i ett sommarfönster för stora pengar så att klubben hamnar i en väldigt bra sits och att jag kommer rätt in i försäsongen. Det har varit det viktigaste.

En tredjeplats i allsvenskan i fjol och nu i maj månad ett cupguld. Du har haft en rätt bra tid i Djurgården va?

– Absolut. Jag fick ta en titel så det var härligt och förhoppningsvis kommer jag hem någon gång och tar några fler.

Precis, är det Djurgården du vill vända hem till den dagen det är dags för det?

– Klart att jag känner så i nuläget. Jag har fått väldigt mycket av klubben, ett extremt stöd av såväl spelare, ledare som fans men samtidigt får tiden utvisa det, det är ingenting som man kan bestämma nu, men just nu känns det ju som en plan!

Kan Djurgården ersätta dig med någon spelare i truppen eller måste de värva in nytt för det?

– Nej, det finns bra spelare i Niklas Gunnarsson som spelat mycket som både mittback och högerback och sedan finns ju även Johan Andersson som värvades in inför säsongen som tyvärr haft en del skador under våren. Han är en fin spelare som jag hoppas kan komma igång. Så ja, det finns spelare i truppen som kan ta högerbacksplatsen.

Jag antar att Werder Bremen inte är din slutdestination. Vad har du för mål med din fotbollskarriär?

– Målet är att bli en av världens bästa ytterbackar. Steget till Werder Bremen är perfekt nu. Det är en anrik och stabil klubb i Bundesliga. Jag är bara 20 år så det är ingen stress om jag inte får spela direkt, men spelar jag och gör det bra kommer jag ha ögonen på mig från hela världen så det känns som ett bra steg.