Foto: Casper Nordqvist

SOLNA. Sebastian Larsson presenterades för AIK under måndagseftermiddagen. Landslagsstjärnan, som förutom Arsenal aldrig spelat i en toppklubb, ser nu fram emot att slåss om guldet.
– Det är något som lockar väldigt mycket, berättar Larsson.

Till sist blev det officiellt. Efter ett par veckor av spekulationer presenterades Sebastian Larsson under måndagseftermiddagen för AIK i Solna.

Landslagsstjärnan, som i morgon reser till Ryssland för VM, har kritat på ett två och ett halvt års långt avtal med option på ytterligare ett år. 33-åringen kommer att bära nummer 16, samma tröja som Anton Salétros hade – som alltså i förra veckan såldes till Rostov i Ryssland.

Sportchefen Björn Wesström berättade för den samlade pressen att Sebastian Larsson är tilltänkt att spela som en av tre centrala mittfältare. I landslaget spelade Larsson till en början högermittfältare och fick ibland även vikariera som högerback. Att operera som högervinge i AIK verkar stjärnan inte sugen på.

– Det där får ni fråga Rikard (Norling) om men i mitt huvud är det inte aktuellt. Jag har spelat centralt så länge nu i England och nu också i landslaget så det är klart att jag ser mig som en central spelare, konstaterar Larsson som själv inte anser sig ha påverkats av den senaste tidens allt större medierapportering kring en flytt till allsvenskan.

– Nej, jag har varit med så länge så det påverkar inte mig. Jag förstår att det spekuleras och det är roligt att folk bryr sig. Jag kände att när vi väl var överens fanns det ingen anledning att vänta, då var det skönt att nu få gå ut med det. Perfekt tajming inför VM!

Larsson spelade EM 2016 med såväl Andreas Isaksson som Kim Källström. Duon återvände sedan till Djurgården, klubben som de lämnade efter guldåren tidigt 2000-tal. Medan det var naturligt för Isaksson och Källström vilken klubb som de skulle skriva på för i allsvenskan när de vände hem från utlandet har Larsson aldrig spelat i Sveriges högstaserie. Redan som 16-åring flyttade han från Eskilstuna till Arsenals akademi och har sedan dess bott i England. Förutom AIK ryktades det även om IFK Göteborg och Djurgården, men för Larsson var känslan tidigt att det var Gnaget som skulle gälla.

– Jag förstår vad du menar med att jag aldrig haft någon koppling till en allsvensk klubb, men jag kände tidigt att det var hitåt (AIK) som jag tittade mest åt.

Jag vet att du träffat Djurgårdens sportchef Bosse Andersson. Var det någonsin nära med Djurgården?

– För det första är det helt ointressant att stå här och diskutera andra klubbar. Jag står här i dag som AIK-spelare och är väldigt stolt över det. Det är det enda som finns i mitt huvud, men nej, jag har inte varit nära någon annan klubb.

Efter tolv matcher i årets allsvenska ligger AIK tvåa i tabellen, två pinnar bakom serieledande Hammarby som dock har en match färre spelad än Gnaget. Att laget från Solna går för guldet i år är ingen hemlighet.

Inför säsongen hämtades stora namn som Enoch Kofi Adu, Tarik Elyounoussi och Alexander Milosevic in till klubben och förutom jakten på SM-guldet kommer AIK även kvala till Europa League senare i sommar. Sebastian Larsson, som bortsett från tiden i Arsenal främst fått kriga i botten av tabellen med Birmingham, Sunderland och Hull, ser fram emot att nu slåss i toppen.

– Det ska bli fantastiskt kul. Alla fotbollsspelare vill ju vara i toppen av tabellen och det är något som lockar väldigt mycket. AIK har bevisat att de är en toppklubb som verkligen vill framåt och ta det sista klivet, säger Larsson som fortfarande har hungern kvar.

– Absolut, annars hade jag inte stått här. Då kunde jag ju lika gärna lagt av efter VM… Det var väl ett eller två år sedan som jag kände att jag nog vill spela hemma i allsvenskan och att jag ville komma hem i tid – och inte när man knappt kan göra en träning! Så ja, jag har fortfarande drivet och suget!

Sebastian Larsson gjorde sitt första mästerskap för Sverige i EM 2008. Därefter har han gjort ytterligare två Europamästerskap med det svenska landslaget. Nu väntar alltså hans första VM-slutspel. Huruvida 33-åringen kommer att fortsätta i den blågula tröjan efter Ryssland vet han ännu inte.

– Nej, jag har inga tankar på det och har inte haft heller. Nu är det bara fullt fokus på VM, vad som händer sedan får vi se.