SUPERETTAN MED LENNART SANDAHL.
4-1 mot Degerfors i går och Helsingborg stormar mot Allsvenskan. Okej, fotboll går ut på att vinna – men med högre personalkostnader än när klubben åkte ur 2016 tycker jag att HIF-fansen kan kräva mer av det offensiva spelet på planen.

Trepoängaren innebär att Helsingborg, med en match mindre spelad, ligger på allsvensk kvalplats och med chans att gå upp i delad serieledning med Falkenberg.

Därför kan det kanske tyckas orättvist att kritisera Helsingborg och dess tränare P-O Ljung. Men jag tycker faktiskt att man borde kunna få ut ännu mer av sitt material. Jag har sett majoriteten av Helsingborgs matcher den här säsongen och slås av att laget har haft så svårt att dominera matchbilderna. Det är i långa stunder ganska frustrerande att se hur lite laget skapar med sitt spelarmaterial.

Vilket man borde kunna kräva av ett lag som plockat in dyra nyförvärv Mohammed Abubakari, Anders Randrup, Fredrik Liverstam och snart även Andreas Granqvist. Sedan tidigare finns gubbar som Pär Hansson, Andreas Landgren, Darijan Bojanic (som prendlat lite väl mycket i sina insatser), Mikael Dahlberg, Johan Persson (noll matcher pga fotskada) och spjutspetsen Andri Rúnar Bjarnason i truppen.

***

Speciellt när klubben lagt en miljon mer i budget på spelartruppen än när man åkte ur Allsvenskan.

***

Torsk 0-2 hemma mot ett spetsigare AFC Eskilstuna, 1-1 mot Brage där man med ett kanonskott av lovande Mattias Almeida Sundell räddade poäng. 1-1 mot nykomlingen Landskrona där jag tycker att hemmalaget var de som ”drev” matchbilden och var mest finurliga. 1-1 borta mot Gefle som inte är något annat än ett bottenlag ett lag som HIF ska slå.

I alla dessa matcher tycker jag att Helsingborg haft svårt att dominera spelet och mest förlitat sig på att ge bollen till sina individuellt sett mest skickliga spelare.

Matcherna har ofta stått och vägt när HIF:s individuellt skickliga spelare klivit fram. Kombinationsspelet lämnar en del övrigt att önska och det är tur att man har en skicklig backlinje och målvakt som räddar upp. Som tur är finns det ett par individer med offensiva spetskvaliteter som blivit avgörande när det kollektiva anfallsspelet inte flyter och skapar tillräckligt stora problem för motståndarna.

Ghananen Mamudo Moro, 23, har varit en succé sen han hämtades från Mjällby inför den här säsongen. Jag minns ett klassmål i träningsmatchen mot AIK och med fem mål på nio matcher har han varit en viktig del i flera trepoängare. Ensam målskytt mot Norrby (0-1) och slog till med 2-1 hemma mot Gais när laget behövde det som mest. Det märks när han saknas på planen.

Jämte Moro har den nyblivne studenten Max Svensson (5 mål) med två mål senast också stuckit ut. En rapp, teknisk och löpstark spelare som allsvenska klubbar garanterat håller ögonen på. Tyvärr har en av svensk fotbolls mest spännande namn Alex Timossi Andersson, 19, inte fått mycket speltid sedan han blev klar för Bayern München – och ser nu ut att lämna HIF i förtid.

– Bayern håller med mig. Det är inte optimalt att jag ska sitta här på bänken. Med den match jag gör i dag så tycker jag att jag förtjänar att få starta. Att jag inte gör mål är bara små marginaler. Vi får se vad som händer nu, säger Timossi till HD.se.

Just nu har Helsingborg flytet upp och åtta raka matcher utan förlust – varav fem vinster – skojar man såklart inte bort. När Andreas Granqvist ansluter efter VM, Johan ”Sheriffen” Persson kommer tillbaka från skada och (om) en bra ersättare till Timossi Andersson köps in – då blir det svårt att stoppa HIF i höst.

Oavsett hur det går tycker jag dock att Helsingborgs ledning ska se över tränarfrågan till nästa år. P-O Ljung (ska ha credd för att han gett många unga spelare chansen) har haft en och en halv säsong på sig att bygga ett vägvinnande spel och att inte HIF redan nu dominerar matcherna mer i den här serien är ett stort orostecken.

Mot Degerfors i går fick man en enkel resa efter Erik Björndahls tidiga utvisning (4-1). Men med dagens material ska HIF kunna parkera på motståndarnas planhalva mer eller mindre varje match. I nuläget ser det ut att bli ett hårt race med klubbar som Falkenberg, AFC Eskilstuna, Örgryte och Halmstad.

– Med de möjligheter vi har, så satsar vi oss tillbaka till allsvenskan så snabbt det går. Det är viktigt att vi är ett allsvenskt lag 2020, sa ordföranden Krister Azelius på klubbens årsmöte i mars.

Går inte HIF upp i år så är det ett stort misslyckande och pressen på spelare och ledare kommer vara större än på något annat topplag i höst.

I nästa omgång väntar en sexpoängsmatch mot Halmstad på Örjans Vall.