Foto: Bildbyrån

Så sent som i höstas var York Rafael med i det svenska U19-landslaget och han har provtränat med klubbar som Milan och AIK. Inför säsongen skrev yttern på för Värnamo, men succén uteblev och i dagarna meddelades det att kontraktet bryts. Tränaren Roar Hansen ser dock stor potential i talangen.
– Han är jätteintressant. Jag är helt övertygad om att han kan lyckas, berättar Hansen för FotbollDirekt.se. 

Det var i måndags som Värnamos sportchef Thomas Lundqvist berättade för Värnamo Nyheter att York Rafael, som värvades i januari, lånas ut till gamla klubben Sandviken fram till 15 juli och att kontraktet därefter bryts – detta trots att 19-åringen kritade på till sommaren 2020.

Rafael, som tidigare testat med internationella storklubbar som Milan, Lazio och Watford, har länge rankats som en stor talang. Våren 2016 tränade han med AIK, likaså sent i höstas.

Den vindsnabbe yttern, som både kan spela i försvaret och i anfallet, var även med i kvalet till U19-EM i höstas.

I Värnamo har dock succén uteblivit. Speltiden har varit knapp och Lundqvist konstaterade följande för Värnamo Nyheter i måndags:

– Vi har inte nytta av en spelare som inte trivs.

Tränaren i Värnamo är Roar Hansen, som tidigare haft ansvaret i de allsvenska klubbarna Öster, Helsingborg och Åtvidaberg. Trots Rafaels snöpliga sorti från Värnamo har Hansen mycket gott att säga om 19-åringen.

– Han har ju haft extremt mycket otur hos oss då han var skadad stora delar av försäsongen. Man har ju alltid förväntningar på spelare, men han har varit otroligt mycket skadad, säger Hansen till FotbollDirekt och fortsätter:

– Jag och York har hela tiden haft en bra dialog, men vad vi sagt stannar mellan honom och mig. Jag är inte skyldig att berätta för allt och alla, men jag är helt övertygad om att han kan lyckas.

Du är ju också lite känd för att vara duktig med just talanger?

– Ja, på både gott och ont haha! Nej men absolut och han vet vad jag har sagt till honom.

Hur ser du på York Rafael som fotbollsspelare?

– Spelar han vänsterback är han en modern sådan då han bidrar väldigt mycket i det offensiva spelet. Det är ju hans främsta kännetecken. Han behöver förbättra positionsspelet, men jag har samtidigt använt honom en del som ytterforward. Han har en fin vänsterfot och han har ju snabbheten. Han är jätteintressant och är ju trots allt född 1999, så han har många år på sig!

För Värnamo som lag har det gått tungt under våren. Smålänningarna, som i fjol slutade på en sensationell sjätteplats, ligger nu sist i tabellen med endast fem inspelade poäng efter elva matcher. Hansen, som kom till klubben inför säsongen, inser givetvis allvaret.

– Klart att jag hade önskat fler poäng, det är inget som vi behöver hymla om. Att vi bara skulle ha fem poäng, det finns ju bara inte… Men vi kan inte ha längre perspektiv än att försöka vinna nästa match. Nu väntar derby hemma mot Jönköpings Södra på måndag och det är där allt vårt fokus ligger.