Isac Lidberg lämnade Hammarby för Åtvidaberg inför fjolårssäsongen, men laget trillade överraskande ner i division 1. Inte heller i Norge har anfallaren haft flyt. En ledbandsskada har plågat 19-åringen under vårsäsongen.
– Jag spelade första seriematchen, men sedan fick jag en ganska rejäl skada, berättar Lidberg för FotbollDirekt.se. 

När Isac Lidberg hoppade in för Hammarby hemma mot Falkenberg 13 juli 2015 blev 16-åringen lagets yngsta spelare någonsin i allsvenskan. Det blev totalt sju allsvenska matcher för anfallaren innan han inför fjolårssäsongen lämnade för Åtvidaberg, som efter degraderingen från allsvenskan 2015 slutade sexa i superettan året därpå.

Fjolåret blev dock ett rejält fiasko för Åtvidaberg som kom sist i superettan och spelar därmed i division 1 södra i år, där katastrofen fortsatt då de är tabelljumbo.

För Lidberg blev det i vintras en flytt till norska Start, nykomling i Eliteserien (tidigare Tippeligaen). Anfallaren gjorde mål direkt på försäsongen, men lånades sedermera ut till Jerv i andradivisionen för att garanteras speltid. Tyvärr har det inte blivit så. För FotbollDirekt förklarar 19-åringen varför.

– Det har inte gått så bra… I början gick det bra, jag gjorde mycket poäng under försäsongen. Jag spelade första seriematchen men sedan fick jag en ganska rejäl skada på ledbandet i foten. Det höll i sig länge, men det har blivit bättre och bättre och nu på sistone har jag kunnat göra lite inhopp och så, säger Lidberg till FD.

När fanns du åter med i matchtruppen efter skadan?

– Kanske för tre veckor sedan, men sedan spelade jag en match och då fick jag ont i ledbandet igen och så fick jag stå över en ny match… Men från och med nu kan jag nog spela från start.

I kväll spelar Jerv bortamatch uppe i Tromsö, beläget högst upp i norra Norge. Värmeböljan, som även varit ett faktum i grannlandet väst om Sverige, är onekligen över i norra delarna av landet.

– Det är typ 2-4 fyra plusgrader här i Tromsö just nu, säger Lidberg.

LÄS: RÄDS INTE PRESSEN I HAMMARBY – MEN INTE SÄKERT ATT DET BLIR BAJEN 

Anfallaren bor annars längst ner i södra Norge. Start, klubben som han tillhör, hör hemma i Kristiansand och Jerv i grannstaden Grimstad. Låneavtalet med tabellåttan Jerv löper ut sista juli, sedan ska Lidberg tillbaka till Start som haft en tuff vår.

”Svensklaget”, med Elliot Käck och Kevin Kabran i truppen, ligger näst sist och den tidigare Djurgården-tränaren Mark Dempsey har fått sparken. Lidberg anser att den norska fotbollsnivån överlag är något sämre än i Sverige.

– Andradivisionen här är väl kanske något sämre än superettan på samma sätt som Eliteserien är lite sämre än allsvenskan.

På tal om Sverige ligger din tidigare klubb Åtvidaberg sist i division 1 södra. Du som ändå spelade i superettan med klubben i fjol, är du inte förvånad över kräftgången?

– Jo alltså jag har inte kollat några matcher, men jag har ju sett resultaten och det är ju inte kul att se. Det känns som att de måste göra något åt det, för det går ju inte i rätt riktning…