Foto: Bildbyrån

IFK Norrköping har smugit med i toppen av årets allsvenska och ligger bara tre poäng bakom serieledande Hammarby. När managern Jens Gustafsson får frågan om hans lag är tillräckligt bra för att vinna SM-guld är skåningen kluven.
– Mitt raka svar är nej, just nu är vi inte det, konstaterar Gustafsson för FotbollDirekt.se. 

Rubrikerna om sensationen Hammarby har varit många, likaså om storsatsande AIK som gjort sin bästa vår på många år. Tre poäng bakom Bajen och en bakom Gnaget ligger Norrköping och lurar. AIK har dessutom spelat en match mer än ”Peking”, men trots detta har uppståndelsen kring Östgötalaget varit relativt liten.

Detta är inte något som managern Jens Gustafsson på något sätt stör sig över.

– Att det pratas mer om lag som Hammarby och AIK, ja det är något som vi lärt oss att leva med, säger han till FotbollDirekt.se.

Du måste vara rätt nöjd med vårsäsongen?

– Ja, framförallt är vi alla nöjda med hur vi växt som lag. Vi hade våra bekymmer i början av säsongen, men vi har växt mer och mer under vårsäsongens lopp!

Nu väntar ett långt VM-uppehåll och allsvenskan kickar inte igång igen förrän i början av juli. Sista matchen under våren spelade Norrköping borta mot AIK. Gästerna vände 0-2 till 3-2, men fick till sist nöja sig med 3-3. Stjärnbacken Linus Wahlqvist konstaterade följande när han skulle summera vårsäsongen:

– Som alla säger har vi inte riktigt kommit igång ännu. Det ska bli kul att se hur det kommer att se ut när vi väl är igång, utbrast 21-åringen för FD. 

När Jens Gustafsson får höra vad Wahlqvist sagt utvecklar han sin spelares resonemang.

– Vi vet att det finns mer potential i laget och det finns flera spelare som kan utvecklas individuellt och bidra ännu mer. Fler kommer att göra det ännu bättre och vi kommer då att växa ännu mer som lag. Potentialen är mycket större än vad vi hittills visat och det är kopplat till att vi har många unga spelare som ständigt utvecklas.

Är det några specifika namn som du syftar på?

– Det är ganska många spelare som jag vet kan bli ännu bättre och som kan bli mognare i sitt tankesätt i att offra sig för lagets bästa och att ta bort alla egocentriska tankar. Då kommer också den individuella utvecklingen komma av sig självt.

Norrköping vann överraskande SM-guld 2015, då med tunga namn i laget som Emir Kujovic, Christoffer Nyman, Arnor Traustason och Alexander Fransson. Linus Wahlqvist, som var en tongivande spelare i laget från 2015, svarade följande i slutet av maj på frågan hur Norrköping anno 2018 står sig i jämförelse:

– Oj, jättesvårt att säga. Det här laget är ju yngre och har mer fart. Då 2015 hade vi större spelare och spelade mer rakt så det är verkligen två helt olika lag.

Managern Jens Gustafsson tog över Norrköping sommaren 2016, detta då Janne Andersson ersatte Erik Hamrén som förbundskapten i svenska landslaget. Den skånska tränaren, som tidigare basat över Halmstad och varit assisterande i AIK, är försiktig i att uttala sig huruvida Norrköping är redo för att på riktigt slåss om årets SM-pokal.

– Just nu är vi inte tillräckligt bra, vi måste växa ännu mer och se till att vi kan prestera på ytterligare en nivå. Vi behöver utvecklas ännu mer och få en ännu mer utslagsgivande höst. Så mitt raka svar är nej, just nu är vi inte tillräckligt bra för att vinna SM-guld, men vi får vänta och se vad som händer och vi kommer att göra allt för att utvecklas så mycket som möjligt för att vara med och tävla om guldet den här säsongen.