Sist i Allsvenskan med flest insläppta mål. Sirius har haft en mardrömsvår och just målvaktsfrågan har varit ett stort problem – med temporära lösningar – efter Josh Wicks kokainskandal. Finns räddningen i norska Mjöndalen? Där spelar utlånade Lukas Jonsson med minst insläppta mål och flest hållna nollor i norsk elitfotboll. 
– Det är klart att det är intressant att komma tillbaka och spela i Allsvenskan igen, säger han till FotbollDirekt.se. 

Ingen har missat att Sirius haft en oerhört tuff vårsäsong.

Skador på mängder av nyckelspelare och en förstemålvakt som tidigt försvann från truppen efter att ha testats positivt för kokain. Eftersom fönstret stängt hade Sirius svårt att hitta någon ledig ersättare av klass och spelade länge med målvaktstränaren (!) Karim Fegrouch i kassen. Senare värvades rutinerade Joakim Wulff, 39, som senast spelat i Superettan och Varberg förra hösten.

Men ingen i duon har övertygad. Sirius har blott fem poäng och ligger sist i tabellen med 10-25 i målskillnad på elva omgångar. Frågan är nu vad Sirius gör under sommarfönstret för i Norge finns en målvakt som går väldigt starkt – faktiskt starkast av alla i de två högsta divisionerna.

25-årige Lukas Jonsson lånades inför säsongen ut till Mjöndalen i den norska motsvarigheten till Superettan (Obos-ligan) och succén är total. På elva matcher har Jonsson bara släppt in fem mål och hållit nollan i hela åtta matcher. Bäst av alla i norsk fotbolls två högsta divisioner. I går vann Mjöndalen borta mot Åsane med 2-0 bilket vilket betydde Jonssons tredje raka nolla och att laget blandar sig in i den absoluta toppstriden i kampen om uppflyttning.

– Det har enbart varit positivt för mig att komma hit. Jag har fått spela massa matcher och självförtroendet har växt med förtroendet jag fått. Direkt när jag kom hit sa tränarna att vi litar på dig till hundra procent och då växer man som spelare, säger han till FotbollDirekt.se.

Från distans har fått se Sirius – där han har kontrakt över nästa säsong också – gått på pumpen gång efter annan.

– Visst har varit hemskt att se. Att få se laget kämpa utan att få något med sig har inte varit kul. Man lider så klart med grabbarna.

Den 14 juli går halvårslånet till Mjöndalen ut och om inget annat händer återgår Jonsson då till Sirius.

– Jag har pratat med Sirius nån gång men framförallt är det min agent som håller en dialog.

Är du sugen på att komma tillbaka även fast laget ligger sist i tabellen?

– Klart det är intressant att få spela Allsvenskan igen. Jag gjorde sju matcher i fjol och fick mersmak. Får man chansen att spela på toppnivå så är man ju dum om man inte tar chansen. Samtidigt vill man känna att man har tränarnas förtroende – finns det så är det klart att jag vill spela så högt jag kan. Att rädda Sirius kvar i Allsvenskan hade varit något.

Vad behöver laget göra i höst för att klara kontraktet?

– Framförallt att få alla spelare friska. Det har varit Sirius stora problem de senaste åren. Tittar du truppmässigt och jämför med de andra bottenlagen så ska Sirius absolut spela i Allsvenskan 2019. Får de bara tillbaka alla i träning inför hösten så är det inget snack om att vi håller oss kvar.