Foto: Bildbyrån

Pontus Dahlberg, Oscar Linnér, Isak Pettersson, Marko Johansson och Tim Erlandsson tävlar alla om två platser i U21-landslaget. En galen målvaktskonkurrens. De två förstnämnda har varit förbundskaptenen Roland Nilssons val, något Norrköpings Isak Pettersson tvingas köpa.
– Det är bara att acceptera. Det är många som är med och fajtas och det triggar mig bara, berättar 20-åringen för FotbollDirekt.se. 

Efter succéåret i Halmstad i fjol lämnade Isak Pettersson klubben för storsatsande IFK Norrköping. Förutom den unga målvakten hämtade ”Peking” även in Jordan Larsson, Simon Thern och Ian Smith – som överraskande är med i Costa Ricas VM-trupp.

Många har varit skeptiska till Petterssons längd då han som målvakt bara är 181 centimeter lång, men 20-åringen har motbevisat tvivlarna. Endast tolv insläppta mål på elva matcher och fyra hållna nollor är keeperns facit.

– Det har känts bra under våren. Jag har tagit många kliv. Det finns finns vissa saker som jag själv vet att jag vill förbättra, men i det stora hela har det varit en okej vår. Men med det sagt har både jag och laget mer att ge, det finns mer att jobba på, konstaterar Pettersson för FotbollDirekt.se.

Tabelltrean Norrköping har 23 poäng, tre färre än serieledande Hammarby. Att 2015 års SM-guldvinnare nu återigen är med i titelracet är något som Pettersson njuter av.

– 23 poäng är absolut bra. Vi är uppe i toppen så det är klart att det är kul. Det gäller att vi fortsätter jobba hårt och inte blickar för långt fram.

Nu väntar ett långt VM-uppehåll. Det innebär att allsvenskan först kickar igång igen i början av juli. I lördags spelade Norrköping sin sista allsvenska match under våren och det var minst sagt en sprakande tillställning som ägde rum på Friends Arena.

Hemmalaget AIK tog ledningen med både 1-0 och 2-0 före pausvilan och Norrköping såg då ut som ett slaget lag.

I andra halvlek chockades dock hemmalaget av ”Peking” som inom loppet av en kvart vände till 3-2. Med tolv minuter kvar volleysköt Rasmus Lindkvist in 3-3 och trots att såväl Henok Goitom som Jordan Larsson hade två jättelägen vardera att skjuta segern till respektive lag slutade mötet 3-3. Att Norrköping inte vann är något som Isak Pettersson grämer sig över.

– Det var ju en helt sjuk andra halvlek. Det var full fart framåt och spelet böljade fram och tillbaka hela tiden. Klart att vi hade velat vinna när vi vände till 3-2 och då vi gjorde en så bra andra halvlek. Det var surt att vi inte vann, det känner vi allihopa.

LÄS: VILL INTE UTTALA SIG OM FRAMTIDEN I NORRKÖPING 

David Mitov Nilsson, som var keepern som vaktade Norrköpings mål när de vann SM-guld 2015, har varit långtidsskadad och beräknas vara redo för spel igen efter VM-uppehållet och då väntar en häftig målvaktskamp mellan Pettersson och Mitov Nilsson, en kamp som Pettersson välkomnar.

– Både David och jag är bra målvakter så det är hård konkurrens, men vi är bra kompisar så det är bara att köra på. Vi är vänner utanför planen och så fajtas vi på planen. Det är inga konstigheter.

En annan mäktig målvaktskamp är den i U21-landslaget. Förbundskaptenen Roland Nilsson har valt att satsa på Pontus Dahlberg och Oscar Linnér, men förutom Isak Pettersson står även Trelleborgs Marko Johansson och Nottingham Forests Tim Erlandsson på kö för att ta sig in i truppen.

– Det är Pontus och Oscar som är med där nu. Det är Rolands beslut och det är bara att acceptera. Det är många bra målvakter som är med och fajtas och det triggar mig bara. Pontus och Oscar är jättebra målvakter och för mig är det bara att jobba på ännu bättre framöver, avslutar Pettersson.