Foto: Bildbyrån

Marko Johansson har varit en stor faktor till att nykomlingen Trelleborg plockat elva poäng på de elva första omgångarna i allsvenskan. Det stora målvaktslöftet, som är utlånad från Malmö, storspelade just mot MFF och 1-0-viktorian kostade tränaren Magnus Pehrsson jobbet. Johansson oroas dock inte över ett Malmö i kris.
– Alla lag kan hamna i en svacka. Det är ingen skam. Alla vet vad Malmö kan, konstaterar Johansson för FotbollDirekt.se.

När FotbollDirekt når Marko Johansson på telefon nere i Malmö berättar den 19-åriga målvakten att det är 30 grader varmt, men att han inte badat i år.

– Jag är en riktig badkruka. Havet är inte min grej, säger Johansson.

Något som däremot är Trelleborgskeeperns grej är att rädda bollar. För andra året i rad är Johansson utlånad från Malmö. I fjol var han med och tog upp TFF till allsvenskan och denna vår har han varit en stor faktor till att nykomlingen tagit elva poäng på de första elva matcherna.

För många är det en överraskning att TFF klarat sig undan de tre platserna längst ner i tabellen, men att de i stället ligger precis ovanför kvalstrecket är inget som förvånar Johansson.

– Jag skulle inte säga att det är oväntat. När man kommer upp som nykomling är ju målet att stanna kvar i allsvenskan. Vi hade det lite tufft i början och det såg lite mörkt ut, men alla pushade oss och vi gav inte upp. Vi har ett starkt lag och vi är bra tillsammans. Det har vi visat nu när vi tagit poäng i viktiga matcher.

PONDUS. Marko Johansson har växt ut till en viktig spelare i Trelleborg.

För hela Trelleborg men kanske framförallt för Marko Johansson var 1-0-segern hemma mot Malmö 13 maj något extra. MFF:s tredje raka förlust resulterade i att tränaren Magnus Pehrsson fick sparken och en stor orsak till att fjolårets SM-guldvinnare nollades var Marko Johansson, som bland annat svarade för två jätteräddningar på Markus Rosenbergs skott.

– Precis. Jag känner ju Rosenberg och vet hur han fungerar… Nej men skämt åsido. Hela laget gjorde det bra och jag fick göra ett par kvalificerade räddningar och därmed visa upp mig.

Hur var det att möta Malmö?

– Klart det var kul och speciellt. MFF är ju min arbetsgivare och samma dag som det blev klart att vi skulle spela i allsvenskan i höstas sa jag ju att det skulle bli kul att slå mina lagkamrater haha!

Har du någon kontakt med MFF?

– Ja, alltså jag tränar extra med Jonnie Fedel (Malmös målvaktstränare) så vi har daglig kontakt. Det ser positivt ut. Jag fortsätter att köra på och målet är ju att sedan slå mig in i MFF. Jag sa ju till dig i höstas att jag om två, tre år kommer stå i MFF och det står jag självklart fast vid.

MADRID. Marko Johansson fick åka med till den spanska huvudstaden med MFF när laget avslutade Champions League-gruppspelet borta mot Real Madrid i december 2015. Förlust med 8-0…

Hur ser du på Malmös kräftgång i årets allsvenska?

– Alla vet vad Malmö kan, men tyvärr är de i en liten svacka som alla lag kan hamna i. Det är ingen skam. Det gäller bara att de håller huvudet högt och tror på sig själva, då kommer de klara det.

Vad innebär att ”klara det” i det här fallet? 

– Att vara med i toppen!

När FotbollDirekt i tisdags publicerade listan över samtliga spelare som varit med i FD-elvan (omgångens lag) under våren var Marko Johansson den målvakt efter Brommapojkarnas Nikola Petric som varit med flest gånger (två stycken). När Johansson får höra detta blir han givetvis glad.

– Okej, det var ju kul att höra! Jag försöker att inte fokusera på vad som står i medierna, men det är så klart smickrande. Jag vill bara göra ett bra jobb, men så klart att det är smickrande att höra något sådant och det höjer ju mig!

Vad säger du om din egen vår?

– Jag tycker att det har gått bra. Jag har inte släppt in så många mål (16) så det är ju positivt. Jag har fått mycket hjälp och hela laget har gjort det bra. Jag fick mitt år i superettan i fjol och jag fick då känna på seniorfotboll. Att vi gick upp till allsvenskan var en bonus. Vi började kämpigt mot Göteborg i premiären, men sedan har det flutit på uppåt och det hjälper ju för självförtroendet.

LÄS: I SKUGGAN AV MARKO – NU VISAR EN ANNAN MFF-TALANG UPP SIG 

Marko Johansson vaktade målet för Sverige under U19-EM i Georgien förra sommaren. Än så länge har han inte fått testa på spel i U21-landslaget. Pontus Dahlberg och Oscar Linnér har gått före och utanför truppen står även Norrköpings Isak Pettersson och stampar.

– Det är inte jag som tar ut laget, det är Rolle (Roland Nilsson) som jag känner sedan tidigare. Jag lägger inte så mycket fokus på landslaget nu om jag ska vara ärlig. Mitt fokus är på allsvenskan. Blir jag uttagen är det mest en bonus, men jag vill ju vara med där och jag tycker själv att jag ska vara med, konstaterar Johansson.

LYXPROBLEM. Pontus Dahlberg är given etta i U21-landslaget, men Marko Johansson hoppas nu också få chansen av förbundskaptenen Roland Nilsson.

Du tycker alltså att du ska tillhöra U21-landslaget?

– Både ja och nej. Jag förstår att de som är före mig har spelat i allsvenskan längre än vad jag har gjort, men allt handlar om vad man presterat och jag hoppas att landslaget sett vad jag presterat under våren.

Har du haft någon kontakt med Roland Nilsson om U21-landslaget?

– Nej, det har jag inte.

Fotnot: Samtliga foton från Bildbyrån.