IFK Norrköpings 19-åriga islänning Arnor Sigurdsson är på väg mot ett allsvenskt genombrott – Sigurdsson har hyllats stort av lagkamraterna i Norrköping, och på Island så talar man också om en alldeles speciell talang.
– Ren och skär talang. Ingen här blev överraskad att han skulle vidare, vi förstod att han skulle lämna tidigt. Jag tror att alla här har förstått att han skulle lyckas, säger Sigurdssons tidigare tränare Gunnlaugur Jónsson till FotbollDirekt.se. 

IFK Norrköping satsade i fjol vinter på unge islänningen Arnor Sigurdsson. En då i Sverige helt okänd mittfältare född 1999 som fick fyraårskontrakt med Norrköping efter ett längre provspel.

Och från Peking-håll har det varit stora ord kring Sigurdsson. Som när Simon Thern öste beröm över islänningen i våras:

– Jag har sagt det innan och jag tycker att Arnor är kanske den mest talangfulle spelare som jag har spelat med, då har jag ändå spelat med en hel del bra spelare. Om man får jämföra med någon så är han lite som Sam Larsson, sade Thern till Expressen inför säsongen.

– Han är oerhört svår att ta bollen av och har ett driv i steget. Arnor har en fantastisk blick och en fantastisk touch, jag är helt övertygad av att han inom den närmsta framtiden kommer vara bärande för IFK Norrköping.

Sigurdsson matchades sparsamt under fjolåret, men i år han fått ta mycket större plats. Och nu har det börjat röra på sig.
Efter att han avgjort bortamötet med Östersund med sina två första allsvenska mål i början på maj, så sällade sig Norrköpingsveteranen Andreas Johansson till hyllningskören.

– Fantastisk fotbollsspelare, vi har vetat om det hela tiden och sett han nu hela året, sade Johansson.

På Island så håller man också Arnor Sigurdsson högt – även om han knappt hann slå igenom i ligan där innan han lämnade. Efter en enda hel säsong i IA från Akranes så fick han chansen på ett provspel med Norrköping. Sigurdssons tränare i IA, Gunnlaugur Jónsson, talar om en alldeles speciell talang, ovanligt redo för sin ålder.

– Jag var huvudtränare när han kom upp i a-laget för några år sedan, han var bara 16 år när han började träna med a-laget. Man kunde se rakt av att han var speciell. Med unga spelare brukar det ofta vara så att man måste ge dem tid, behandla dem lite försiktigt från början. Men med honom var det aldrig så, säger Jónsson till FotbollDirekt.se.

– Ofta med såpass unga spelare så är det också föräldrar inblandade, de brukar ringa tränaren och litegrann föra spelarens talan. Men han tog hand om allt sådant själv. Mentalt var han redo på en gång. Han kändes klar för nästa steg väldigt snabbt, fortsätter Jónsson och exemplifierar:

– Vi hade en mental tränare som jobbade med oss, en kille som är ganska känd på Island. Jag minns hans första möte med Arnor. Det var individuella samtal med alla spelare i a-laget. När han hade snackat med Arnor så ringde han oss i tränarstaben och han var eld och lågor, sade, ”Otroligt. Han sade alla rätta saker”.

– Så det var svårt att som tränare ge honom råd, för han var som en rutinerad spelare med många år bakom sig redan då. Han visste exakt vad han skulle göra, hade planen klar för hur han skulle ta sig an sin karriär. Vilka steg han skulle ta.

Jónsson upplevde Arnor Sigurdsson som en ovanligt målmedveten spelare som dessutom haft stark uppbackning hemifrån.

– Båda hans föräldrar var duktiga spelare. Hans mamma var duktig och spelade på hög nivå, hans pappa var väldigt lovande och spelade i samtliga ungdomslandslag på Island. Väldigt engagerade föräldrar, som har spelat själva. Det har nog hjälpt honom mycket. Han har fått en bra uppfostran. Han har varit väldigt ambitiös, och de har tränat med extra med honom och så.

Vad såg du själv, rent fotbollsmässigt, när han kom upp och fick chansen hos er?

– Ren och skär talang. Ingen här blev överraskad att han skulle vidare, vi förstod att han skulle lämna tidigt. Men jag är nog ändå överraskad över hur snabbt han kommit fram i Sverige. Jag trodde inte att de skulle gå så snabbt, att han skulle starta och sätta avtryck redan nu. Men jag tror att alla här har förstått att han skulle lyckas, att det här är första steget och att han nog snart tar nästa. Kanske till en liga som Holland och så vidare därifrån.

– Vi har Tryggvi Rafn Haraldsson i Halmstad som också från Akranes. Han är också en stor talang, men Arnor är mer redo. Och Arnor är dessutom tre år yngre. När Arnor lämnade så var det fyra-fem spelare som stack utomlands nästan samtidigt. Akranes har producerat många spelare genom åren, men det har varit ett tomrum på flera år nu innan det här då det inte kom fram några spelare alls som gått utomlands.

– Klubbar här på Island är lite rädda för att spela unga spelare. Men i Akranes så har vi alltid satsat på unga spelare, det spelar ingen roll om de är 16, 17, 18 år. Vi hade en förhoppning om att Arnor skulle bli kvar i alla fall ett år, och att vi kunde ha honom som nyckelspelare för oss förra säsongen. Men när Norrköping kom in i bilden så kunde vi inte stoppa honom.

Efter Islands framgångar så har fler och fler unga spelare lämnat ön, och i Gunnlaugur Jónsson ögon så är långt i från alla lika lämpade som Sigurdsson att göra det.

– Det pågår en debatt på Island nu om spelare som sticker tidigt som unga. Det är ganska många som har stuckit i väg tidigt, inte riktigt kommit tillrätta och så har de kommit tillbaka. Det är viktigt att de lyckas första vändan och inte kommer tillbaka igen.
För det är ju vanligt numera att utländska klubbar hugger på unga isländska spelare, redan när de är 15, 16 år. De åker och tränar med akademier i Holland, Belgien.

– Det har ju blivit så nu efter isländska landslagets succé, det är många som åker hit och försöker ta reda på vad hemligheten är med fotbollsundret, och framför allt, ”kan vi hitta talanger här”? Många här är tveksamma till att spelarna ska åka i väg och ändå bara spela ungdomsfotboll någon annanstans, om än för kända utländska klubbar.

Gunnlaugur Jónsson tror också att Norrköping och Sigurdsson är en ”perfect match”. Han kommer in på vikten av att ta rätt steg i karriären, och där talar han av egen erfarenhet. Jónsson har en kort sejour i Örebro SK 1999, där han kom in för en annan mer känd isländsk Jónsson – Siggi Jónsson, med bland annat spelarmeriter från Arsenal och här i Sverige också känd från sin tid som tränare i Djurgården på 00-talet.

– Ofta så tar talangerna fel steg härifrån. Jag tog själv steget till Örebro, skulle ersätta Siggi Jonsson där. Det blev inte bra, vi hade egentligen inte samma position och jag kom aldrig riktigt in i det. Jag hade varit i Kongsvinger i Norge innan och innan det i Motherwell i Skottland. Men det blev en kort period i Örebro bara och sedan hem till Island igen. Man måste komma till en klubb i rätt ögonblick, ha rätt tränare som tror på dig. Det är en del tur inblandat också.

– Men med Arnor känns det annorlunda. Och Norrköping känns som en väldigt bra plats för honom att vara på. Jag vet att Norrköpings tränare sade till honom i fjol att umgås med de äldre spelarna där, få deras respekt. Inte bara hänga med de unga spelarna. Vi känner att han har gått till helt rätt klubb, de tror på honom och tar hand om honom.

– Förhoppningsvis så rusar han inte i väg i tankarna bara för att det går bra, att han håller fokus på Norrköping. Men jag tror inte det är någon risk, för just den biten är vad jag ser som hans största kvalitet: Att han har rätt mentalitet. Han håller fötterna på jorden, och fokuserar på nästa match.