I kväll avgörs ”El Västico” på Borås arena. FD:s krönikör Mårthen Bergman ger sin syn på Jimmy Thelins framtid, hemvändarnas del i Elfsborgs kris, IFK Göteborgs utveckling under Poya Asbaghi och målvaktsfrågan i sommar.
– Erik Dahlin är av ”förstekeeper i ett mittenlag i allsvenskan”-rang, säger han. 

5-0-förlust borta mot Häcken och ett Elfsborg i spillror inför matchen mot IFK Göteborg. Elfsborg ligger just nu på negativ kvalplats med blott fem inspelade poäng på åtta matcher. IFK Göteborg ligger tia på tolv poäng – fyra segrar och fyra förluster.

Det återstår att se om Elfsborg kan resa sig kväll – eller om Jimmy Thelins sits blir ännu svårare när klockan slår strax före 21:00. FD:s krönikör Mårthen Bergman besvarar några frågor om de både klubbarnas utgångsläge inför derbyt.

Vad är det som inte fungerat i Elfsborg, som hade det riktigt tungt förra året också, tycker du?
– De har för många spelare som är för lika varandra. Kreativitet i massor men balansen är riktigt skev. Sen har på förhand tunga hemvändarnamn som Emir Bajrami och Samuel Holmén inte nått upp ens i närheten av den kapacitet de besitter. Och försvarsspelet var ju kaos i fjol, så det är klart det tar lite tid att få ordning på.

Jimmy Thelin har fått allt annat än en drömstart på sin tid i Elfsborg. I en intervju med FD lovar Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson att de inte ens tänkt tanken på att sparka honom. Hur länge kan Thelin sitta kvar om resultaten fortsatt uteblir?
– Jag tycker han kan sitta kvar ganska länge. Så länge Elfsborg håller sig kvar tycker jag Jimmy ska få bygga vidare på sitt projekt. Det tar tid att rätta till något som, under lång lång tid, inte fungerat.

Om vi ska titta på Blåvitt. Hälften segrar och hälften förluster. Inga kryss. Det verkar vara antingen eller som gäller här. Tycker du att deras säsongsöppning är godkänt eller ej?
– Sett till det faktum att de har ny tränare och lite rullians i spelartruppen tycker jag att Blåvitt gjort vad man kan förvänta sig.

Nu när du sett ett par matcher – vad är rimligt att hoppas på för Blåvittfansen med den här truppen, och tycker du att Poya Asbaghi fått ut det han borde av truppen?
– Jag tycker Poya utvecklar laget hela tiden och hans idéer börjar så sakteliga sitta. Jag tror det kan bli riktigt bra över tid, förutsatt att Blåvitt har råd att behålla/värva rätt spelare.

Vilken/vilka spelare har du imponerats av i Blåvitt den här säsongen?
– Mix, förstås, men även Omarsson, Wernersson och Calisir.

Vad behöver de förstärka i sommar?
– Beror på vilka spelare som försvinner. Men klart är väl att truppen behöver breddas.

Tycker du att Erik Dahlin är tillräckligt bra för att bli förstaval när Pontus Dahlberg lämnar för Watford?
– Absolut. Jag tycker Erik Dahlin är av ”förstekeeper i ett mittenlag i allsvenskan”-rang.