Nästan exakt vid samma tidpunkt spelades ett ”El Västico” mellan IFK Göteborg och  Elfsborg på Gamla Ullevi. Då såg båda ut att vara i kris. I kväll är det dags igen men tillskillnad från i fjol är det enbart Elfsborg som lever farligt.
– Kris, nej, det är det inte. Jag lovar att vi inte ens tänkt tanken; Jimmy Thelin sitter säkert, säger klubbchef Stefan Andreasson till FotbollDirekt inför ”derbyt” på Borås arena.

I fjol spelades första mötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg vid just den här tidpunkten och det skedde på Gamla Ullevi. Då syntes problemen sedan en tid tillbaka för dåvarande tränaren Magnus Haglund problem.
Stefan Andreasson fredade sig då så här inför det som väntade:
”Blåvitt kan jag inte svara för, men i Elfsborg är det inte kris eftersom man känner att årets allsvenska kan bli den jämnaste någonsin”.

”Första tio omgångarna kommer någon ha kris och vinna guld i varje omgång. Vi har redan ”vunnit guld” efter segern i premiären och haft ”kris”. Det är så det är. Kris är ett jäkla dåligt ord. Du förmedlar ångesten till hela bygden och på folks jobb om du skriver kris. Först är det kris, sedan katastrof och därefter måste alla sparkas”.

LÄS: KÄNSLIGT FÖR BLÅVITT

”El Västico” den gången slutade 1-1 men problemen där tog däremot inte slut för vare sig Elfsborg eller IFK Göteborg. I mitten av juli föll sedan först Blåvitt för trycket och skickade bort Jörgen Lennartsson efter en 2-4-förlust mot Örebro.
Elfsborg höll ut några fler månader innan det till sist inte gick längre – Magnus Haglund sparkades i slutet av september,

Dagssituationen för Elfsborg i dag är emellertid värre än inför El Västico 1 i fjol.
Då hade Elfsborg trots allt vunnit två matcher i rad – nu kommer man från en mindre katastrof, 0-5 mot Häcken – och överhuvudtaget väldigt svår situation med en enda seger så hår långt i år.

Elfsborg har snabbt hamnat i tidig bottenstrid och Jimmy Thelins namn blir allt mer utsatt, även om han än så länge försvaras av Elfsborgs ledning, samt experter som Anders Svensson och Daniel Nannskog.
En eventuell förlust i kväll ser emellertid ut att bli svår att bära, i synnerhet efter genansen mot Häcken.
– Jag lovar att vi känner tillförsikt. Vi vet att det här kommer att bli bra till sist. Däremot är vi så klart inte nöjda med hur det ser ut just nu, betonar Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson för FotbollDirekt.se.

– Det är svårt för oss just nu men ingenting har förändrats; vi vill fortfarande, och ska ju vara förste utmanare till storstadsklubbarna. Det är klart att vi känner ett stort engagemang. Nej, det har inte gått över gränsen. Det är på en bra nivå, ja, jag tycker det, säger Andreasson trots att ett namn som Stefan Ishizaki uppges ha käftat med supportrar efter mötet med Häcken i förra omgången.

Hur ser du på er situation. Ni är i botten direkt och det ser svårare ut än i fjol och med en tränare som inte varit på den här nivå tidigare?
– Det sportsliga har ju inte börjat bra. Vi vill ju mer men saker måste få ta tid. Vi bygger nytt. Ett nytt tränarteam dessutom. Ja, men det måste få ta tid och det ska det få göra.

Är det så enkelt? Tid sådana här gånger har ju trots allt en klar begränsning?
– Vi ska bara fortsätta men det är klart att Blåvitt hemma känns alltid och som det ser ut just nu för oss så är det väl en extra grej, menar Stefan Andreasson och syftar till pressen.

– Vi ska bita i hop. Vi ska bita i hop. Vi bygger nytt och sådana här perioder upplever alla klubbar. Vi har haft sådana här perioder tidigare. Det är för mig närmast normalt i den här branschen men med så många som jobbar hårt i Elfsborg så vet jag att det kommer att bli bra.

Stefan Andreasson avslutar med att samlande framföra följande till Boråsbor så här inför kvällen som väntas dra 12000-13000 åskådare till Borås arena.
– Nej, det är inte kris. Trots att vi inte har tagit poäng som vi vill och förväntar oss så finns en tillförsikt. Vi känner engagemanget och ska jobba oerhört hårt för att komma tillbaka från den här situationen vi är i just nu.

Reflekterar du över problemen som exempelvis Malmö FF och Djurgården har haft. Inspireras över att som exempelvis dessa kommer tillbaka?
– Nej, det är svårt att göra. Alla klubbar lever i sin verklighet, sedan vet jag inte om allt är okej plötsligt för att man vinner en match. Nej, jag tänker inte på andra klubbar på det viset.