Foto: Bildbyrån

BLOGG MED FOTBOLLDIREKTS KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Det blev precis så tätt som man kunde ana, ja till och med ännu mer tillknäppt än vad jag trodde på förhand. Hammarby i serieledning och en start på allsvenskan som varit fantastisk för deras del mot ett AIK som gör en av sina bästa vårsäsonger på väldigt länge. Det var lysande förutsättningar inför matchen. 

Hammarby skickade ut röksignaler redan under lördagen, startelvan annonserades mer än tjugofyra timmar innan avspark. Udda men framför allt mest en rolig grej, varken mer eller mindre. Det var inga skrällar i elvan och rent taktiskt kan jag tänka mig att Rikard Norling hade förberett laget mot precis den startelvan som annonserades.
Nyckeln: Mats Solheim som är högerfotad till vänster i backlinjen.

AIK var väldigt tydliga inledningsvis: Skulle Hammarby spela upp bollen via sin backlinje fick det bli på nämnde Solheims vänsterkant. Man styrde bort Junior och man skärmade av Simon Sandberg. Smart och extremt väntat.

Inledningen var allt annat än fartfylld, de båda klackarnas tifo hade betydligt mer drag i sig än matchen vi fick se. Men även det var ganska väntat, det enda som kunde ha ändrat på det var ett tidigt mål, men då måste det först skapas målchanser…

AIK väntade, styrde ner Hammarbys fart och stängde ner ytorna så att inte ens den bästa av kirurger hade kunnat trä in bollar i de mest attraktiva ytorna. Hammarbys annonserade startelva var kirurgfri.

Hammarby hade mest boll inledningsvis men kom sällan längre än 20 meter från AIK:s mål. Det var trångt, trångt och trångt.

LÄS: AIK-STJÄRNAN LYRISK – ”INTE BARA SVERIGES BÄSTA FANS…”

***

Hammarby försökte men körde fast. Det fanns inga ytor för formstarke Pa Dibba och vare sig Jiloan Hamad eller Muamer Tankovic kom loss. Utan dessa kreatörer tog det för lång tid. Lite för lågt bolltempo, lite för många passningar bakåt i planen utan att AIK gjorde någon som helst ansats att flytta upp. AIK hade bestämt sig: Här ska det inte bjudas på några ytor alls. Inte en centimeter.

Efter ungefär 20-25 minuter blev det lite mer bollinnehav för gästerna, inte så att målchanserna haglade men man flyttade upp en aning och hade en del bollinnehav på offensiv planhalva.

***

Vi fick se några hörnor och några frisparkar från kanterna från båda lagen utan att det riktigt tände till. Efter en dryg halvtimme så vred Kristoffer Olsson runt, tempoväxlade och hittade Tarik Elyounoussi i straffområdet men Johan Wiland stod för en fantastisk parad. Det var det bästa i chansväg under hela den första halvleken.

***

Stefan Billborn och Rikard Norling var överens på presskonferensen efteråt – det här var en typisk ”kryssmatch”.

LÄS: SVARAR UPP MOT MILOSEVIC – HAMAD KRITISK MOT AIK 

***

Varför matchen blev tillknäppt har många svar. En förenkling är att Hammarby inte kom upp i sin normala standard och att det så klart delvis berodde på AIK:s skicklighet att låsa ytor och spelare. När tempot blir lägre gynnar det så klart det lag som försvarar sig i större utsträckning. Det blir trist att titta på men fotboll går som bekant ut på att vinna. En matchplan handlar om att få resultat efter 90 minuter och kan se olika ut.

***

Tabellsituationen innan matchen hängde som en bengaldimma över hela matchen, det här ville verkligen inget lag förlora, fast den auran ligger i och för sig över alla derbyn.

***

AIK fick till slut en straff, när det återstod 10 minuter av ordinarie tid. Den såg billig ut men domare Ekberg hade bestämt sig. Det hade Tarik Elyounouissi också. Norrmannen rullade dit målet som också blev matchens enda. Game over.

***

Avståndet krymper nu till tre poängs serieledning för Hammarby inför den sista (AIK har två matcher kvar att spela) matchen innan VM-uppehållet. AIK som brukar tappa mark under våren har inte gjort det 2018 utan istället bäddat för en riktig ”push” för att vara med i en guldstrid. Sommarens transferfönster lär innebära ett par nya namn i Rikard Norlings trupp som drabbats av tunga långtidsskador som man man måste täcka upp för. Efter uppehållet väntar som bekant kval till Europa League och fortsatt strid i den allsvenska toppen, det kräver rejäl bredd i truppen.

LÄS: HÄR SPÅRAR DERBYT UR – VILT SLAGSMÅL 

***

Hammarby somnar som serieledare ikväll och har nu en vecka på sig att förbereda sig för Kalmar FF på bortaplan. Kan laget skaka av sig den här prestationen och ta nya poäng i Kalmar kan laget gå till uppehållet med minst sagt raka ryggar. Den första delen av säsongen har poängmässigt varit väldigt bra och säkerligen ser man fram emot fortsättningen.

***

Derbyn ska präglas av kamp och rivalitet men att vuxet folk ska slåss inne på fotbollsarenor begriper jag mig inte på. Idioti. Det boxades vid pressläktaren vid slutsignal och tydligen brakade man ihop i större antal några minuter senare. Vill de så gärna slåss, gör det då, men lämna arenan och gör det där bara likasinnade befinner sig. Vi andra klarar oss bättre utan den sortens uppträdande.