Foto: Bildbyrån

Hammarby dansar vidare i tabelltoppen och hittar nya vägar till seger gång på gång. Malmö FF med Daniel Andersson som (tillfällig?) tränare är skakade och skillnaden spelmässigt bara marginell jämfört med vad man visat tidigare. 

”Det går bra nu”, så kan man väl sammanfatta Hammarbys framfart i allsvenskan de första nio omgångarna. Det går faktiskt osannolikt bra.

Två gånger vände man underläge mot ett Malmö som allt mer ser ut att ha drabbats av en kollektiv härdsmälta. Det fungerar inte alls inte för de regerande mästarna. Försvarsspelet är ihåligt och i anfallsspelet hänger allt på Markus Rosenberg.

I den här matchen var det ett par nyckelspelare som saknades men den elva som fick förtroendet måste ändå sägas hålla hög klass. På papperet.

***

Bäst i MFF var Markus Rosenberg. Igen. Hans kvalitet när han ”droppar ur” framför motståndarnas backlinje och blir mer av en offensiv mittfältare är sjukt hög. Det är då, i princip varje gång, Malmö skapar ett anfallsspel som känns rörligt och mycket mer svårfångat. Mönstret är exakt detsamma som i de senaste matcherna.

Carlos Strandberg är bra, snabb och kraftfull, inlägget till Svanbergs 1-2 mål håller högsta klass. Målskytten Svanberg också klart pigg och tendenser till fler djupledslöpningar som kommer att gynna MFF framöver. Men faktum kvarstår, när Rosenberg blev utbytt efter en timmes spel dog Malmös offensiva spel helt.

***

Daniel Andersson var extremt aktiv i sitt tekniska område i inledningen av matchen och gestikulerade och såg ut att skrika ut direktiv stup i kvarten. Jag undrar hur mycket som verkligen gick fram till spelarna?

Efter matchen var han dyster och väldigt kortfattad och sa i princip bara:”vi sitter här utan poäng igen, det är bara att jobba vidare”.

***

Hammarby har flyt nu och är i den klyschiga ”zonen”. Det studsar och rullar deras väg. Men det ligger också mycket annat bakom, framför allt hårt arbete. Alla jobbar, alla springer och ger uttryck för att de tror på sig själva och laget. Det är då man brukar ha det där ”flytet”.

***

Daniel Andersson kan givetvis inte trolla och skapa ett nytt spel på ett dygn eller två. Det saknades ett par pusselbitar i form av några spelare men några saker som jag ändå noterar:

-Ingen ändring i spelsättet alls, snacket efteråt handlade mer om att v å g a spela. Hjälp spelarna att våga då!

-Bonke Innocent var väldigt dyr och har varit väldigt hårt ansatt för sin första tid i klubben. Det är ingen världsspelare vi pratar om men i den här matchen är han minst lika bra som exempelvis Oscar Lewicki, en spelare som helt försvunnit från landslagsradarn.

-Många spelare lider av svåra formsvackor, det är mer än tydligt. Franz Brorsson är en sådan spelare som inte är i närheten av den kapacitet han visat tidigare. Sören Rieks är inte heller på den nivå man kan förvänta sig.

***

Jag har väl sagt det förut och säger det igen. Oavsett vem som tränar det här laget måste den individen blanda om lite och verkligen skapa en förändring. Man måste bryta mönstret rent spelmässigt, om än så bara temporärt. Det räcker inte att bara ”jobba på”. Måhända ännu en klyscha men det här laget är mycket bättre än vad de nu får möjligheten att visa.

Den här matchen var helt enkelt inget steg framåt, den var ett steg i sidled.

***

Det är derby på söndag, Hammarby mot AIK. Bajen i serieledning och AIK som jagar bakom. Snacka om att det är ett utgångsläge som är intressant och det ska bli extremt spännande att se hur de båda lagen tar sig an matchen. Adrenalinet kommer bubbla och redan nu känns det som att det lag som lyckas håll sig coolast går därifrån med tre poäng.