Foto: Bildbyrån

Han var nyckelspelare när Hammarby tog sitt hittills enda SM-guld 2001. Nu är Bajen obesegrat och i serieledning – klubbikonen Kennedy Bakircioglu ser likheter mellan de bägge Bajenupplagorna. Framför allt i stämningen och lagandan:
– Ja, absolut. Det är lite liknande, det är de vibbarna jag får, säger Kennedy till FotbollDirekt.se.

Hammarby är obesegrat och leder allsvenskan efter åtta omgångar. En bättre start har man aldrig fått tidigare. När Bajen vann sitt enda SM-guld 2001 var man inte i närheten av samma poängskörd i inledningen på serien. 13 poäng och tabellraden 3-4-1 var facit då efter åtta omgångar. Nu har man 22 poäng och 7-1-0.

En som var med då och är med nu är givetvis klubbikonen Kennedy Bakircioglu. Hammarbys lagkapten är för närvarande skadad och missar kvällens match mot Malmö FF. Men han är full av lovord kring lagets säsongsinledning, och den nuvarande truppen.

– Det har börjat jävligt bra. Vi har fantastiska spelare. Enormt duktiga killar i laget. Det var länge sedan vi hade en sådan här trupp, det måste jag säga, säger Kennedy till FotbollDirekt.se.

Kunde du se det framför dig när du kom tillbaka till Hammarby 2012, att det skulle bli något sådant här, ett allsvenskt topplag?

– Man har ju haft ambitioner, en dröm om att kunna bli bäst i allsvenskan. Det är det här man kommer tillbaka till, att man vill det. Äntligen så är vi på rätt väg, och det känns bra. Det finns en tanke i allt vi gör, finns en plan. Ett tålamod. Man blir glad, man mår bra… man ler. Det är ju så.

Hammarby var nionde mest betrodda laget när media tippade allsvenskan på upptaktsträffen i slutet av mars. När laget vann SM-guld 2001 så var det också svala omdömen inför säsongen:

– Var det inte Wernersson (Thomas Wernersson, då SVT-expert) som tippade oss att åka ur det året? Men det är samma sak i år, ingen har trott på oss. Var tippades vi, tionde, elfte plats? Mittenlag kanske.

– Sören Cratz visste vad han hade för trupp. Han och Thomas Dennerby var bra med gruppen. Vi spelare i laget visste vad vi kunde. Vi fick ihop det som ett lag. Vi var väldigt starka ihop. Sedan hade vi verkligen vinnarskallar. På träningen kunde det smälla, det skreks och gapades. Men sedan efteråt var det bara skratt i omklädningsrummet.

Kennedy lyfter fram stämningen i laget och lagandan som huvudfaktor till att det blev guld 2001:

– De är sköna killar, vi mår bra och trivs med varandra. Stämningen är fantastisk, i omklädningsrummet. Jag tycker att Stefan (Billborn) är jävligt bra på det, Jocke (Björklund) och Pablo (Pinones-Arce också. Det känns bra, vi diskuterar. Vi har roligt, och jag tror att det är skitviktigt. Att man har kul tillsammans. Då kan man bygga någonting också. Då kommer man kriga för varandra.

Det har de lyckats bygga redan nu?

– Ja, det tycker jag.

Går det att jämföra med 2001?

– Ja, absolut. Det är lite liknande, det är de vibbarna jag får. Jävla mycket skratt, ett härligt go i omklädningsrummet. Bara skratt, hela tiden. Och det var så då också. Vi hade ett fantastiskt lag, bara sköna individer.

En längre intervju med Kennedy Bakircioglu publiceras på FotbollDirekt inom kort!