Foto: Bildbyrån

Vytautas Andriuskevicius spelade vänsterback i Djurgården under sin en och en halv säsong i klubben. Den som petades var Jesper Arvidsson, som nu slår tillbaka.
– Jag är bättre än honom sju dagar i veckan. Jag tror att de som spelat med honom kan intyga det, berättar 33-åringen i podcasten FD 60 Minuter. 

I början av april 2013 värvades Vytautas Andriuskevicius in till Djurgården från polska Lechia Gdansk. Den litauiske landslagsmannen drog snabbt till sig uppmärksamhet, mycket på grund av sitt långa namn som till och med fångades upp av Media Markt – varpå elektronikjätten hånade spelarens namn.

”Efter Djurgårdens värvning av litauiske landslagsmannen Kksjfkksfkdjsl Vnpwrqljmshdfljsh sägs man nu starkt överväga att i nästa skede investera i en vokal. Vi väljer mellan A och E, säger tränaren Magnus Pehrsson i en kommentar”, skrev Media Markt på Twitter 2013.

Tweeten kritiserades starkt och supporterföreningen Järnkaminerna tvingade Media Markt att be om ursäkt, vilket också skedde.

På planen fick ”Vytas”, som han kort och gott kallades, stort förtroende och blev lite av en publikfavorit på vänsterbacksplatsen. Bland det första litauern sa när han presenterades för Djurgården var: ”Jag kan ingen svenska, men vet att jag hatar AIK. Jag vet inget om dem, men vill inte höra om dem heller”. Ord som givetvis applåderades av de blårandiga fansen.

Den som petades till förmån för Vytas var Jesper Arvidsson, som inför 2013 års säsong lämnade Åtvidaberg för Djurgården.

LÄS: SKRÄLLEN – FORNE DJURGÅRDAREN VM-AKTUELL  

Sommaren 2014 lämnade Vytas Sverige för spel i holländska Cambuur och efter två år i Eredivisie gick flyttlasset vidare till MLS-klubben Portland Timbers, där han spelar än i dag.

Jesper Arvidsson gjorde ett strålande 2015 i Djurgården, men har inte nått lika långt som Vytautas Andriuskevicius. Ett halvår i Vålerenga räckte, sedan flyttade Arvidsson tillbaka till Sverige sommaren 2016, då han skrev på för superettanklubben Sirius. Samma år tog sig Uppsalalaget upp till allsvenskan och Arvidsson är en tongivande spelare i försvaret.

I FotbollDirekts podcast FD 60 Minuter berättar nu 33-åringen att han inte alls imponerades av Vytautas Andriuskevicius.

– Han petade mig första året, men det var ingen bra fotbollsspelare… Han har varit i Holland efter det och nu tror jag att han är i MLS. Jag är bättre än honom sju dagar i veckan! Varje dag i ett helt år är jag en bättre fotbollsspelare än vad han är. Jag tror att i alla fall de som spelat med honom kan intyga det.

Varför är Vytas där han är och du där du är?

– En svag gissning är att han har typ 70 landskamper för Litauen eller vad han nu har. Jag vet inte riktigt, men jag tror att det spelar in. Jag tror att det är bra för cv:t, det känns som det.

En annan spelare som Arvidsson lirade med i Djurgården 2013-2014 var Aleksandar Prijovic, nu grekiska ligans bäst betalde spelare och landslagsman i det Serbien som spelar VM i sommar.

– Prijovic var ett speciellt fall, men han hade ändå talang. Han var skicklig, men han gav blanka fan i det. Jag springer inte ihjäl mig på träningarna, men jag sprang mer på en träning än vad han gjorde på en vecka.

Lyssna på FD 60 Minuter på iTunes!