Foto: Bildbyrån

AIK ska försöka sälja Eero Markkanen i sommar. Den finländske anfallaren som nu är utlånad till Randers har ett halvår kvar på kontraktet. I sommar är tanken att han ska lämna AIK permanent.
– Jag pratade med AIK i förra veckan. Vi är alla på samma sida, målet är att hitta en permanent lösning. Och att AIK ska få pengar i övergångssumma, säger Markkanens agent Jonne Lindblom till FotbollDirekt.se.

AIK lånade i fjol sommar ut Eero Markkanen till tyska Dynamo Dresden, en utlåning för hela säsongen 2017/2018. Det blev bara 49 minuters spel totalt i 2.Bundesliga-klubben, och kontraktet bröts i förtid strax efter nyår. Det efter en infekterad tvist där klubben anklagat Markkanen från att avsiktligt utebli från ett träningsläger.

Han skrev istället på för danska Randers, ett kontrakt säsongen ut i Danmark, och ny utlåning från AIK. Nu går det lånekontraktet snart ut, och ett halvår återstår på avtalet med AIK.

Nu är det gemensamma målet att sälja Markkanen i sommarfönstret.

– Jag pratade med AIK så sent som i förra veckan, vi är alla på samma sida här. Det var ett väldigt bra samtal. Vi har en gemensam plan om att försöka hitta något nytt för Eero i sommar, en permanent lösning, säger Markkanens agent Jonne Lindblom till FotbollDirekt.se.

– Vi har ett par alternativ för Eero, mest från Centraleuropa. Det är ännu tidigt och längre fram så kommer det att droppa in fler erbjudanden. Vi har ingen brådska med det här. Förhoppningsvis så kan vi hitta någonting bra för Eero som även ger AIK lite pengar i övergångssumma.

För den sista juni går lånekontraktet med Randers formellt ut, och Markkanen blir AIK-spelare igen. Men det ligger inte i någon parts intresse att han ska återvända.

– Det är inte ens en fråga vi diskuterat. AIK har sitt fokus på andra spelare och de spelare de har där nu gör det bra.

Det har varit ett tufft år för den 197 cm långe anfallaren. Förhoppningarna på en nystart var stora när han skrev på för Randers. Klubben har dock haft det svårt, och spelar nu för att hålla sig kvar i högstaligan. Ett tränarbyte tidigt på vårsäsongen försvårade för Markkanen:

– Det var en turbulent tid i Tyskland. Han kom till Randers och tränaren där, Ricardo Moniz, han ville verkligen ha Eero. Men två veckor efter att han blivit klar för klubben så fick Moniz sparken. De tog in en interimtränare som sedan fick förtroende säsongen ut (Rasmus Bertelsen), och han har mestadels satsat på andra spelare. Så det har tyvärr blivit ganska lite speltid för Eero, säger Lindblom, som ser nästa steg som väldigt viktigt för spelaren:

– Så är det förstås. Men han har väldigt tydliga egenskaper, och det finns alltid klubbar som efterfrågar det. Om en klubb tittar på stora anfallare, så är det klart att det inte finns så många med de tydliga egenskaperna fysiskt som han har. För Eero handlar det om att hitta rätt klubb nu, med en tränare som verkligen tror på honom och som kan maximera hans egenskaper och få ut mest möjligt av honom.

Eero Markkanen kom till AIK 2014 från JJK i hemlandet Finland. Efter en vårsäsong med sex mål i allsvenskan så såldes han sensationellt till Real Madrid, där han kom att spela för klubbens b-lag. Han återvände till AIK 2016 och gjorde åtta mål den säsongen, innan han i fjol somras lånades ut till Dynamo Dresden.