• Publicerat 13 maj, 2018
  • Skrivet av Dagens Spel
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det finns få sporter som lockar lika många spelare och självutnämnda experter som just fotboll. Frågan är bara vem man ska lita på – eller snarare – vilken strategi ska man följa för att kunna lita på sig själv.

Alla tycker de kan fotboll

Fotboll är en gigantisk idrott som sträcker sig över en hel värld och dessutom djupt ner i folklagren. Den berör mer eller mindre alla, åtminstone på något sätt. Det innebär också att den omgärdas av ett oändligt antal experter, då det inte finns någon certifiering för att vara fotbollsexpert. Det närmaste vi kan komma är spelbolagen som i Sverige måste ha licens godkänd av statliga myndigheter för att bedriva spel överhuvudtaget, men den riktar sig mer mot att sträva efter en seriös verksamhet som konsumenten kan lita på ur ett trygghetsperspektiv. Samlingssajter som https://www.bedrageri.info/betting-sidor/ fokuserar på att möta efterfrågan på seriösa aktörer genom att endast lista väletablerade bolag med gott rykte. Så det allra första tipset är väl att leta reda på en seriös aktör där du vet att du inte blir lurad, och då kan man med fördel använda sig av nätet för att leta fram licensierade spelbolag och kanske inte lyssna på en skrävlande morbror som anser sig vara expert på fotboll sedan barnsben, givet att morbrodern inte har ett track record av lysande tipsinsatser. De som skrävlar mest brukar sällan ha ett särskilt vasst CV.

Du måste själv ta besluten

Har du sedan funnit ett väletablerat spelbolag så är nästa steg ofrånkomligt – du måste ta besluten själv utifrån de odds du får. Och här kan en skrävlande morbror ändå fylla en funktion. Ta in hans synpunkter och väg dem mot oddsen och dina egna kunskaper om klubbarna som möts. De riktigt framgångsrika spelarna letar alltid efter ett resultat som ser ut att komma som en överraskning, men som de genom grundlig research kan förutspå vara på gång. De tittar ofta på gamla klassiska mätverktyg som sammanställningar från experter och tidningarnas tips och sedan väger de detta mot sina egna tankar.

Samla och analysera statistik

Att överhuvudtaget samla in statistik på det mesta från antal hörnor till när mål görs är en bra idé och sedan väga dessa mot varandra. Det är dock en strategi som tar tid och är väl mer eller mindre det jobb som oddsmakarna gör, då du också måste veta hur du ska analysera all statistik. Men det finns andra vägar, som också bygger på kunskap.

Spela på lag och serier du har kännedom om

Att spela på lag som befinner sig i en serie eller liga som du själv har bra koll på är också en lyckad strategi, men här gäller det att inte spela för mycket med hjärtat, då ens favoritlag ofta är dem som sviker i sådana här sammanhang. Håller du på Sirius i Allsvenskan, kanske du ska fokusera på andra lag när det gäller ditt spelande. Men om du följer engelska ligan riktigt nära vet du exempelvis att ett derby mellan Everton och Liverpool ofta slutar med 0–0 eller med en uddamålsseger för Liverpool, egentligen oavsett klubbarnas dagsform. Traditioner och psykologi spelar stor roll i dessa matcher och då kan det vara en god idé att studera historiska resultat.

Momentum kan vara viktigt

Manchester City vinner för närvarande nästan allt, men någon gång förlorar man och mot Tottenham Hotspur gick man faktiskt på pumpen i Champions Leagues kvartsfinal. Där fanns tecken på att just i Champions League samma säsong hade Spurs rest sig vid ett flertal tillfällen då de varit uträknade och befann sig i ett momentum som gjorde deras självförtroende större där än i Premier League, där City nästan alltid vinner med uddamålet även om de har en sämre dag.

Små detaljer avgör

Till synes små detaljer som inte bygger lika mycket på statistik som någon form av känsla eller psykologi är därmed viktiga att ta till sig och försöka analysera rätt så du kan pricka in den där vinsten då du överlistar alla andra, för ofta är det den som smakar bäst. Sedan behöver du ju inte bli en skrävlande morbror för det.