Foto: Bildbyrån

Oscar Linnér skadade knät och blir borta vårsäsongen ut. Då har en öppning kommit för Budimir Janosevic. AIK:s målvaktsförvärv från Brommapojkarna berättar här om sin första tid i Gnaget, chanserna på guldet och känslan av att ha Norra Stå i ryggen:
– Med fansen bakom mig känner jag mig som Hulken, säger Janosevic till FotbollDirekt.se. 

AIK valde inför säsongen att ta in Budimir Janosevic som konkurrent till förstemålvakten Oscar Linnér. Janosevic har fått vänta på sin chans på spel i AIK. Den 28-årige serben fick stå i genrepet mot Helsingborg, men det blev ingen lyckad första match på Friends Arena, och när allsvenskan drog i gång så var det Linnér som stod.

Men i slutet av april skadade Linnér knät, och det visade sig att han skulle bli borta resten av vårsäsongen. Budimir Janosevic fick plötsligt chansen. Nu har han stått tre matcher, och hållit nollan i två av dem.

FD träffar Janosevic efter en AIK-träning på Karlberg. Samtidigt som han är ledsen för Linnérs skull så är han glad över att ha fått chansen:

– Ja det är en stor ära att få vara med och bidra i det här laget. Jag hoppas att vi skriver in oss i historieböckerna, jag skulle älska att vara en del av det, säger han och fortsätter:

– Det är tråkigt hur jag fick chansen (att Oscar Linnér skadade sig), men för mig så är det en otroligt roligt. Det är självklart mycket press och ett stort åtagande att spela så bra som Oscar gjort men hittills har det gått bra.

Ni har bara släppt in fyra mål på åtta matcher…

– Ja, ett halvt mål per match. Det är perfekt. Ett mål var på straff, ett från en hörna så bara två spelmål på åtta matcher. Det är riktigt bra försvarsspel.

Har det varit lätt för dig att komma in i laget och gå in och spela nu?

– När laget har ett perfekt försvarsspel är det å ena sidan mycket lättare, när du inte har 20 skott på dig och massa annat att göra. Men å andra sidan så måste du vara koncentrerad hela tiden. I AIK kanske du har tre skott på dig per match och då måste du rädda alla tre. Om du släpper in ett av tre skott så är det alltid öppet för att bli ifrågasatt.

– Men självklart är det lätt att komma in i det. Om jag skulle välja så väljer jag hellre som det är i AIK med tre skott per match. Ibland är det inte ett enda. Men samtidigt måste man hålla sig fokuserad. Då förväntas vi rädda laget.

Hur är du med den pressen – du spelade i en liten klubb innan det här?

– Ja, ja, men om jag ska vara ärlig så tycker jag om det. Även när jag spelade i BP så satte jag press på mig själv. Olof (Mellberg) har spelat på högsta nivå och hade höga krav på laget, även om det var BP, så även om det var superettan så krigade vi för att vinna varje match.

– Här är pressen större med fansen men är du en professionell spelare så kommer du alltid sätta press på dig själv. Oavsett om det är superettan eller allsvenskan. Om du vill uppnå stora saker måste du leva med kraven och uppfylla dem.

Hur har det varit att spela framför den stora publikmassan?

– Det är fantastiskt! Vet du hur det känns? När jag ser fansen bakom mig så känner jag mig som Hulken. Jag känner att de ger oss muskler. Du känner dig mer kraftfull, dubbelt så stor. Det är en otrolig känsla som gör oss starkare.

Samtidigt går det bra för er nu, hur tror du att det är att ha dem bakom sig när det går sämre?

– Då känner du nog att du inte vill gå hemifrån, haha. Nej men för mig så kan vi förlora matcher om vår attityd är bra. Om jag känner att vi gjorde allt vi kunde, misstag är en del av fotbollen. Mot Elfsborg kände jag att laget gav allt och inte hade mer energi.

– Förra matchen kände jag att vi gav allt. Elfsborg har väldigt bra kvaliteter framåt, det spelar ingen roll att de går tungt i tabellen, där är de alltid farliga. De har fyra-fem spelare som kan avgöra matcherna med ett skott. De är tuffa att försvara mot, vi försvarade oss riktigt bra men det var sämre offensivt. Vi hade inte energin den dagen, men när vi kom in i omklädningsrummet kände vi att vi inte var nöjda med kryss, samtidigt när jag tittade på grabbarna såg jag att de gett allt. De hade inte knappt ork att ta av sina strumpor. När vi ger allt så kan jag inte känna skuld för dåliga resultat.

Efter en stark vårsäsong med BP så gjorde sig Janosevic illa på sommaren och blev borta resten av säsongen. När han startade upp försäsongen med AIK så var det med rehab.

– Jag spelade inte på 6-7 månader och går in och kan spela flera matcher på rad. Jag är tacksam för AIK:s medicinska stab gjort för mig. Från att inte ha spelat till tre matcher på tio dagar. För mig handlar det om att ge stabilitet till laget.

Var du orolig?

– Självklart. Inte nu, men när jag kom tillbaka handlade det om en mental spärr att komma över också. Nu är jag i rätt händer och spelar. Allt känns bra.

Oscar Linnér är skadad nu. Hur ser du på konkurrensen när han är tillbaka?

– Vi har en fantastisk relation. Jag stöttade honom i början när han spelade, nu stöttar han mig när jag kliver in tills han är tillbaka. För mig så stöttar vi varandra så är det upp till tränaren att välja vad som är bäst för laget. jag hoppas att både han och jag gör bra saker tillsammans för AIK den här säsongen.

Du blev inte glad när han gick sönder?

– Nej, verkligen inte. Det kom plötsligt. Oscar spelade bra och jag kände att jag hade tid på mig att komma i fas. Från ena dagen till den andra fick jag veta att jag skulle göra mig redo att spela nästa match. Skador är en del av fotbollen.

– Jag är glad att jag spelar men jag är självklart inte glad att min lagkamrat är skadad. Jag var själv nyligen borta en längre period och vet vad han går igenom. Det är inte kul. När du har två normala killar så är det inga konstigheter, han är yngre och jag försöker stötta honom, men vi är väldigt goda vänner.

Hur nära är du 100 procent form?

– Alltså, i AIK fungerar det inte så. Mitt jobb är att kliva fram när utespelarna gör misstag. Just nu gör de knappt några misstag. I BP kanske man får 20 skott på sig och räddar 18. Då kan man känna, ”fan jag är i bra form”. Men i AIK kan man inte säga så. Det kan hända att jag inte har något svårt att göra på en hel match. Nästa match har jag två skott och ett inlägg och i den femte matchen måste jag rädda en boll i krysset. Det är inte så mycket att göra så det är svårt att säga. För mig handlar det om att vara stabil och inte göra några stora misstag.

Vad ser du som dina styrkor?

– Inlägg, att vara med bakom backlinjen, styra backlinjen, jag tycker jag är bra på distansskott. Att inte hamna ur position, att vara ”tät” som italienska målvakter brukar vara. Inte stå fel i positionen.

– I AIK så spelar vi med femback och positionsförsvar på inlägg så det är inte så ofta man måste ut och ta bort bollarna. Mot Elfsborg, jag har ett svårt skott i 93:e minuten och knappt något innan dess.

Hur tränar ni på att vara fokuserade, med tanke på det?

– AIK:s målvaktstränare Kenny (Stamatopoulos) och Thomas (Thudin) är väldigt krävande. Vi tränar med många olika typer av hinder, uppumpade gubbar som de skjuter igenom. Verktyg som gör att bollen ändrar riktning.

Vad tror du om chanserna på guld?

– Än så länge så är klubben på rätt väg. Jag vill inte prata så mycket om Hammarby som också gör bra saker, men av klubbarna som nämndes som guldfavoriter inför säsongen så är vi de mest stabila trots alla problem vi haft med skador och sjukdomar. Jag vet inte om någon annan klubb åkt på så mycket oturliga saker men inget tycks få oss ur balans ändå. Vi har mött Malmö, Göteborg, Djurgården och har gjort det väldigt bra.

Vilka spelare har varit viktiga för gruppen?´

– Det är frågan! Vi pratade om det nyss att även den 23:e spelaren har varit viktig för oss med tanke på alla avbräck. Titta på Silva, han kliver in gör ett otroligt mål och sen går han ut. Han visar att han är viktig! Även om det var i tio minuter så visade han sitt värde. Efter det så hade vi matchen. Stefanelli, Tarik, ”Nabbe” är ju spelare som gör skillnad. Men man kan heller inte glömma spelare som ”Pertan”. Den killen gör så mycket saker men ingen säger, ”Hallå, du stoppade 30 lägen för oss i dag”, för alla minns målen. Men ingen minns hur hårt han jobbar i 90 minuter varje match. Det är hårt jobb som krävs.

– Vi där bak är också viktiga. Om vi håller nollan så ger vi anfallarna chansen att vinna matchen åt oss med ett mål. I marknadsföringen så handlar det att lyfta fram de största namnen, men här handlar det om gruppen. Vi har spelare som gör skillnad. Nabbe med sina skott, Kristoffer när han börjar kombinera, Tarik när han kombinerade med Henok mot Djurgården och avgjorde matchen på tre passningar. När de är på humör så kan allt hända. Samtidigt tror jag att det är gruppen som kommer ge oss guld. Det är min känsla.

Tycker du att försvarsspelarna får för lite kredd från media och supportrar?

– Alltså, jag fattar. Fansen köper biljetter för att se killarna som kan göra det lilla extra. Men ibland ser de kanske inte vilket jobb, blod och slit som de andra lägger ner. Om man kollar på Robin (Jansson ) senast mot Elfsborg när han kom in omklädningsrummet såg det ut som han varit i en bur med en tiger. Han blödde överallt. Han hade typ fem skrapsår här, fyra där. för mig är det respekt hur mycket de offrar. Alla ser det inte, men vi som är där bak ser det hårda jobbet de lägger ner. När jag har chansen påminner jag media och fansen. Vi har Sveriges bästa försvar.