Foto: Bildbyrån

André Calisir storspelade när IFK Göteborg slog Malmö FF. Och nu är Blåvitts succéman landslagsaktuell – i Armenien. Mittbacken har armenska rötter och enligt uppgifter till FD så finns nu kontakter med landets förbund.
– Vi vet vem han är, vi har koll på alla spelare utomlands som kan vara aktuella för landslaget, säger en förbundsrepresentant till FotbollDirekt.se om Calisir.

André Calisir kom till IFK Göteborg inför den här säsongen, efter flera år i Jönköpings Södra. Den 27-årige mittbacken har tagit en ordinarie plats direkt under Poya Asbaghi och startat samtliga sju matcher hittills för Blåvitt.

Calisir var en av förgrundsfigurerna i Göteborg i går när man slog Malmö FF borta (2-1). Mittbacken fick många hyllningar efter matchen, och har stått för imponerande säsongsinledning i Asbaghis nya Blåvittbygge.

Och nu kan FotbollDirekt avslöja att Calisir är landslagsaktuell efter succén. Enligt uppgifter till FD så finns sedan nyligen kontakter med Armeniens fotbollförbund. Calisirs mor är från Armenien och nu har landslaget där fått upp ögonen för Blåvittförsvararen.

Intresset ska vara ömsesidigt, där Calisir kollat upp möjligheterna att få ett armeniskt pass. På Armeniens förbund bekräftar man att man känner till spelaren men vill inte kommentera det hela ytterligare.

– Vi vet vem han är, vi har koll på alla spelare utomlands som kan vara aktuella för landslaget. I övrigt har jag inga kommentarer, säger en representant på förbundet till FD.

Armenien slutade femma av sex lag i sin grupp i kvalet till sommarens VM-slutspel. Det lilla landet (drygt tre miljoner invånare) har sedan man bröt sig loss från Sovjetunionen inte kvalificerat sig för något internationellt slutspel.

Det finns dock en stor diaspora utanför Armenien och förbundet tittar ständigt på spelare utomlands med armenisk koppling.
Bland annat har man franskfödde försvararen Gaël Andonian (Olympique Marseille B) och Argentina-födde anfallaren Norberto Briasco-Balekian (Huracan i argentinska högstaligan).

En spelare som tidigare spelat i landslaget är Djurgårdens nyförvärv Yura Movsisyan. Det stora affischnamnet i dagens landslag är annars Arsenals Henrikh Mkhitaryan.

André Calisir har en ungdomslandskamp för Sverige på meritlistan, men det är inget som hindrar spel för Armeniens a-landslag.