GÖTEBORG. Erik Friberg kom hem till Häcken för att vinna guld. Efter en säsong med Mikael Stahre var det dags för Andreas Alm att ta över. Något som ska leda till förfining.
– Han vässar till det som var förra året, säger Friberg om bytet från Stahre till Alm.

Mikael Stahre värvades till BK Häcken i samma veva som klubben gick ut med att de har en femårsplan för att vinna guld. Det blev bara en säsong för Stahre innan han drog vidare till San José Earthquakes. In kom istället Andreas Alm och efter de fem inledande matcherna har Häcken skrapat ihop åtta poäng och parkerar på en sjätteplats i tabellen. Viktige mittfältskuggen Erik Friberg sörjer inte att Stahre lämnade.
– Det är som det är. Är han sugen på att dra så vafan, gå då. Häcken som föreningen hade väl velat att de skulle bygga kring honom men, han har fått chansen innan och stuckit så får han den så tycker jag att han ska ta den, säger han till FotbollDirekt.

Sonny brusade ju upp.
– Det tar några dagar, sen blir det bra igen, haha.

Skillnader och likheter mellan Stahre och Alm?
– De är ganska lika varandra tycker jag, de har jobbat ihop också ju. Alm är kanske lite sådär, noggrannare i att hitta rätt fötter och hur man ska spela, fötterna mot mål och att vi ska vara lite högre än vad vi va förra året. Även om vi var ganska bra när vi var låga, så vi ska väl hitta något mellanting.

Man kan ju säga att det var en omställning med Stahre, mot vad som har varit tidigare.
– Ja. Så var det verkligen.

Enormt.
– Samtidigt fick vi in spelare som passade ganska bra i det. Juhani, Jag, Faltsetas. Det blev lite annat. Det blev en ganska bra mix men vi spelade väldigt bra i många matcher förra året också, bara att det kanske blev lite grisigare.

En fotbollsamatörs analys är ju att Alm ska förfina det Stahre påbörjade. Och det borde gå ganska smidigt med tanke på att de känner varandra så pass bra.
– Jag tror att han bygger vidare på det som funkade ganska bra förra året, och vässar till det. Sen är det alltid lite nya spelare och sådär, så det blir lite annorlunda. Men det är mycket samma gubbar som var med förra året. Men inför förra säsongen var det en jävla massa nya gubbar som skulle in och spela. Nu har vi en grund på ett annat sätt än vad vi kanske hade förra våren, och då var vi faktiskt inte bra heller.
– Vi låg väl tia eller något innan det vände där, första tolv matcherna hade vi problem. Vi var bra långt efter. Vi spelade inte så bra men sen hittade vi något, vi torskade inte så många matcher efter att det vände. Det var väl AIK och Norrköping där, som vi släppte tio baljor på en vecka, men det kan man ju klämma ihop på några få matcher, det är ändå bara tre poäng man förlorar.

Kontinuitet ska ju vara en framgångsfaktor sägs det lite slarvigt. Om man kikar på AIK och Malmö har kontinuitet kanske inte varit deras grej senaste åren, även om det inte har varit frivilligt.
– Vi har fått en del nya och ny tränare, och det tar tid med en ny tränare att sätta allting.

Vad har du helst: ny tränare eller fem spelare ut och fem nya in? Vad är mest kontinuitet i det?
– Svårt att säga. Jag vet faktiskt inte. Men jag tror att, som förra året kom Stahre in och förändrade ganska mycket mot Gerhardsson, då tog det ganska lång tid innan det satte sig. Nu blir det en mix av Stahre och nya idéer. Antingen sitter det direkt eller så tar det lite tid.

Tänker du att ni ska slåss om guldet?
– Det skulle kunna gå, men det är många lag som satsar och som har värvat mer än vi har gjort. Men det är klart att det ska till en perfekt säsong och vi har ju sagt att inom fem år vill vi vinna ett guld. Men det blir tufft.

Det var strax efter det som Stahre lämnade va…
– Haha, ja.. Han bara “nu skiter jag i det här”.

Precis. ”Kommer aldrig att gå”.
– Han testade ett och sen bara ”napp, det här gick inte”, haha.
– Jag vill inget hellre än att vinna guld med Häcken, men det ska till så sjukt mycket. Inte skador på fel spelare, nån jävel som gör mycket mål och inte blir såld och ja, det ska till mycket. Sen är det något annat lag som inte ska gå lika bra som det borde. Vi kan slå alla lag men över 30 matcher blir det tufft, även om vi absolut ska försöka vara med där.

Spelar du de här resterande fyra åren där guldet ska tas?
– Jag har detta och två år till.

Så du får förlänga med ett.
– Precis. Eller om jag känner att det inte kommer gå året efter att detta kontraktet går ut, då är det åtminstone inte mitt fel om vi misslyckas, haha.

Surt om de vinner femte året och du inte är med.
– Friberg var fyraårsplanen, sen tar vi in nytt blod.