Foto: Bildbyrån

”Är allsvenska lag mogna att spela tre matcher i veckan?”. Hård öppen fråga från AIK:s Björn Wesström i går. Nu får han sympati för sitt resonemang från Daniel Andersson.
– Det blir ju för komprimerat. Det är inte bra och i synnerhet inte om man ska kvala till Europa. Vi vill förlänga säsongen till december, konstaterar MFF:s sportchef för FotbollDirekt.se. 

Den allsvenska starten förrycks på många håll av mängder av skador. Värst drabbade är de två tyngsta favoriterna. Båda må ha genomfört satsningar som står högt över allsvenska konkurrenter men samtidigt så är det tunga miner både i Skåne och på Karlberg i Stockholm. Byst med skador. MFF med fyra akademispelare på bänken mot Djurgården och AIK med ännu en tung skada så sent som i dag (Oscar Linnér).

I går sprack tålamodet för AIK:s sportchef Björn Wesström som visade stor ilska över det allsvenska spelschemat som han tror är en stor orsak till AIK:s och andra klubbars långa skadelistor.

”Det handlar om att undersöka och göra analyser för vad det här beror på. Vi kan konstatera att det inte bara är AIK som drabbats hårt av skador i år. Det är en fråga för svensk fotboll att fundera på om allsvenska lag är mogna för att spela tre matcher per vecka. Sett till den totala skadesituationen i allsvenskan så känns det inte så. Vi kanske måste möta det här genom att titta på spelordningen”.

Malmö FF:s Daniel Andersson har sett Wesströms utspel och vill lika mycket söka nya vägar inför kommande mästerskapsår för att komma runt det myller av matcher som just nu ändlöst rullar.
En möjlighet går ut på att förlänga säsongen in i december, liksom en tidigarelagd Svenska cupstart.

– Vi vill förlänga säsongen till december. Vi är nästintill ensamma i Europa om att inte spela in i december. Det måste vi klara av i Sverige också. Och ja, en tidigare cuppremiär är också en möjlighet. Nu tycker vi att vi har en trupp som ska klara tre matcher i veckan men det är klart att hade vi sluppit det så hade vi gjort det.

LÄS: AJ AJ AJ – NYA MARDRÖMSBESKEDET FÖR AIK 

Daniel Andersson resonerar vidare kring demokratin och hur alla 32 SEF-klubbar har lika mycket inflytande kring hur säsongen ska se ut. AIK:s Björn Wesström är inne på att ta bort kvalspel mellan divisioner så att den svenska säsongen inte behöver ligga i fas med allsvenskan.

– Kvalet har ju alltid funnits och är speciellt men samtidigt så finns inte kvalspel i så många länder och det blir bra ändå. Så det är en idé som är intressant, funderar MFF:s sportchef.

– Demokratin? Det är klart att det är 32 klubbar som ska rösta och med sin sida av saken. De större klubbarna med sin, de mindre klubbarna med sin. Det säger sig självt att det aldrig går att komma framåt när verkligheten ser ut så. Samtidigt vill jag inte nedvärdera ståndpunkter som mindre klubbar har. Det är det bästa ut deras perspektiv. Precis som vi själva resonerar utifrån vårt.

– Ja, jag känner förståelse från förbundshåll. Det tycker jag nog. SEF gör mycket bra men med så många olika viljor så är det helt enkelt svårt.

Björn Wesström visar för oss att han är beredd att på kommande sportchefsmöte ta upp den här problematiken för att söka nya vägar framåt och helt – eller delvis nya säsonger. Hur ser du på att gemensamt agera med de andra storklubbarna?

– Allt som kan leda till något bättre. Allt som kan leda till att utveckla svensk fotboll måste vi lyssna på, titta på. Vi är beredda att lyssna på vilka initiativ AIK föreslår.